Hoe vind ik mijn eigen, duurzame kledingstijl?

De komende maanden ga ik mij bezighouden met het minimaliseren van mijn kledingkast. De situatie nu is… dat het eigenlijk een enorme puinzooi is van heel veel kleding die ik al heel lang heb, waarvan ik 80% niet meer draag (de foto’s zal ik bewaren/je besparen voor een volgende blog). Ik ben dus zo iemand die een kledingkast bomvol kleding heeft maar niks heeft om aan te trekken. Vast herkenbaar voor anderen 🙂 De afgelopen maanden heb ik vrijwel geen nieuwe kleding of accessoires gekocht, mede omdat ik momenteel hoogzwanger ben, en dat lijkt me niet het beste uitgangspunt om nieuwe kleding te kopen die je nog voor lange tijd wilt dragen.

 

Kledingkast voornemens

Ik wil toewerken naar een kledingkast die meer rust geeft, doordat ik minder keuze heb, maar wel keuzes uit alleen maar setjes die ik leuk vind en die ik fijn vind om te dragen. Ook wil ik in de toekomst alleen nog maar nieuwe kledingstukken kopen die duurzaam zijn, goed aansluiten bij mijn stijl, die ik zeker weten draag en die passen bij de kledingstukken die ik al heb. Ik wil in de toekomst dus vooral kritischer kopen. De kledingindustrie is namelijk 1 van de meest vervuilende industrieën voor het milieu, en ik wil hier dan ook bewuster mee bezig zijn. Daarnaast vind ik kleding ook gewoon heel leuk, en word ik er erg enthousiast van om hiermee aan de slag te gaan 🙂

 

The Curated Closet

Voordat ik oude kleding ga weggooien of doneren en nieuwe items ga kopen, wil ik eerst weten: Wat vind ik nou eigenlijk echt leuk? En wat ga ik daadwerkelijk dragen? Ik weet dat ik momenteel kledingstukken in mijn kast heb hangen die ik mooi vind, maar die ik in de praktijk nooit draag omdat ze gewoon net niet helemaal comfortabel zitten. Dat is dus alvast punt 1: het moet comfortabel zitten. En wat is nu precies mijn stijl? Om dit voor mezelf duidelijk te hebben, heb ik het boek The Curated Closet van Anuschka Rees erbij gehaald. Echt een aanrader!

 

Anuschka legt in 5 stappen uit hoe je je eigen stijl vind:

 

Stap 1: Ga op zoek naar kledinginspiratie

Mensen met een goed ontwikkelde stijl hebben die niet zomaar uit het niets bedacht, je moet er tijd insteken. Reserveer eens een ochtend, middag of avond om verschillende modeblogs te bekijken, fashion magazines door te bladeren en vergeet natuurlijk vooral Pinterest niet. Verzamel alle outfits die jou aanspreken.

Stap 2: Verzamel alle beelden op 1 plek

Maak een online of offline moodboard waar je alle beelden bij elkaar verzameld, zodat je een totaaloverzicht hebt van wat je aanspreekt, en je deze kunt ordenen en sorteren.

 

Stap 3: Bewaar voornamelijk de outfits die je in het dagelijks leven zou dragen

In plaats van te kijken naar high fashion outfits, kijk goed naar outfits die in je huidige levensstijl passen. Ben je fulltime moeder en veel thuis? Zoek je vooral comfortabele outfits? Of heb je een fulltime baan waar je je regelmatig professioneel voor moet kleden?

 

Stap 4: Let op details van de outfits

Kijk naar welke items an sich je aanspreken, de kleuren, de materialen, en ook de styling van de outfits. Hoe heeft die ene blogger dat simpele shirt afgestijlt? Losjes over de jeans, of erin? Welke accessoires heeft ze erbij gekozen?

 

Stap 5: Welke patronen kun je herkennen?

Volgens Anuschka is dit ‘where the magic happens’. Kijk naar je hele selectie outfit afbeeldingen en kijk welke thema’s en elementen regelmatig terugkomen. Focus op deze dominante, terugkerende elementen en maak hier een overzicht van. Dit kan er als volgt uitzien:

 

 

Hoe nu verder?

Nu ik een beter idee heb van wat ik leuk vind, ga ik maar eens heel rigoureus mijn huidige kledingkast uitruimen, om alleen nog kleding over te houden die past bij mijn persoonlijke ‘styleguide’. Daarna kan ik beter zien wat ik nog nodig heb om mijn huidige collectie aan te vullen. Gelukkig is er tegenwoordig een ruim assortiment aan duurzame webshops. Check bijvoorbeeld eens de webshop morethanhip.nl . Al hun producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. To be continued!” 

 

Mythes over duurzaamheid: deel I
Breng het groen (duurzaam) in je huis!