Verfinspiratie voor in de moestuin (plus 5 duurzame verftips)
De combinatie verf en moestuin laat je wellicht fronzen. Verf heeft over het algemeen geen milieuvriendelijke reputatie. Toch kan het soms juist helpen om te verduurzamen. Zachtere houtsoorten zoals vuren, grenen en douglas hebben onbeschermd niet zo’n lange levensduur. Een schuurtje, plantenbak of tuinkast met een milieuvriendelijke verf of beits zorgen ervoor dat het hout langer meegaat. In dit blog verfinspiratie en -tips voor je moestuin.

Bron: Natanjasmoestuin
Moestuinschuurtje verven
Een schuurtje in de moestuin is ontzettend handig voor het bewaren van materiaal en tuingereedschap. Hardhouten exemplaren kunnen technisch gezien onbeschermd blijven staan, al zullen ze wel gaan vergrijzen na verloop van tijd. Vaak zijn tuinhuisjes van zachtere houtsoorten als grenen en vuren gemaakt. Dit zijn houtsoorten die onder invloed van vocht gaan krimpen en uitzetten waardoor er scheurtjes in het hout komen. Dit is een natuurlijke eigenschap van het hout.
Kies voor een verf die ervoor zorgt dat het hout kan blijven ademen. De houtverf van Moose Färg is hier een mooi voorbeeld van. Deze trekt in het hout als een beits waardoor het hout niet alleen geverfd, maar ook goed beschermd is. Hij bladdert nagenoeg niet waardoor je ook in het onderhoud weinig werk en milieubelasting hebt.
Is je schuurtje al eens geverfd? Zorg er dan voor dat de oppervlakte schoon, droog en vetvrij zijn voordat je weer gaat verven. Het is even een klusje om de boel te schuren en ontvetten, maar hierdoor hecht een nieuwe verflaag beter. Zorg wel voor een goede afvang van het schuursel. Zo voorkom je dat microplastics in het milieu terechtkomen.

Bron: Moose Färg
Plantenbakken
In een kleinere stadsmoestuin zijn grote plantenbakken handig om de ruimte optimaal te benutten. Het is verleidelijk zijn om hout te kopen dat al voorgespoten is, maar dit is niet altijd met hoogwaardige verf gedaan. Je ziet regelmatig dat de – vaak zwarte – spoeling er binnen een jaar afgaat. Het is zonde van het geld en ook nog eens slecht voor het milieu en voor je hout. Het verven van een moestuinbak is niet eens zo’n vervelend klusje, dus kies bij twijfel voor onbehandeld hout en zoek zelf een (duurzame) verf uit.
Breng wel een worteldoek aan voordat je de planten erin zet. Het vocht kan er dan nog wel uit, maar de wortels van de plantjes niet.

Bron: Homeinspiratie
Tweedehands tuinhout kopen
Wist je dat tweedehands plantenbakken en tuinhuisjes op Marktplaats worden aangeboden? Het is wel goed om bij de verkoper te informeren naar de kwaliteit van het hout. Het hout heeft dan al enkele jaren buitengestaan en kan hierdoor aangetast zijn. Informeer naar schimmels en houtrot. Vergrijzing van het hout is dus geen probleem. Dat maakt het hout kwalitatief niet minder, en je kunt het gewoon een likje verf geven.
5 duurzame verftips
- Het klinkt als een open deur, maar lees altijd een gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Voorbewerking is meer dan het halve werk als je gaat verven. Het ontvetten of opschuren van hout, of het verdunnen van de verf zijn essentieel voor een goede hechting. Deze kun je na het verven ook niet meer rechtzetten. Ook de verwerkingstijd, droogtijd en bijvoorbeeld of je de verf moet verdunnen zijn belangrijk voor een duurzaam resultaat.
- De grootste waste van verf is onnodig vaak moeten verven van je hout. Sommige discountwinkelketens bieden verf aan die er in eerste instantie mooi uitziet, maar na twee jaar gaat bladderen.
- Ook het kiezen van de juiste kleur verf zorgt ervoor dat minder snel over zal willen gaan op oververven. Het kiezen van een kleur die past bij de moestuin en je eigen smaak kan soms lastig zijn. Op een beeldscherm zien kleuren er toch ander uit dan in het echt, vertrouw er dus niet op dat online foto’s je een goed beeld geven. Bestel een kleurenkaart of proefpotje om er zeker van te zijn dat je de juiste kleur kiest.
- Heb je een grote pot gekocht en weet je niet of je alle verf gaat gebruiken? Giet dan wat verf over in een verfbakje en sluit de verfpot. Zo kunnen er geen bacteriën in de verf komen en kun je het restje verf later nog eens gebruiken.
- Spoel vloeibare verfresten niet door de gootsteen, zelfs niet als de verf op waterbasis is. Je kunt verf vaak prima bewaren om iets anders te verven of om je schuurtje later bij te werken. Als je verfresten toch wil weggooien dan kun je ze inleveren bij het afvalstation in jouw gemeente.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Moose Färg.
Houtdirect maart 16, 2022
Tuinhout voor plantenbakken en tuinhuisjes werkt inderdaad altijd het beste!