Hoe ik faal in het verminderen van mijn plastic gebruik

“Nu kunnen we de komende 3 weken geen plastic flessen meer kopen he..” zeg ik lichtelijk geïrriteerd tegen mijn man, wanneer hij zojuist een 6pack plastic appelsap flesjes uit de boodschappentas heeft getoverd. Ik heb 2 weken geleden mijn man, ook wel chef boodschappen, gevraagd wekelijks maximaal 2 plastic flessen te kopen om zo ons plastic gebruik wat in te perken.

Inmiddels weten we namelijk wel hoe schadelijk plastic is voor ons milieu. Het duurt minstens 450 jaar voor het enigszins is afgebroken en als je nog lekker in de zee wilt zwemmen moet je eerst 10 rietjes, 5 boterhamzakjes en een paar verdwaalde pingpongballen aan de kant schuiven. Omdat ik graag in elk geval zelf niet wil bijdragen aan het groter maken van die plasticsoepzooi, wilde ik kijken hoe ik thuis minder plastic kan verbruiken.

 

Dus wat heb ik gedaan? Onze tandenborstels zijn vervangen door houten bamboe tandenborstels, plastic flessen worden gescheiden én ik heb mijn man dus gevraagd wekelijks maximaal 2 plastic flessen te kopen. De weken daarna heb ik redelijk tevreden met mezelf erop toegezien dat alles netjes wordt gescheiden en mijn man soms streng toegesproken als hij met een colafles teveel thuiskwam.

 

Die tevredenheid verdween helaas toen ik begon te merken dat we toch nog steeds wel heel veel plastic weggooiden. Waar dit aan lag? Alles, maar dan ook echt ALLES is verpakt in plastic, zo niet 3 lagen plastic. Komkommers, kleding, make-up, speelgoed, appelsapflesjes…

 

Maar is het zelf aanpassingen maken in je huishouden dan volkomen zinloos en onbegonnen werk? Ja. Is het cynische antwoord. Maar genuanceerder zou ik zeggen: alle beetjes helpen. Misschien ligt het antwoord wel in “gewoon” minder consumeren in zijn geheel. Oftewel consuminderen.

 

Minder spullen kopen en vooral minder verpakte producten. Ben ik al toe aan consuminderen? Het lijkt me erg moeilijk, maar de komende tijd ga ik jullie verder meenemen in hoe ik probeer mijn plastic verbruik in te perken. Voorlopig blijven we in elk geval maximaal 2 plastic flessen per week inkopen. En die 6pack flesjes appelsap heb ik maar even niet meegeteld deze week.

Bekentenis
POST TAGS:
1 COMMENT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.