MUD Jeans: Het circulaire jeansmerk

Een wereld zonder afval

Wat als we allemaal onze rommel opruimen? Die gedachte is de basis van de aanpak van MUD Jeans, het circulaire jeansmerk dat vijf jaar geleden het concept Lease A Jeans introduceerde. Stel je voor: je koopt of leaset een spijkerbroek en na een tijd ben je erop uitgekeken. Normaal zou die jeans waarschijnlijk ergens achter in een kast verdwijnen, bij MUD Jeans kan je hem inwisselen voor een nieuwe. MUD Jeans blijft zogenaamd eigenaar van de grondstoffen. Oude broeken worden gerecycled tot nieuwe exemplaren of worden eerst als vintage exemplaar verkocht.

 

Circulair design

De definitie van de circulaire economie is dat producten zo ontworpen worden dat de grondstoffen gemakkelijk geschikt zijn voor hergebruik. De fashionbranche is de op een na meest vervuilende sector. Alleen al in Nederland belandt elk jaar 182 miljoen kilo aan kleding op de brandstapel, terwijl meer dan negentig procent van het katoenafval recyclebaar is. MUD Jeans heeft daarom een systeem bedacht waarbij alles wat ze in de markt zetten uiteindelijk weer terugkomt. Om het zo eenvoudig mogelijk te maken, houdt MUD Jeans daar in het design van de producten al rekening mee. Vandaar dat MUD Jeans zijn broeken bijvoorbeeld niet voorziet van leren labels, maar geprinte labels op de jeans drukt. Als een broek wordt verwerkt tot een nieuw exemplaar, hoeven zo bovendien alleen de ritsen en klinknagels verwijderd te worden. Leuke bijkomstigheid: dit maakt de jeans 100% vegan friendly.

 

 

Recyclen

Of de jeans nu gekocht of geleased zijn, klanten kunnen hun gedragen broeken inleveren voor hergebruik. Oude jeans zijn volgens MUD Jeans namelijk een prima basis voor nieuwe jeans. Hiermee maakt MUD Jeans veel impact omdat ze het gebruik van natuurlijke bronnen beperken. In een fabriek in Valencia wordt de stof uit elkaar gehaald en verwerkt tot nieuw garen. Wat recycling van kleding lastig maakt, is het feit dat veel fashionproducten uit gemengde stoffen als katoen, elastaan en polyester bestaan. Vandaar dat MUD Jeans’ kleding grotendeels gemaakt is van katoen. Een product van honderd procent gerecycled katoen is nog niet mogelijk. Op termijn moet ook dat volgens Van Son kunnen.

 

Innovatieve productiemethoden

MUD Jeans houdt de technologische ontwikkelingen nauw in de gaten om te zien of er innovatieve productiemethoden zijn die de impact van hun jeans nog verder kunnen verbeteren. Een beetje denim gek zijn ze wel. Zo werkt MUD Jeans voor de kleuren van de broeken sinds kort met zogenoemd non-toxic indigo, dat minder schadelijk is voor het milieu.

 

Het doel van MUD Jeans: unieke washings creëren die zo weinig mogelijk water en chemicaliën verbruiken. Er zijn veel initiatieven die het wassen van jeans schoner maken, zowel voor het milieu als voor de werknemers in de supply chain. Een kleine opsomming van onze filosofie en ideeën:

 

  1. First things first, we houden niet van chemicaliën, daarom vermijden we ze in onze productie, 75% van onze jeans zijn geproduceerd zonder het gebruik van chemicaliën. Onze ambitie is zero chemicaliën te gebruiken in al onze jeans.

 

  1. Water is life, qua water bieden de moderne technieken zoals laser en ozon een perfect alternatief voor de oude (en vieze) technieken zoals handbrushing, zandstralen, stone washing & potassium permanganate (PP) spray. Natuurlijk maken wij bij MUD Jeans reeds gebruik van deze ecologische alternatieven. Specifiek het elimineren van PP spray en stone washing zijn revolutionair in de industrie.

 

  1. Om het compleet te maken, heeft Yousstex International, MUD Jeans’ fabrikant, een supersonische waterzuiveringsinstallatie, met deze installatie recycleren ze tot 95% van het water gebruikt in productie. Dit heeft een gigantische impact op de ecologische voetafdruk. Oh en tijdens de Production Tour waarbij Team MUD de fabriek in Tunesië bezocht dronk het hele team dit gerecycleerde water en raad eens, en hebben het allemaal overleefd!

 

Meer weten over MUD Jeans? Neem een kijkje op de website!

 

WHITE DOTS: Een lichtpuntje in de schadelijke modewereld
Een familieteam met een missie: BELLO & ECO