7 tips voor een duurzame tuin

Liefde voor groen om je heen en duurzaam leven gaan heel goed samen. Door een groene omgeving te creëren, ben je al goed op weg. Maar hoe realiseer je nou echt een duurzame tuin? In een duurzame tuin is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Met bewuste keuzes in combinatie met deze 7 tips creëer jij jouw eigen duurzame tuin.

 

1. Goed voornemen: Start een moestuin

Vorige maand schreef ik een blog over het goede voornemen om een moestuin te starten. Het is inmiddels januari, maar het is nooit te laat om te starten met een goed voornemen, zolang je maar enthousiast bent! Het maakt niet uit of je een grote of kleine tuin hebt of alleen een balkon: Moestuinieren is overal mogelijk.

 

2. Planten <3 regenwater

Nederland is het land van de regen. Gemiddeld komt er per jaar zo’n 800 milliliter regen uit de lucht vallen. Helaas is de regelmaat waarin de regen valt in Nederland heel onvoorspelbaar. Afgelopen zomer hadden we bijvoorbeeld een lange periode van droogte. Wil je je (moes)tuin nog enigszins in leven houden, dan zul je water moeten bij sproeien. Nu kun je dit natuurlijk met leidingwater doen, maar eigenlijk is dat hartstikke zonde. In Nederland valt namelijk regenwater genoeg waarmee je fijn je (moes)tuin kunt bewateren. Sla het regenwater op in een regenton. Naast dat dit beter is voor het milieu, is het ook beter voor de plant, omdat regenwater minder kalk en meer mineralen bevat. Lees meer in mijn artikel over Regen in de moestuin.

 

Tip: Plaats een schotel onder je potten in de tuin. Zo wordt het water dat je geeft of het water dat uit de lucht komt vallen niet verspild.

 

 

3. Geef water de ruimte

Veel regenwater verdwijnt direct in het riool. Veel tuinen zijn tegenwoordig compleet betegeld en er is weinig plaats voor groen. Zonde! Het regenwater kan op deze manier niet goed in de grond zakken. Om te voorkomen dat je tuin of de straat helemaal blank staat bij een flinke regenbui kun je kiezen voor grind of voor grote voegen tussen de tegels.

 

 

4. Kippen: voor elke dag een vers eitje

Heb je tijd en ruimte voor een aantal kippen in je tuin? Dan zeg ik: doen! Naast dat kippen gewoon ontzettend leuke beestjes zijn, eten ze iedere dag tot wel 175 gram van je GFT-afval op en word je dagelijks beloond met een vers eitje. Wel is het belangrijk dat ze voldoende ruimte krijgen en een goede verzorging.

 

 

5. Geef aandacht en liefde aan dieren in je tuin

In een duurzame tuin is niet alleen ruimte voor flora, maar ook voor fauna. Dieren in je tuin zorgen voor een goed ecologisch evenwicht. Hang bijvoorbeeld een aantal insectenhotels op. Insecten helpen mee om ongedierte, zoals bladluis in je fruitboom of rupsen in je bessenstruik, te bestrijden. Als natuurlijke vijand eten ze elkaar op en hoeft er geen pesticide aan te pas te komen. Insecten zorgen ervoor dat groente en fruit in je moestuin goed bestoven worden, wat zorgt voor een toenemende oogst. En als laatste is het natuurlijk ontzettend leuk en leerzaam om te zien welke insecten in jouw (moes)tuin wonen en welk gedrag zij vertonen. Lees meer over Insectenhotels in de moestuin op mijn blog. Daarnaast kun je in de winter extra aandacht geven aan de vogels in je tuin door ze bij te voeren met een zadenmix of zelfgemaakte vetbollen.

 

 

6. Deel elektrisch (tuin)gereedschap met je buren

Met elektrisch (tuin)gereedschap gaan klusjes in en om de tuin vaak sneller en gemakkelijker. Al helemaal als je een grote klus moet doen. Je zou eens kunnen voorstellen in de buurt waar je woont of bij de volkstuin waar je je moestuin hebt om samen een aantal elektrische (tuin)gereedschappen aan te schaffen. Het is helemaal niet nodig dat ieder huishouden zijn eigen grasmaaier, elektrische heggenschaar of bladblazer heeft. Deze elektrische (tuin)gereedschappen gebruik je toch niet dagelijks en door samen een aanschaf te doen, ben je duurzaam bezig.

 

7. Creëer een gezellige sfeer met solar tuinverlichting

Heerlijk die lange zomeravonden buiten, lekker natafelen na een barbecue of genieten van de zonsondergang. Daarna wordt het snel tijd om het licht aan te maken. Ga voor het romantische kaarslicht of kies voor duurzame solar verlichting. Deze zijn tegenwoordig in alle vormen en maten te koop. Ze laden overdag op met behulp van de zon en ’s avonds creëren ze een gezellige sfeer.

 

Hoe creëer jij een duurzame tuin? Laat het ons weten!

Weg met de wegwerpindustrie
10 voordelen van vegan zijn
3 COMMENTS
  • johmar januari 28, 2019

    Ik creeer mijn duurzame tuin door veel zelf te stekken . Mijn tuin meubilair en potten en andere aankleding komt grotendeels bij de kringloop , de rommelmarkt en bij het grof afval vandaan. Niet alleen duurzaam , maar ook nog eens heel goed voor mijn portemonnee. Bovendien zijn mijn meeste planten eetbaar.

  • Marie de Jonge juni 4, 2020

    Wij willen onze tuin ook groener maken. Een vijver en wat extra struiken zijn ons eerste idee. Ook lijkt het ons erg leuk om wat meer sfeer te creëren. Ik ben de mogelijkheden al aan het onderzoeken!

  • Vincent Rondwijk juni 18, 2021

    Sinds kort vang ik mijn regenwater ook op in een ton. Vooral op warme dagen hebben mijn planten meer water nodig en zo kan ik ze gemakkelijk wat regenwater geven. Daarnaast bespaart het mij ook water!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.