Vegan en op reis: 2 Indo’s in Indo
Dag helden en wereldverbeteraars,
Wij zijn nu zo’n drie weken aan het genieten van onze tijd op de Indonesische eilanden. Een snel getrokken conclusie is dat je hier als vegan prima uit de voeten kunt. Eigenlijk kun je in elk dorpje wel een goed bordje eten krijgen, en anders kun je je altijd tegoed doen aan heerlijk tropisch fruit. Wil je weten hoe dat eten tot nu toe is gegaan, lees vooral verder!
Culinaire ‘hoog’ standjes
Eten op grote hoogte; gezellig, met zo’n kinderdienblad op je uitklaptafeltje, genieten van met alufolie afgedekte miniporties. Heel vermakelijk – misschien niet altijd even smakelijk – maar wij houden ervan! Voor mensen met een veganistisch dieet is het wel even goed opletten. Wij adviseren je in ieder geval zelf extra eten mee te nemen, mocht het onverhoopt misgaan. Zo heeft Sherilyn tijdens een vlucht naar Florida alleen maar chips en nootjes kunnen eten, omdat haar dieetverzoek niet goed geregistreerd was. Aan het begin van de vlucht moet de steward al bij je komen bevestigen dat je een apart dieet hebt, zo niet, dan is er iets mis! Wij nemen wraps mee, belegd met pulled veggie van Vivera, cherry tomaat, spinazie, Mayolijn en wat sambal. Just in case!
Handig om te weten is dat je niet bij elke reisagent de vegan optie kunt kiezen tijdens het boeken, maar bij de luchtvaartmaatschappij zelf kan dat wél. Even doorbellen/doormailen dus! Eventueel moet je aan de telefoon uitleggen wat het verschil is tussen veganistisch en vegetarisch, maar dat zullen de vegans die dit lezen wel gewend zijn. Vergelijk het maar met het plaatsen van een Thuisbezorgd bestelling.
De afkorting voor de veganmaaltijd is VGML. Deze code vind je terug op de afzonderlijke items van de maaltijd. Zij noemen dit de ‘vegetarische maaltijd’, maar weet dat de vegetarische maaltijd met ei en zuivel de afkorting VLML heeft. Het is een beetje verwarrend, ook voor het personeel, dus houd het goed in de gaten. Wij krijgen perongeluk een yoghurtkuipje en een pennywafelachtigreepje met melkpoeder. Je doet er dus goed aan om ook de voorverpakte items te checken.
Vegan bunkeren op Bali
Westers plantaardig eten betreft voornamelijk buddha bowls, raw wraps, courgette noedels enz., en dat is relatief prijzig. Gezien we op budget leven kunnen we ons deze uitstapjes naar 100% vegan resto’s maar zelden permiteren. Maar áls we bij zo een tentje zitten is het wel hemels genieten!
Zo komen we in Uluwatu bij Cacao Flow terecht, waar we een raw vegan pizza en een dikke vette wrap verorberen. Hier zijn we, inclusief drankjes, 200.000 rupiah lichter, wat omgerekend zo’n 12 euro is. Nog steeds goedkoop vergeleken met Nederland, maar erg duur wanneer je straks leest wat we hier voor local food kwijt zijn. De gerechten hier zijn gegarneerd met een hartige strooisel wat doet denken aan Parmesan – erg lekker en makkelijk zelf te maken. Cashews, knoflookpoeder en edelgist in de blender en Presto! Vegan Parmesan strooisel!
Waroengs all day every day
We eten vaak bij waroengs. Volgens de Nederlandse voedsel- en warenwet misschien niet geheel veilig, maar volgens Indonesische maatstaven gewoon heel smakelijk eten. Een waroeng is een kleine vitrine langs de weg. Daarbij gekleurde plastic stoeltjes met gammele tafeltjes, met daarop een gekleurd zeiltje. Op tafel staat een houten bakje met een wc rol erin, dienende als servetten. In die vitrine heb je vaak een stuk of 8 gerechten, waarvan een aantal mogelijk vegan zijn.
Voordeel van een waroeg is dat je in bijna 100% van de gevallen de chef tegenover je hebt staan, dus je kunt bij de bron nagaan wat de ingrediënten zijn. Gebruik hiervoor je vegan paspoort, Google translate, en eventueel handen en voeten. Naast de gebruikelijke non-vegan ingrediënten, vragen wij ook altijd of er trassi (garnalenpasta) gebruikt is in de gerechten. In indonesië gebruiken ze dit namelijk vaak als smaakmaker, óók in de sambal. Bij gefrituurde hapjes moet je duidelijk vragen naar ei in het beslag. Sommige gerechten bevatten tofu/tahu wat dan weer op ei lijkt, maar het is gewoon vegan. Wij vinden het superlekker. Mocht je krupuk bij je maaltijd willen, vraag dan naar Bawang, oftewel uienkrupuk.
In het beste geval zoek je een waroeng uit waar elk gerecht zijn eigen opscheplepel heeft. In het ergste geval vraag je de chef een schone opscheplepel te gebruiken, of je slaat de waroeg over wanneer je kruisbesmetting vermoedt. Je moet als vegan een beetje bijdehand zijn, maar hierdoor herkennen ze je de volgende keer en hoef je het niet nog eens uit te leggen. De kosten per persoon? 6000 rupiah (0,40 euro) Het is bijna diefstal.
Een voordeel van vegan eten op Bali, afgezien van die ten opzichte van dier en milieu, is dat je minder snel last krijgt van de zgn. Bali belly (buikkrampen e.d.). Daarbij is het weglaten van de vlees- en visgerechten bij de meeste waroengs ook nog een stuk goedkoper. Win-win-WIN!
Op naar de Gili’s
Na Bali maken we een boottripje naar Gili Trawangan. Naast de vele waroengs vinden we hier welgeteld één vegan restaurant: Pituq Waroeng. Dit is een superschattig restaurant waar ze de Indonesische recepten geveganised hebben, hell yeah! Hier eet je vegan rendang, tofu pepesan en jackfruit curry. Heaven on earth, zo lekker. Eerst hadden ze twee vestigingen – eentje Indisch, de ander westers – maar helaas is de westerse variant geheel tegen de vlakte gegaan tijdens de aardbevingen van afgelopen zomer. Naar aanleiding hiervan heeft Pituq een stichting opgezet om landgenoten in getroffen gebieden te helpen. Mocht je willen helpen, doneren kan via www.pituq.com
Local food is lekker, maar op een gegeven moment wil je iets anders dan rijst. Nabij onze homestay hebben we een heerlijke pizzeria (Pizzeria Regina) gevonden, dus voorlopig sterven wij nog niet van de honger. De Pizza marinara is D to tha Licious!
Bedankt voor het lezen weer! Volgende keer vieren we kerst en NYE in Kuala Lumpur, Maleisië. Alvast een zalig en cruelty-free kerstfeest voor iedereen!
P.S. Voor degenen die het leuk vinden en geïnteresseerd zijn in onze non-food-related avonturen houdt Joey ook een blog bij op zijn Facebook, en voor meer foto’s check Joey zijn Insta!
LEES MEER OVER DE REIS VAN JOEY&SHERILYN:
VEGAN EN OP REIS – EVEN KENNISMAKEN
VEGAN EN OP REIS – 2 INDO’S IN INDO
VEGAN EN OP REIS – DE WERELDKEUKEN VAN KUALA LUMPUR
VEGAN EN OP REIS – KARDEMOM, KNOFLOOK EN CURRY
Vegan koppel Joey (voormalig ijsbereider) en Sherilyn (voormalig contentmanager) hebben beiden hun baan opgezegd om te gaan reizen door Zuidoost-Azië. Zij schrijven over de struggles en meevallers omtrent vegan eten tijdens hun fantastische reis.
Nina de werk december 18, 2018
Leuk hoor! Toch nog best wat vegan mogelijkheden dus…
Pingback:Vegan en op reis - Kardemom, knoflook en curry - GRN United maart 13, 2019
Pingback:Vegan en op reis: even kennismaken! - GRN United maart 13, 2019
Pingback:Vegan en op reis - Het land van de rijzende zon - GRN United april 17, 2019