Zwanger en minimaliseren: 5 tips!

Op dit moment ben ik ruim 25 weken zwanger van mijn tweede kindje en wanneer is nu een betere tijd om te beginnen met minimaliseren op spullen, dan wanneer je een kindje verwacht. Am I right moeders? Nee? Nee.. dat is lastig inderdaad.  

 

Toch denk ik dat veel (nieuwe) moeders hier wel mee bezig zijn. Sommigen vanwege idealistische overwegingen, velen willen natuurlijk ook gewoon besparen op de kosten. Als je om idealistische redenen weinig spullen in huis wilt en/of spullen met een zo klein mogelijke impact op het milieu, dan is het extra moeilijk, want dan moet je dit je omgeving ook nog eens uitleggen. Ik deel jullie mijn tips voor beide!

 

TIP 1: Wat heb je daadwerkelijk nodig?

Vooral koppels die voor het eerst ouder worden, verkijken zich hier nog wel eens op. Ik zie mensen die voor het eerst ouder worden vaak stapels hydrofielen doeken, en vooral babykleding in huis halen. Een fout die wij de eerste keer ook maakten is: laarsjes/sneakers in de kleinste maatjes. Nooit gedragen. Ze lopen het eerste jaar (meestal) nog niet eens! Ook wat betreft de kleine maatjes kinderkleding hebben we veel weer ongebruikt in een doos terug kunnen stoppen. Voor je het weet is je baby er alweer uitgegroeid en heb je geen kans gehad om het aan te trekken. En als je kindje in januari wordt geboren heb je dus geen t-shirts met korte mouwen nodig in maat 56 (Ja die fout hebben we gemaakt).

 

TIP 2: Koop meubels voor de babykamer tweedehands

Voor sommigen misschien een beetje een open deur, maar hij kan toch niet ontbreken. Er zijn zo-veel leuke spullen te vinden op Marktplaats of in 1 van de vele Facebookgroepen! Het is goedkoper dan de spullen nieuw kopen én de impact op het milieu is veel lager. Zo hebben wij voor ons eerste kindje een hele mooie Leander wieg gescoord op Markplaats (zo goed als nieuw) en hebben we verder ook zijn ledikant en commode gekocht via Marktplaats.

 

TIP 3: Neem gebruikte spullen van familie en vrienden aan

Natuurlijk is het ontzettend leuk als je zwanger bent om zelf allerlei schattige babyspulletjes te kopen, wie vindt dat nou niet één van de leukste dingen om te kopen! Wel hebben mensen in je omgeving vaak ook al vanalles in huis liggen wat ze je graag lenen. Neem dit aan! Wat maakt het uit dat je pasgeboren jongetje in een roze slaapzak ligt. Hem zal het in elk geval niks interesseren en geloof me, het staat nog steeds schattig 🙂

 

 

TIP 4: Spread the rumor: “Geef ons niet teveel!”

Oké, nu wordt het lastig. Oma’s, tante’s, vriendinnen, achterneefjes, iedereen vindt het leuk om babyspullen te kopen. En meestal vindt iedereen het ook leuk om een cadeau aan iemand te geven. Tel die twee bij elkaar op en je ontvangt waarschijnlijk een shitload aan babyspullen tijdens je zwangerschap (en daarna, maar dat is voor een andere keer). Sommige spullen zijn prachtig, anderen vind je eigenlijk niet zo mooi, weer anderen heb je al of zijn in de verkeerde maat, verkeerd seizoen.

 

Probeer op een tactische manier aan je familie, vrienden en kennissen door te geven dat je niet al te veel spullen in huis wilt halen, omdat (hier jouw reden). Wij kunnen nu bijvoorbeeld aangeven dat we veel spullen al hebben, maar we vertellen ook dat we graag wat duurzamer willen leven. Je kunt wel alternatieven voorstellen, zoals vragen om ze mee te laten betalen met een groter cadeau, iets wat je misschien anders toch zelf had gekocht. En voor de eventuele babyshower is het misschien leuk om iets met zijn allen te gaan doen en dat iedereen daar aan meebetaald, en/of samen één groter cadeau geeft.

 

TIP 5: De mogelijkheden van het geboortekaartje

Deze sluit eigenlijk aan op tip 4. Een handige tip die ik eens heb gelezen is om op het geboortekaartje in een paar zinnen aan te geven dat je liever geen kraamcadeau’s ontvangt. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat jouw kindje alles al heeft wat zijn hartje begeert, maar dat er andere kindjes zijn die weinig tot niets hebben. Plaats hierbij een goed doel waar zij een kleine gift aan kunnen doen als cadeau, prachtig toch!

 

Bonus tip: Schrijf er een passief-agressieve blog over en deel deze met je familie en vrienden 😉

 

Gember kweken
Broekjes over wasbare luiers