Vegan en op reis – De wereldkeuken van Kuala Lumpur

Wij zijn inmiddels aangekomen in Kuala Lumpur; voor de meeste mensen vaak de overstapplaats naar een andere bestemming in Azië. Dat is jammer, want dit land heeft een hoop te bieden, zeker op het gebied van de veganistische keuken. De bevolking bestaat uit mensen met Indiase, Chinese en Maleise roots. Dit zorgt voor een gigantische diversiteit aan kruiden en specerijen in lokale gerechten. Restaurants zijn hier vaak in buffetvorm dus je kunt van alles proeven!

 

 

Drie keukens om uit te kiezen!

De Chinese keuken in Kuala Lumpur verrast ons enorm. Veganistische gerechten zijn er in overvloed. Dit komt voornamelijk doordat hier een gedeelte van de Chinese bevolking boeddhist is en daardoor een vegetarisch/veganistisch dieet volgt. In een Chinees vegetarisch restaurant zijn de meeste gerechten ei- en zuivelvrij! Sommige boeddhisten gebruiken geen knoflook, bieslook, ui of prei, omdat het de zintuigen teveel prikkelt. Desondanks is het echt lekker eten: de klassieke Chinese Cia siu – oftewel BBQ pork – hebben ze goed nagebootst en die is HEAVEN! Joey loopt vaak terug naar het buffet om zijn bord hiermee aan te vullen.

 

 

Wij zijn benieuwd naar de hoeveelheid vegans onder de Chinese bevolking, dus googlen we het even. Helaas zijn exacte cijfers hierover moeilijk te vinden, maar wat we wél lezen is dat de vegan populatie met 17% stijgt tussen 2015 en 2020. Heel tof, vooral wanneer je beseft dat China bijna 1,4 miljard koppen telt!

 

Wanneer je bij een Indiaas restaurant gaat eten is het handig om even te vragen of er – behalve zuivel en ei – ghee in het eten zit. Ghee is geklaarde boter en wordt vaak in de Indiase keuken gebruikt. Er schijnt ook een plantaardige versie te bestaan maar wij zijn die niet tegen gekomen.

 

 

 

Met de Maleise keuken is het wel oppassen. Ze hebben vaak flink wat groentegerechten op de kaart staan die er veganistisch uitzien, maar deze worden bijna altijd bereid met minuscule stukjes vis of vlees. De Maleise keuken hebben we daarom geheel overgeslagen.

 

Vegan de feestdagen door

We vieren ons kerstdiner bij Loving Cafe, een stuk buiten het centrum van KL. Loving Cafe is een volledig veganistisch restaurant. De superlieve eigenaresse bezit haar restaurant al 8 jaar. Het eten was daardoor tot in de puntjes geperfectioneerd en smaakte goddelijk! Ze vertelde ons dat ze in die 8 jaar een behoorlijk grote groep vaste veganistische klanten heeft opgebouwd, en dat het alleen maar drukker wordt.

 

 

Oudjaarsdag zijn we aanwezig bij een lezing over de ethische aspecten van het veganisme. Deze vindt plaats bij restaurant Sala waar we een paar dagen eerder voortreffelijk hebben geluncht. Sala betekent ‘huiskamer’ in het Spaans, maar is tevens een afkorting voor Salvar A Los Animales, oftewel ‘red de dieren’. We hebben hier heerlijke burrito’s, pecanreepjes en pindakaasbrownies gegeten, en een hele tijd gekletst met de eigenaar. Hij wilt met zijn restaurant niet alleen lekkere vegan gerechten aanbieden, maar ook een ruimte creëren waarin vegans en non-vegans bij elkaar kunnen komen om het veganisme met elkaar te bespreken.

 

 

Dierenleed, open en bloot

Maar het is niet alleen maar vegan liefde hier in Kuala Lumpur. We lopen een willekeurige straat in en komen terecht achter de gruwelijke en onsmakelijke buitenkeukens van Chinatown. Hier zien we onder andere wel 40 kippen in een hok van amper 2,5 meter bij 1, op elkaar gestapeld, wachtend op de dood. Later in de week lopen we op straat en zien we het afgehakte hoofd van een koe in de etalage. We zijn ons ervan bewust dat dit ook allemaal in Europa gebeurt, alleen doen Europese producenten hun ‘best’ om dat leed verborgen te houden voor de consument.

 

Back to the island vibe

We vervolgen onze weg naar Langkawi, een eiland gelegen in het meest noordelijke puntje van Maleisië. Vegan eten gaat hier wat moeilijker. Bij de Kasbah vinden we hele lekkere potato wedges en een aantal vegan gerechten op de kaart, maar budgetvriendelijk is het niet. Ons budget is meerdere malen overschreden sinds we in Maleisië geland zijn, waardoor we voor het ontbijt maar zijn overgestapt op instant noodles van de 7 eleven.

 

En zo hebben we meteen een mooie brug naar het slotstuk van dit blog. Onze volgende bestemming is namelijk backpacker-friendly Sri Lanka. Hier gaan wij 2-3 weken verblijven om te genieten van de mooie natuur en het hopelijk heerlijke vegan eten!

 

 

Tot de volgende keer oftewel Sampai Jumpa!

 

P.S. Dit zijn we de vorige keer vergeten te vermelden, maar mocht je als vegetariër of vegan op reis gaan, download dan de Happy Cow app. Deze app geeft je inzicht in de vegan of vegetarische opties in de buurt. Wereldwijd! Verschillende ambassadeurs hebben dit voor jou uitgezocht. Het is helaas wel zo dat de informatie niet altijd up to date is, maar het is zeker een fijne tool om je vakantie of reis te vereenvoudigen. Downloaden dus!

 

LEES MEER OVER DE REIS VAN JOEY&SHERILYN:

VEGAN EN OP REIS – EVEN KENNISMAKEN

VEGAN EN OP REIS – 2 INDO’S IN INDO

VEGAN EN OP REIS – DE WERELDKEUKEN VAN KUALA LUMPUR

VEGAN EN OP REIS – KARDEMOM, KNOFLOOK EN CURRY

 

 

Mijn groene voornemens
Luiers strippen
4 COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.