Vegan en op reis – Sawadee Thailand
Enige tijd geleden zagen we een Youtube-filmpje over het eiland Koh Phangan, door Happy Cow uitgeroepen tot ‘vegan eiland’. Daar móesten we heen, dat begrijp je natuurlijk meteen, dus dat is waar wij onze Thaise reis beginnen. De recensies beloven heel wat goeds, en wij willen uitzoeken of Koh Phangan deze titel eer aandoet.
Makkelijk scoren met basic Thai food
Op dag één wordt het ons duidelijk dat de meeste lokale restaurantjes superveel lekkere groentegerechten hebben en dat ze de meeste gerechten kunnen veganizen: kip eruit, tofu erin! Ze houden hierbij zelfs rekening met de prijs, want zoals velen van jullie weten: tofu is goedkoper dan vlees. Een heerlijke, verse groenteschotel met peper, knoflook en tofu heb je al voor 60 baht, omgerekend €1,65!
Maar let goed op, want er worden veel gerechten bereid met ei, oestersaus en vooral vissaus. Het begrip vegan kennen ze meestal niet, dus houd wederom bij het bestellen Google Translate paraat. De Thaise chef kookt graag met chili, dus geef direct aan wanneer je daar niet van houdt. Op de kaart staan vaak de verschillende ‘levels of hotness’. De superlatief hierin heet ‘Thai spicy’ ; deze is echt voor de vuurvreters onder ons!
Pad thai, in knoflook gebakken waterspinazie, vegetable curry, Pad see ew, (platte, dikke noodles – wauw superlekker!) glass noodle salad en spicy vegetable salad… Zóveel opties en alles gezond en krakend vers! ‘Krakend’, want ‘kakel’ is niet vegan :p
Onze favoriete plekjes op KPG
Een plek om zeker niet over te slaan is Ying Ying’s Kitchen in Haad Salad, voor ons de topper omdat de chef daar zónder vissaus en oestersaus je gerecht lekker op smaak weet te brengen. Alles op haar kaart kan geveganized worden, en je hoeft haar niets uit te leggen, want ze is bekend met het concept. YES!
Restaurant Ann in Changwat Surat Thani is de plek voor de allerlekkerste Spicy Salad ooit. Do you believe? Hier moet je wel even via Google Translate duidelijk maken wat je wel en niet eet, maar als je dat eenmaal hebt gedaan onthouden ze het voor je volgende bezoek.
Buiten de lokale restaurantjes om barst Koh Phangan van de 100% vegan en vegan-friendly eettentjes. Westers eten en local food zijn beiden goed vertegenwoordigd. Vegan Pad thai, burgers, pizza, een buffet, wraps en buddha bowls – Koh Phangan heeft het allemaal. Je kunt er zelfs terecht bij een fruitarisch restaurant. Wow! Ons oordeel: Koh Phangan is inderdaad een stukje vegan hemel op aarde.
Chiang Mai, pareltje van het noorden
Na Koh Phangan begeven wij ook naar het het hoge noorden, naar de op één na grootste stad van Thailand: Chang Mai. Gek genoeg lijkt deze stad juist nog meer vegan opties te hebben dan grote zus Bangkok. De plekken die wij het meest bezoeken? The Salad Concept, Ming Kwan, Kanomwan en AMA Vegan Kitchen.
The Salad Concept (meerder locaties)
“Maar wat eet jij dan als vegan, salade toch?!” Nou, in Ciang Mai in ieder geval wel! Met lichte tegenzin belanden we bij The Salad Concept, omdat voor de rest alles dicht was. Nou, we kunnen jullie vertellen: Go there! Wat een prachtig concept is dit, voor vegans, omnivoren en alles daartussen.
Je kan je salade samenstellen zoals je dat zelf wilt. Geen baanbrekend concept, maar het feestje zit hem hier in de portiegrootte, de versheid van de ingrediënten, en het scala aan toppings. Genoeg vegan opties, en een paradijs voor het aanvullen van al je voedingsstoffen. De salades zijn ter grootte van een XL pizza, gegarandeerd groter dan elke salade die wij ooit gegeten hebben.
Kleurrijke groenten, paddenstoelen, bietjes, tofu, pompoen, granen, pitjes, nootjes, en meer, overgoten met vegan french dressing… om het bord bij af te likken. En dat doet Joey ook, wanneer het personeel niet kijkt.
Ming Kwan (Chiang Mai centrum)
Ming Kwan is een vegan restaurant in het centrum van Chiang Mai die wij vaker bezoeken vanwege de lieve medewerkers, het zachte prijsje en de grote veelzijdigheid aan gerechten. Voldaan, maar met een te vol buikje, rollen we hier een paar keer per week naar buiten.
Kanomwan (Chiang Mai centrum)
Kanomwan is eigenlijk ons desserttentje. Je vindt hier een buffet aan fruitstukjes (vers en gedroogd) en een ongekend aantal jellies om je dessertkommetje mee te vullen. De jellies zijn plantaardig, op basis van agar agar.
Dit is Sher’s favoriete guilty pleasure. En niet alleen van Sher, maar ook van vele andere mensen uit Chiang Mai. Er staat geregeld een dikke rij tot buiten. Mocht jij hier eindigen voor een toetje, wees erg duidelijk dat je alléén kokosmelk en geen gecondenseerde melk in je dessert wilt.
AMA Vegan Kitchen (ten noordwesten van de ring)
De eigenaresse van AMA is reden genoeg om het centrum te verlaten. Thom is niet alleen eigenaresse, maar ook de chef, de bediening, de groente- en fruit leverancier, én een meditatiebegeleider op elke derde zondag van de maand! In principe is AMA een ‘one-woman show’ waar wij graag een kaartje voor kopen.
Ze is al 8 jaar veganist, maar daarvoor al van kinds af aan vegetariër. Zij verbouwt zelf haar groente of ze haalt het bij de buren waarna ze vervolgens met alle liefde heerlijke gerechten op tafel zet. Maar, zoals gezegd, ze doet alles alleen. Dat betekent dat je langer moet wachten dan je gewend bent. De porties zijn misschien wat te klein voor de gemiddelde Nederlander, maar mocht je een van de liefste mensen van de wereld willen ontmoeten, dan mag je AMA niet overslaan.
#Tipvanjoey
Nog een laatste tip – die helemaal niets te maken heeft met plantaardig eten of eten an sich – maar de aller-, aller-, allerbeste Thaise massage die Joey ooit heeft gehad (en dat zijn er veel) is te vinden bij: Ban Hous Massage in Chang Mai. Go there or feel square!
Lieve lieve mensen, dit was weer een nieuwe aflevering van ‘Vreten en op reis’ met Tante Sher en Ome Joe. Graag tot de volgende keer bij ons extra Indonesië verslag. Wij genieten nog van de laatste weken op Bali, en dan komen we snel terug naar Nederland om een stapel Vegan Magnums en vegan Hema appeltaart weg te kanen. Tot gauw!
LEES MEER OVER DE REIS VAN JOEY&SHERILYN:
VEGAN EN OP REIS – EVEN KENNISMAKEN
VEGAN EN OP REIS – 2 INDO’S IN INDO
VEGAN EN OP REIS – DE WERELDKEUKEN VAN KUALA LUMPUR
VEGAN EN OP REIS – KARDEMOM, KNOFLOOK EN CURRY
VEGAN EN OP REIS – HET LAND VAN DE RIJZENDE ZON
Vegan koppel Joey (voormalig ijsbereider) en Sherilyn (voormalig contentmanager) hebben beiden hun baan opgezegd om te gaan reizen door Zuidoost-Azië. Zij schrijven over de struggles en meevallers omtrent vegan eten tijdens hun fantastische reis.
NO COMMENTS