Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers (boekreview)

Een paar weken geleden werd ik benaderd door De Correspondent over een nieuw hoopvol boek over klimaatverandering. Het is geschreven door klimaatjournalist Jelmer Mommers, hij onderzoekt alles rondom klimaatverandering: Hoe groot het probleem werkelijk is, hoe erg het wordt, maar vooral ook: wat we eraan kunnen doen. Hij schreef “Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde”. Met dit boek wil hij de nuance en hoop terugbrengen in het klimaatdebat. Dat klonk veelbelovend dus je begrijpt, zodra ik het boek binnen kreeg ben ik direct gaan lezen.

 

 

Bronnen, bronnen en nog eens bronnen

Duidelijk is dat de vele feiten over het klimaatprobleem die Jelmer opnoemt niet zomaar zijn opgepikt in de wandelgangen, want wat direct opvalt is dat het boek van begin tot eind doordrongen is van honderden bronnen met betrekking tot klimaatverandering. Er zijn enorm veel journalistieke- en wetenschappelijke onderzoeken gebruikt om dit boek tot stand te brengen. Ook is Jelmer als klimaatjournalist zelf bij rechtszaken en protesten geweest, en zijn journalistieke onderzoek naar Shell ging de wereld over. Hierdoor bestaat dit boek niet enkel uit globale schattingen en verwachtingen. De feiten en mogelijke scenario’s komen voort uit gedegen onderzoek en kennis van zaken. Nog niet eerder heb ik zo’n op feiten berust boek gelezen over het klimaatprobleem. Al die weetjes zijn erg interessant om te lezen.

 

Wist je bijvoorbeeld dat?

 

  • De Nederlandse pensioenfondsen een vermogen van zo’n 40 miljard euro belegd hebben in fossiele bedrijven?

 

  • Meer dan 50% van Nederland overstromingsgevoelig is?

 

  • We tussen 2030 en 2050 de grens van 1,5 graad opwarming al gaan overschrijden als we voor die tijd niet radicaal van koers veranderen?

 

 

 

Mogelijke toekomstbeelden

Jelmer schetst twee toekomstscenario’s voor 2050 (om de hoek dus!), die eigenlijk twee uitersten van elkaar zijn. Eentje waarbij we boven de 2 graden opwarming gaan én een waarbij we eronder blijven. Als je je al wat verdiept hebt in de klimaatcrisis dan weet je; van het scenario dat we boven de 2 graden uitkomen word je niet gelukkig. Van Europese grensmuren om klimaatvluchtelingen buiten te houden tot extreme hitte, na de eerste hoofdstukken heb je erg behoefte aan positiviteit en denk je; hoe komt dit ooit nog goed?

 

The Great Turn

Gelukkig staat ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ ook vol met antwoorden. Belangrijk: Wat kun je zelf doen? Wat wordt er al gedaan door klimaatactivisten en -advocaten en waarom is dit zo belangrijk? Welke positieve ontwikkelingen zijn er momenteel al aan de gang? Zo is er een revolutie van zonnepanelen gaande die alle verwachtingen overstijgt, en investeert China als een razende in duurzame energie. Het belangrijkste: de technieken voor een duurzame revolutie zijn er al, ze worden alleen nog lang niet voldoende toegepast. Dus.. hoe zorgen we voor de nodige schaalvergroting en versnelling? Hoe zorgen we zo snel mogelijk voor The Great Turn?

 

Een overtuigend verhaal

“Hoe gaan we dit uitleggen” beschrijft de noodzaak om nú actie te ondernemen. De urgentie is hoog,  maar de middelen zijn er… Het is fijn om te lezen wat er momenteel al gedaan wordt door klimaatadvocaten en -activisten. Ook wordt beschreven wat we allemaal zelf kunnen doen en hoe we elkaar daarmee zullen inspireren. Kortom; Jelmer laat in zijn boek zien dat we alles in huis hebben om het tij de komende decennia te keren.

 

Maar wat mist er nog? Hoe zorgen we ervoor dat we radicaal van koers gaan veranderen? Volgens Jelmer mist er een overtuigend verhaal. Een verhaal dat laat zien dat we er alleen maar beter van worden als we gaan investeren in duurzame energie en radicaal van koers veranderen. Een verhaal dat mensen enthousiast maakt voor een nieuwe toekomst. Wil je meer weten van dat positieve verhaal? Dan is dit boek een steengoed begin.

 

Digitaal minimalisme: minder online en een lagere footprint
Lief zijn voor jezelf en je moeder
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.