Onze zoektocht naar een duurzamer gezinsleven
Nijmegen is dit jaar uitgekozen als European Green Capital van 2018. Dit heeft mij tot denken gezet hoe ik mijn leven en dat van mijn gezin duurzamer kan maken, met steeds minder afval, tegen een betaalbare prijs, want duurzaamheid wordt vaak gekoppeld aan een duur leven. Natuurlijk laten we de auto zo veel mogelijk staan en fietsen we door weer en wind naar ons werk of school, nemen we onze eigen tas mee als we boodschappen doen en scheiden we ons afval netjes, maar als we dan lezen dat het gescheiden afval ergens anders op de wereld in de natuur terechtkomt in plaats van dat het gerecycled wordt krijgen we toch onze bedenkingen. Dan maar op zoek naar een beter alternatief en dat is een duurzamer gezinsleven, zodat we als gezin elke dag kunnen werken aan een beter milieu. We hebben als doel gesteld om elke dag iets aan onze leefstijl te veranderen. Onze bevindingen houden we bij op de website duurzaamgezinsleven.nl, zodat het ook voor andere geïnteresseerden een inspiratiebron kan zijn.
In het begin van onze missie zijn er dagelijks veranderingen door te voeren, waaronder het vervangen van de plastic tandenborstels door een bamboo variant. Geen toiletreiniging meer met bleekmiddel, maar met citroen en zeezout en het plastic van de broodzakken verruilen we voor biologisch katoen. De veranderingen zijn inmiddels zo ingeburgerd dat het onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven en onze gebruiksvoorwerpen niet meer elke dag aan verandering onderhevig zijn.
Wat echter wel veranderd is onze mindset. In wat we voorheen als afval beschouwde zien we nu hele andere functionaliteit. Ongemerkt sluipen er veel gewoontes in die heel makkelijk, door er bewuster mee bezig te zijn, duurzamer kunnen. Bedrijven bedenken een bepaald voorwerp en de huidige maatschappij is erop gericht om niet verder te denken. Zodra een voorwerp niet meer recht doet aan wat een bedrijf voor ogen heeft gooien we het weg, terwijl er vaak nog hele mooie, andere voorwerpen van te creëren zijn, als je maar creatief nadenkt. Creaties zoals een haarband gemaakt van t-shirts of nieuwe washandjes van oude handdoeken.
Als je tijd besteed aan het creëren van iets nieuws van oude afgedankte voorwerpen krijgen spullen ook veel meer betekenis en omdat we er zorg aan besteden krijgen we er ook meer waardering voor.
Zo waren we er ook niet van bewust hoe vreselijk veel plastic er om ons heen is. Omdat het onderdeel is geworden van de hedendaagse maatschappij zagen we het gewoon niet. Door bewuster te leven laten we zo veel mogelijk plastic achterwege. We reduceren het eenmalig gebruik van plastic verpakkingen aanzienlijk door onze groenten en fruit verpakkingsloos op de markt bij de ecoboer te halen en eigen blikken, tassen en eierdoosjes mee te brengen.
Soms is het even wat investeren, neem bijvoorbeeld de bio-katoen broodzakken, maar uiteindelijk halen we er veel voordeel uit. We kopen wekelijks 6 broden. Wat uitkomt op 24 plastic verpakkingen per maand en 288 plastic verpakkingen per jaar! De aanschaf van de biologische broodzakken scheelt een hoop plastic afval.
Al met al is de missie voor een duurzamer gezinsleven een zoektocht geworden die ons nu en in de toekomst veel meer oplevert dan we in eerste instantie hadden kunnen bedenken!
Saskia (40) is grafisch ontwerper die samen met haar man en kinderen Indy (6) en Tygo (3) een gezellig en creatief gezin vormt, die als doel hebben gesteld om elke dag iets aan hun leefstijl te veranderen, zodat ze als gezin duurzamer gaan leven, met steeds minder afval, tegen een betaalbare prijs. Hun zoektocht kun je volgen op de website duurzaamgezinsleven.nl of Instagram @duurzaamgezinsleven
NO COMMENTS