Hoe minimalisme op mijn pad kwam

”Stel je eens een leven voor met minder: minder spullen, minder rommel, minder stress, minder schulden, minder ontevredenheid.

Een leven met minder afleidingen.

Stel je nu eens een leven voor met meer: meer tijd, meer betekenisvolle relaties, meer groei, meer geven aan anderen, meer tevredenheid.

Een leven met passie dat niet belast wordt door de chaotische wereld om je heen.

Wat je je voorstelt is een bewust gekozen leven. Niet een perfect leven — niet een makkelijk leven — maar een simpel leven.

Een minimalistisch leven.”

 

Met deze woorden begint de Netflix docu ”The Minimalists’’. Een boodschap die steeds vaker aanslaat bij het grote publiek, want laten we eerlijk zijn: in de huidige after-crisis welvaart gaat het weer steeds vaker over meer. Meer koopkracht, meer spullen, meer vierkante meters, meer van alles wat ons hartje begeert. Onze maatschappij heeft zich georganiseerd rondom groei, zonder een duidelijk eindstation of een punt van tevredenheid. Er is altijd meer. Meer om te produceren, meer om winst mee te maken en meer om te consumeren. Want als consument is het belangrijk om bij te blijven, trends te volgen en spullen te kopen die ons geluk beloven. Centrale vraag aan mezelf in dit groeiscenario is: Waarom ga ik hier eigenlijk in mee terwijl ik rationeel allang weet dat ik er niet gelukkiger van word of de aarde er mooier mee maak? En wat heeft dat met minimalisme te maken?

 

 

Want ik zie het mezelf regelmatig doen hoor: iets kopen voor een later moment dat ik het wellicht nodig heb (want: “nu in de aanbieding, ik ben toch in de stad, we zijn toch shoppen, da’s gezellig”). Een leuk jurkje kocht ik ‘alvast’ voor die bruiloft van over vijf maanden. Om vijf maanden later te constateren dat de jurk in kwestie toch niet zo on trend is als ik zou willen, om -jawel- een andere jurk uit de kast te trekken die ik allang had. Vanuit een soort angst voor schaarste bewaar ik van alles. Zo was ik trots eigenaar van zeven (!) scharen. Zelfs als ik een schaar vast zou kunnen houden met m’n beide voeten en ik m’n knipsels zou doen als een soort Edward Scissorhands, zelfs dan… zou ik er nog drie over hebben. Maar toch. Ik bewaarde ze. Want: zonde om weg te gooien, ze deden het nog goed en stel nu dat een schaar kapot zou gaan dan had ik nog wat reserve. Ook was ik trotse eigenaar van allerlei knutselprojectjes. Vooral projectjes waar ik ooit mee begonnen was, maar nooit afgemaakt heb (geborduurd telefoonhoesje, anyone?). Deze wegdoen, daar dacht ik geen seconde over na: ik ging het ooit afmaken. En tot die tijd me altijd geconfronteerd voelen met m’n rondslingerende to-do projecten.

MINIMALISME GAAT OVER MEER DAN SPULLEN

Dat groei- en bewaarmechanisme zag ik niet alleen bij spullen, maar ook in mijn sociale leven. Groeien in allerhande competenties op m’n werk, ergens naartoe werken waar je nu nog niet bent. Je sociale netwerk laten groeien, want meer contacten is altijd handig. Maar ook: groei in de hoeveelheid informatie die ik op een dag te verwerken krijg (social media!) en groei in het aantal activiteiten in m’n agenda (FOMO!). Meer lijkt beter, zowel sociaal als in spullen, en dat leidt tot een druk leven. Allerlei factoren in ons leven groeien, maar de hoeveelheid tijd in één dag blijft beperkt tot 24 uur. Dat betekent dat we – over het algemeen – steeds meer dingen doen, die dingen steeds vluchtiger doen en dus minder aandacht kunnen geven aan onze bezigheden dan voorheen. Als ik mensen om me heen spreek, zit eigenlijk niemand te wachten op zo’n druk leven, maar toch hebben we het allemaal. Hoe stap je daar dan uit?

Als antwoord op deze vraag greep het principe van minimalisme me. Het idee dat je bewust focust op datgene wat echt belangrijk voor je is, zodat je meer geluk, voldoening en vrijheid ervaart. Je niet richt op groei maar op het vinden van focus. ”The Minimalist” goeroes Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus laten zien dat minimalisme als leefstijl helpt om ontevredenheid te verminderen, duurzamere keuzes te maken, tijd terug te pakken, in het moment te leven, passies te volgen, echte vrijheid te ervaren, te focussen op je gezondheid, te groeien als individu (ha dus toch nog wat groei!) en jezelf te bevrijden van onnodige spullen. Dit klinkt waarschijnlijk nogal zweverig, maar dit hoef je gelukkig niet helemaal zelf uit te vinden. Zo zijn er online allerlei challenges en blogs te vinden van minimalisten die al inspirerende stappen gezet hebben in het vinden van focus.

 

DE EERSTE STAP

De eerste stap die je kunt zetten is het vaststellen van de zaken die jij écht belangrijk vindt in het leven. Voor de één is dit heel gemakkelijk, voor anderen, zoals ikzelf, is dit al een hele zoektocht. Echter, deze stap is ontzettend belangrijk: als helder is wat jij belangrijk vindt, weet je waar je op gaat focussen en kun je afleidingen elimineren. The Minimalists hebben hiervoor een handig 21-stappen programma opgesteld, die je kunt vinden op hun website. Wat mij hielp tijdens deze eerste stap is het loslaten. Letterlijk loslaten van spullen. Ik heb inmiddels ruim 1.000 spullen weggedaan en geen van die spullen heb ik een seconde gemist. Het gaat hierbij niet om een hoge score, maar om het uitvinden wat jouw ‘maatstaven’ zijn. Wanneer weet je of iets een bijdrage levert aan jouw leven? Of het je geluk oplevert? Of je het zou missen? Om te beginnen maakte ik met mezelf de afspraak dat ik een maand lang elke dag zou minderen (dag 1: minus 1, dag 2: minus 2, dag 24: minus 24 artikelen). Hierdoor raakte ik geïnspireerd om meer uit te zoeken over minimalisme als leefstijl en de samenhang met duurzaamheid en persoonlijke groei. Dát was het moment dat ik me realiseerde dat het minimalisme-concept me zou kunnen helpen bij mijn ontwikkeldoelen om meer geluk en rust te vinden in de alledaagse hectiek. Ik ben er nog lang niet, maar dat hoeft ook niet: mijn focus is voorlopig om uit te zoeken hoe ik mijn doelen ga bereiken. Eén ding is daarin zeker: Less is more.

 

Meer weten? Goede sites om te beginnen zijn:

Onze zoektocht naar een duurzamer gezinsleven
Minderen met plastic afval
2 COMMENTS
 • Daphne september 11, 2018

  Leuk om te lezen wat jouw afwegingen zijn.
  Ik vind mezelf (nog) geen minimalist, maar ben wel druk aan het ontspullen.
  In augustus heb ik een flinke slag gemaakt met elke dag meer spullen het huis uit doen. Kijk maar eens op thuismetdaphne.blogspot.com

  Succes met de site.

  Groetjes Daphne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.