Sailors For Sustainability: Per zeilschip op zoek naar duurzaam

Over Ivar en Floris

Ivar Smits (Soest, 1974) en Floris van Hees (Leiden, 1978) zijn samen Sailors for Sustainability. Ivar is opgeleid als bedrijfskundig ingenieur (Universiteit Twente), communicatiedeskundige (Erasmus Universiteit) en sustainability leader (University of Cambridge). Tot kort voor vertrek was Ivar duurzaamheidsmanager bij AkzoNobel. Floris is opgeleid als jurist (Universiteit Maastricht) met een specialisatie in mensenrechten en democratie (European Inter-University Centre). Floris werkte als advocaat bij Clifford Chance en zette voor vertrek een project op dat maatschappelijke organisaties toegang geeft tot gratis juridisch advies (Pro Bono Connect).

Het project

“We maken een wereldreis per zeilschip. Onderweg zoeken we naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken die al in de praktijk werken. Denk aan hernieuwbare energieopwekking en -opslag, alternatieve geldsystemen, nieuwe manieren van recycling, lokale voedselvoorziening en systemen om spullen te delen. Dit soort duurzame oplossingen bezoeken we, beschrijven we in woord en beeld en verspreiden we via artikelen en vlogs. Zo willen we mensen inspireren en aanzetten tot duurzame gedragsverandering.”

Het roer om

“Toen wij elkaar zo’n zes jaar geleden leerden kennen, woonde Ivar al op zijn zeilboot. Bij elke vakantiebestemming die Floris voorstelde, antwoordde Ivar dat je daar ook per zeilschip naartoe kon varen. Voor hem was zeilen toen al dé manier om ergens te komen. Vliegen op fossiele energie kon volgens hem écht niet meer. Voor Floris was het nog wennen, maar hij zag al snel de voordelen. Je komt op de mooiste plekken, hebt je eigen huis mee en beweegt je voort op windenergie. Een zeilcursus als verjaardagscadeau gaf de laatste zet. Toen Floris beter kon zeilen, zag ook hij een wereldreis per zeilschip zitten.”

Duurzaamheid als Thema

“We waren het al snel eens dat duurzaamheid een belangrijk thema zou worden tijdens onze reis.  In een vreemd land doe je allerlei indrukken op. Veel dingen gaan zoals je gewend bent, andere zijn minder goed geregeld en op sommige gebieden lopen andere landen voorop. Daar zagen we kansen: als we de innovatieve voorbeelden verzamelen, goed bestuderen en met zo veel mogelijk mensen delen, dan kunnen we daarmee de verduurzaming van onze eigen samenleving versnellen. Want dat de behoefte hieraan groot is, blijkt elke dag uit het nieuws. Daarin volgen de economische crisis, sociale problemen en de achteruitgang van de natuur elkaar in rap tempo op.

Ivar is op de boot de schipper, want het is zijn boot en hij heeft meer zeilervaring. Maar Floris is de “landkapitein”; hij zoekt uit waar we naartoe moeten en regelt vervoer en dergelijke. Al het andere doen we samen.”

Doel

“We laten zien dat de bouwstenen voor een duurzame samenleving al bestaan en werken. Door die te tonen, willen we mensen inspireren en aanzetten tot duurzame gedragsverandering. Om dat doel te halen, moeten de oplossingen die wij laten zien, zo veel mogelijk mensen bereiken. Dus een groter bereik – artikelen over de oplossingen in verschillende media, meer social media volgers en bezoekers van onze site – is daarvoor nodig. En natuurlijk dat mensen ook echt hun gedrag aanpassen. Niet alleen als individu, maar bijvoorbeeld ook als familie, als lid van de gemeenschap, als klant, als werknemer, als ondernemer en als stemmer.”

Tijdsmanagement

“Wij krijgen veel steunbetogingen voor onze missie en worden blij van positieve reacties op onze artikelen en video’s. Ook hebben we een aantal partners die onze artikelen en vlogs deelt, waardoor de duurzame oplossingen meer mensen bereiken. De uitdaging zit in tijdsmanagement. Alles dat met zeilen te maken heeft, kost tijd. Denk daarbij niet alleen aan de overtochten, maar ook aan een routeplanning maken, het weerbericht bestuderen, de boot repareren en huishoudelijke zaken zoals de boodschappen en de was. Daarnaast gaat er veel tijd zitten in onderzoek naar duurzame oplossingen, afspraken maken, er naartoe reizen en de interviews en beeldopnamen uitwerken. Als een artikel en de bijbehorende videoclip dan af zijn, is het erg motiverend als die dan ook bekeken en gedeeld worden.”

Motivatie

“De sociale onrechtvaardigheid en vernietiging van de natuur gaan ons aan het hart. We zien dat er niet alleen verandering nodig, maar ook mogelijk is op veel terreinen. Tegelijkertijd beseffen we hoe bevoorrecht we zijn met onze kennis en middelen om deze reis te kunnen maken. Deze tijd vraagt om “alle hens aan dek” en we hopen zoveel mogelijk mensen te inspireren tot duurzame actie. Op deze manier willen we ons steentje bijdragen aan een betere wereld voor onszelf en de generaties na ons.

Als we weer terug zijn in Nederland, zouden we ons graag verder willen inzetten voor de verduurzaming van de maatschappij. Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nog niet. Eerst maar eens de zeilreis afmaken!”

Boodschap

“Laat je inspireren door de duurzame voorbeelden de we hebben beschreven! Misschien sta je er niet dagelijks bij stil, maar we hebben allemaal enorm veel keuzes. Gebruik je hernieuwbare energie? Kies je voor een fossielvrij transportmiddel? Eet je biologisch en lokaal geproduceerd voedsel? Stel je eisen aan je bank en pensioenfonds op het gebied van mensenrechten en groen beleggen? Betrek je klimaatverandering in je politieke keuzes? Hoeveel spullen heb je eigenlijk nodig?

 

Realiseer je dat er altijd wel iemand is met nog meer geld, een nog groter huis, of een nog snellere auto. Het is veel zinvoller om tevreden te kunnen zijn met genoeg. Wij hebben inmiddels ontdekt hoe fijn het is om te “ontspullen” en meer te delen. Minder bezit, meer ervaringen. Minder werken, meer vrije tijd. Dan ontstaat er ook meer ruimte voor bewustwording en reflectie.”

 

 

“Misschien sta je er niet dagelijks bij stil, maar we hebben allemaal enorm veel keuzes.”

 

Meer weten over de reis van Ivar en Floris? Volg hun reis op social media of via de website van Sailors for Sustainability!

Utrecht Natuurlijk!
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.