Help! Hoe richt ik mijn leven duurzamer in?

Daar sta ik dan, bibberend onder de douche, na het sporten. Heerlijk hoor, buiten sporten, maar in de winter raak je toch altijd behoorlijk verkleumd. Als mijn lijf wat aan de temperatuur gewend is, draai ik de douche weer een graadje warmer. Langzaam opwarmend droom ik een beetje weg. Had ik mij nu al ingezeept of niet? Ik weet het niet meer en dus doe ik het voor de zekerheid nog een keer. En nu ik toch wat op begin te warmen, kan ik ook wel even een haarmaskertje in doen. Terwijl ik wacht tot dit goed ingetrokken is, draai ik de douche nog snel een graad warmer. Als ik dan helemaal klaar ben, zeg ik tegen mijzelf dat ik eronder uit moet. Maar de warme douche verlaten, in ruil voor de koude badkamer, dat lukt meestal niet meteen. Dus voor ik de douche echt uit draai, ben ik denk ik toch zomaar weer een minuutje verder. Als ik uit de douche stap, neem ik het mij opnieuw weer voor, morgen doe ik het echt beter!

 

Een douchebeurt heeft meer impact dan gedacht

Maar wat is nou ‘beter’? Lange tijd heb ik gedacht dat het alleen om die kortere douche tijd ging. En dan vooral omdat de waterrekening anders zo hoog wordt. Pas de laatste jaren ben ik gaan beseffen dat er nog veel meer achter zit, en nog steeds doe ik nieuwe ontdekkingen.

Ik hoef je vast niet meer te vertellen dat je door korter te douchen water en energie kunt besparen en dat dit beter is voor onze planeet.

 

 

Pas het afgelopen jaar ben ik gaan leren over microbeads en andere chemicaliën in verzorgingsproducten. Voor degene die microbeads nog niet kennen, dit zijn hele kleine plastic bolletjes. Doordat verzorgingsproducten (met microbeads en andere chemicaliën) in aanraking komen met je huid, komt een gedeelte in je bloedbaan. Een ander gedeelte verdwijnt door het riool, maar daarmee is het probleem helaas niet opgelost. Deze microbeads zijn zo klein, dat ze vaak niet door de zuiveringsinstallatie verwijderd kunnen worden. Met andere woorden, deze komen in het milieu terecht.

 

In eerste instantie was ik ervan overtuigd dat dit voor mij wel zou mee vallen. Als je het mijn omgeving zal vragen, dan zal vrijwel iedereen het bevestigen. Ik ben niet zo’n make-up meisje. Ik ga regelmatig de deur uit zonder make-up (omdat ik het vergeet, of uit pure luiheid) en toen ik nog op voetbal zat was ik altijd de eerste die gedouched en weer omgekleed was. Maar toen ik eens rond ging kijken in mijn badkamer, bleek het toch niet zo mee te vallen.

 

Mijn eigen invloed

3 producten om mijn haren te wassen (shampoo, conditioner en een maskertje), dan heb ik nog spul om erin te doen om te zorgen dat mijn krullen wat beter blijven zitten of spul om te zorgen dat het juist wat stijler blijft. Juist ja, je telt het goed. 5 producten voor mijn haren en dat voor iemand die haar haren 90% van de tijd in een staart heeft… Tel daar dan toch iets van een mascara, parfum en deo bij op en het aantal verzorgingsproducten tikt toch wel aan. En dan te bedenken dat ik hoogstwaarschijnlijk relatief weinig producten gebruik. Dat moet toch allemaal anders kunnen? Zo kwam er nog een aandachtspuntje op mijn lijstje met dingen waarin ik duurzamer wil gaan leven. Een lijstje dat langzaamaan blijft groeien, want laten we eerlijk zijn, hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer nieuwe duurzame ontdekkingen je doet en nog meer wilt verbeteren.

 

De weg naar onze agenda

Als ik met mijn zus ben, komt dit onderwerp regelmatig aan bod. Hoe doe jij dit en hoe pak jij dan dat aan? Het afgelopen jaar doken we hier samen in en probeerden we meer over duurzaamheid te leren. Maar zoals bij iedereen, ook onze dagen zijn vol en druk, dus we hebben hier niet altijd zin in en tijd voor. Dit probleem moeten anderen toch ook herkennen! Heb jij ook de behoefte meer met duurzaamheid te doen maar vind je het lastig dit in de praktijk te brengen? Met deze vraag in ons achterhoofd is het idee van onze agenda ontstaan. We willen proberen iedereen hier mee te helpen, met kleine concrete stappen. Want met zijn allen maken we echt een verschil.

 

 

En wat is er nou concreter dan iedere week één (of een paar) tips, om toe te passen? Dit vind je terug in onze agenda! Een agenda met 12 thema’s, elke maand één. Per thema een aantal concrete tips, die over de weken van die maand verdeeld zijn. Op deze manier denken wij dat iedereen, zonder dat het je veel tijd en energie kost, het leven wat duurzamer in kan richten.

 

Inmiddels zijn we een half jaar verder en is de agenda uitgebracht! Wij zijn ongelofelijk trots en blij met het resultaat. Maar ons echte doel, mensen helpen een duurzamer leven te krijgen, hebben we natuurlijk nog niet bereikt. Daarvoor hebben we jou nodig. Ga jij met ons komend jaar de uitdaging aan om je leven duurzamer in te richten? Kijk dan nu voor onze agenda op www.worldsisters.nl.

 

Is vis een goede vleesvervanger?
De pompoen: een groente waar je van alles mee kunt doen!
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.