Power to you: 4x empowering redenen om nu vegan te worden

Fuck Bolsonaro

Bolsonaro, wie kent hem niet? De extreem rechtse president van Brazilië die de oorlog verklaart aan al het goede in de wereld. Hij vindt onder andere dat de Amazone ondergeschikt is aan de landbouw (bron: NRC). Brazilië is een van de grootste producenten van soja (naast de VS en Argentinië). Europa importeert soja vooral uit Brazilië en Argentinië (bron: ABZ diervoeding). Nederland is de op één na grootste importeur van soja ter wereld. Om een indruk te geven: voor de soja die wij jaarlijks importeren is een grondgebied nodig ter grootte van driekwart van heel Nederland (bron: WNF). En uit onderzoek van het WNF blijkt dat de gemiddelde Europeaan 61 kilo soja binnenkrijgt per jaar, via vlees, zuivel en eieren.

 

Wil jij Bolsonaro dus een hak zetten en niet meer meewerken aan de verwoesting van waardevolle Braziliaanse natuur? Stop dan met dierlijke producten eten.

 

 

Me Koe

Ik ben helemaal voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Als vrouw merk ik dat ik last heb van stereotyperingen: voor een vrouw lijkt een mooi uiterlijk de belangrijkste kwaliteit. Maar ik geloof dat mannen ook last hebben van stereotyperingen: zij moeten immers de kostwinner zijn, sterk en stoer. Best vrijheidsbeperkend dit soort zaken.

 

 

Maar waar de vrouwelijke en mannelijke kenmerken pas echt sterk naar voren komen, dat is de industrie van dierlijke producten. Mannendieren worden afgetrokken. Vrouwendieren worden geïnsemineerd met sperma en krijgen vruchtbaarheidshormonen. Deze hormonen worden weer afgetapt van zwangere merries (bron: Dier & Recht). Fokhennen worden zeg maar op ruwe wijze verkracht door fokhanen (bron: WUR). Vleeszeugen liggen hun leven lang vast tussen een paar metalen hekjes om maar zoveel mogelijk biggen te baren. Melkkoeien worden compleet uitgemolken, dit is vergelijkbaar met topsport, dag in dag uit. De koeien moeten ook elk jaar een kalfje baren om de melkproductie op gang te brengen en te houden. Leghennen moeten elke dag een ei leggen, wat nogal een bevalling is. Vooral als je nagaat dat het in de natuur maar zo’n twintig keer per jaar gebeurt. En de mannetjes die worden geboren bij de productie van zuivel en eieren? Die worden natuurlijk heel gauw gedood, want deze jongetjes zijn nutteloos omdat ze niet de juiste (lees: exploiteerbare) reproductieve organen hebben.

 

Als jij ook maar iets geeft om het onrecht dat wordt veroorzaakt door reproductieve organen, dan zou je beslist veganist moeten worden.

 

 

Save the People

Onze aarde, ons ruimteschip waar wij op leven, is de afgelopen 140 jaar met 0,9 graad opgewarmd (bron: MilieuCentraal). Weet je nog die hittegolf afgelopen zomer? Best pittig he! In Griekenland zijn mannen, vrouwen en kinderen zelfs levend verbrand door een rap verspreidende bosbrand (bron: RTLNieuws). Ze werden verkoold teruggevonden bij een klif, in elkaar verstrengeld, omdat ze wisten dat het einde naderde. Hou je vast: dit is nog maar het begin. In 2100 zal de aarde opgewarmd zijn met nog eens 3 a 4 graden als onze wereldleiders zo passief blijven. Dat is snel, heel snel. Normaal zit er meer dan 10.000 jaar tussen zo’n mondiale temperatuursverandering van 5 graden. Een verandering van 5 graden is het verschil tussen een ijstijd en een warme tijd met extreme weersomstandigheden. Reken maar dat zo’n warm klimaat vijandig is voor de mensheid.

 

Gelukkig kan jij wel al wat veranderen: door geen dierlijke producten meer te eten verminder je de methaanuitstoot enorm. Dit broeikasgas is 34 keer zo schadelijk als CO2, maar het blijft maar twaalf jaar in de atmosfeer (bron: WUR). Het is dus een snelle manier om het klimaat te helpen.

 

Daarnaast maak je het mogelijk dat er meer bossen geplant kunnen worden. Als we mondiaal namelijk afstappen van vlees en zuivel, dan is er 75 procent minder landbouwgrond nodig (bron: University of Oxford). Dat is een gebied groter dan de VS, de EU en China bij elkaar wat weer natuur zou kunnen worden. En dat helpt in de strijd tegen klimaatverandering, want de natuur slaat meer CO2 op dan weiland (bron: University of Oxford).

 

 

Ga censuur en propaganda tegen

De LTO en de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) willen Animal Rights aanklagen voor het filmen van dierenmishandeling in megastallen. In Amerika is dit al verboden: niet de dierenmishandeling is de misdaad, maar het vastleggen daarvan!

 

Ook is de veesector een feitenstrijd begonnen. Ze openden de aanval op het Planbureau voor de Leefomgeving die mensen zogenaamd op het verkeerde been zette over de klimaatimpact van vlees. De Telegraaf plaatste dit fake news gewoon en de VVD gaat hier zelfs Kamervragen over stellen! Wil jij weten hoe de vork echt in de steel zit? Dat lees je hier.

 

De vleessector heeft ook al bij de Reclame Code Commissie voor elkaar gekregen dat Wakker Dier niet mag zeggen dat we 500.000 dierenlevens kunnen besparen met Eet-Geen-Dierendag.

 

En op EU-niveau is de vleeslobby bezig om de namen van vleesvervangers te verbieden. In Frankrijk is dit een veehouder die in het Franse parlement zit al gelukt. Als een producent een vegan product vergelijkt met vlees, dan staat daar een boete op van max. 300.000 euro. In de Amerikaanse staat Missouri kan je er zelfs een jaar gevangenisstraf voor krijgen!

 

Ondertussen gebruiken Yvon Jaspers en haar werkgever For Farmers (een grote veevoerproducent) ons belastinggeld om de veehouderij schaamteloos te promoten op tv met het programma Onze Boerderij.

 

Ben jij ook tegen censuur en propaganda en vóór waarheidsvinding? Het laatste wat de veesector wil is dat jij vegan wordt…

 

Ga eens voor refurbished!
De menstruatiecup – origami voor beginners
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.