Gastblog: Leven met een gezin in een tiny house

Hoi wij zijn Caroline, Manfred en Lola, samen met onze hond Jul en kat Luci wonen wij al meer dan 2,5 jaar in ons offgrid tiny house van 30m2 in Alkmaar. 

 

Nadat we met onze fiets en als onze spulletjes op vakantie waren geweest, wisten we dat we minimalisme en buiten leven helemaal te gek vonden.

Tiny house leven was voor ons de meest logische stap. 

Ons koophuis was al verkocht voordat we het woord tiny house konden uitspreken. Omdat ons tiny house avontuur nog in onze gedachtes waren en geen enkele uitwerking kenden, hebben we een jaartje in onze camper gewoond. 

 

Tiny house met gezin

 

Tiny house in Alkmaar

Een plekje vinden voor ons tiny house was het allermoeilijkste aan ons avontuur. 

Gemeente Alkmaar heeft ons een stuk grond beschikbaar gesteld voor een pilot project met 5 tiny houses. Hier mogen wij tot een bepaalde tijd wonen. Wij moeten aan een paar regels voldoen en  1 ervan is dat ons huisje offgrid is want op het voormalig Nuon terrein waar we nu staan heeft geen enkel aansluiten tot water, elektriciteit, gas of internet. Helemaal niets geen enkel draadje ligt hier op het terrein. 

Regenwater vangen we op en zuiveren we tot drinkbaar water, 6 zonnepanelen zorgen voor elektriciteit en die elektriciteit wordt opgeslagen in onze accu’s, internet gaat via 4G op onze telefoon en dan maken we een hotspot aan om de bv dit blogje te schrijven en verwarmen doen we met onze rocket stove. Meer hebben we niet nodig.

 

Kunnen jullie nog afgelopen winter herinneren, toen met die sneeuwstorm en -15graden? Onze waterleidingen waren bevroren en moesten we even op waterrantsoen. Nu gelukkig is in Nederland overal water beschikbaar.  Dit is niet altijd even makkelijk maar ik zie het als een soort van avontuur. Ons leven is nooit saai 🙂

 

Tiny house

 

Geen permanente woonplek

Omdat we hier maar tijdelijk mogen wonen en de gemeente ons elk moment kunnen wegsturen zijn plekken waar tiny houses mogen staan heel onzeker. 

Dit is wel een nadeel zeker als je met een gezin in een tiny house woont. Lola is nu 8 jaar en dus schoolplichtig. Het is niet altijd even makkelijk om een school te vinden die bij je kind past en Lola heeft gemengde gevoelens over verhuizen. Ze vindt het leuk om nieuwe vriendjes te maken maar ook heel moeilijk om de “oude” vriendjes achter te laten. We praten er veel over met haar en kijken naar een gulden middenweg. Hopelijk wordt de woonvorm Tiny house ‘normaal’ en stellen gemeentes meer plekken voor permanente woonplekken voor tiny houses of andere alternatieve woonvormen. 

 

tiny house

 

Voordelen 

Leven in een tiny house geeft je mentaal, financieel meer vrijheid. Schoonmaken is zo gebuikt en de stapel met rekeningen is fors minder. Wij vinden het heerlijk om buiten te zijn. Mountainbiken, hiken, kanoën we zijn echte buitenmensen. 

Ons 30m2 huisje is ontworpen door een hele goede vriend Remco Wagenaar. De bouw hebben we uitbesteed aan Ties Bosman van Your tiny house. Super blij mee. Ons klein huisje past perfect bij ons. Eerlijk zou ik niet meer terug willen naar een ‘normaal’ huis. Deze levensstijl past goed bij onze keuze om bewust, minimalistisch en duurzaam te leven. Nieuwsgierig naar onze avonturen? Volg ons op Instagram @tinythuis

 

Verfinspiratie voor in de moestuin (plus 5 duurzame verftips)
Gastblog: Zero waste in de moestuin
4 COMMENTS
 • Linda april 28, 2021

  Hoe zuiveren jullie het regenwater?
  Groet Linda

 • Caroline mei 2, 2021

  Hoi Linda,
  Wij zuiveren regenwater met een waterzuiveringsysteem van ecosave. Er zit oa active kool en een uv lamp in

 • Linda Veer november 8, 2021

  Dank je wel , ik ga er naar kijken
  Groe Linda

 • Curious december 4, 2021

  Heb je met een tiny house wel een officieel woonadres? Heb je een brievenbus waar de post bezorgd word?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.