5 groenten die je heel simpel thuis kunt laten hergroeien
Een eigen moestuin is niet voor iedereen weggelegd. Misschien heb je geen plek of te weinig tijd. Vind je het toch leuk om een beetje aan moestuinieren te doen, maar dan lekker laagdrempelig? Probeer eens wat groenten uit de supermarkt te laten hergroeien.
Groenten hergroeien is een simpele manier om met moestuinieren bezig te zijn, zonder dat het veel moeite kost. Het enige wat je soms wel nodig hebt, is geduld. Maar dat geldt zeker niet voor alle groenten.
Deze 5 groenten kun je laten hergroeien:
1. Lente-ui
Met stip op nummer 1 staat voor mij het lente- of bosuitje. Dit kan eigenlijk niet mislukken. Koop een bosje in de supermarkt en bewaar de onderste 5-10 centimeter met de wortels eraan. De rest eet je uiteraard gewoon op;-). Zet de lente-uitjes in een glaasje of bakje met een klein laagje water. Al heel snel lopen de stengels opnieuw uit. Als de wortels sterk genoeg zijn, zet ik ze zelf altijd in een pot met wat potgrond. Zo heb ik er maanden plezier van. Ze kunnen tot en met december buitenstaan. Van januari tot eind maart kun je ze beter op een licht plekje in huis zetten. Dit werkt trouwens ook goed met prei.
Ververs het water om de paar dagen.
2. Paksoi
Nog een groente waar je niet veel geduld voor nodig hebt, is paksoi. Maak je een gerecht met paksoi, bewaar dan het ‘kontje’ en ongeveer 10 centimeter aan stengels. Ook deze kun je net zoals de lente-ui in een glaasje of bakje met een laagje water zetten. Zorg dat het water niet te hoog staat, anders gaan de stengels rotten. Al vrij snel groeit er nieuw blad aan. Zie je ook wortels ontstaan? Dan kun je de paksoi in een potje met aarde zetten. Dat kan zowel binnen als buiten (van mei tot en met half november). Na een paar weken kun je opnieuw paksoi eten. Chinese kool is hier ook geschikt voor.
Hoera! Er verschijnt al nieuw blad.
3. Basilicum
Vind jij het ook altijd zo zonde dat jouw basilicumplantje zo snel op is en je weer een nieuwe moet kopen? Snij dan voordat je plantje op is 2 of 3 stengels met blad af. Zet ze in een glaasje water en wacht totdat er wortels ontstaan. Zijn er flink wat wortels verschenen? Dan kun je jouw stekjes in een potje met aarde zetten. Zo heb je straks weer een nieuw plantje om van te oogsten. Je kunt het basilicumplantje het beste van onder water laten opzuigen in plaats vanaf de bovenkant water geven. Zet bijvoorbeeld een schoteltje met water onder het potje of koop speciale kruidenpotjes met zo’n opzuigsysteem.
Hier heb ik maar 1 stekje in het potje staan. Dan duurt het natuurlijk wat langer voordat je kunt oogsten.
4. Gember
Ben jij net zoals ik gek op gember? Probeer dan eens om gember uit de supermarkt te laten hergroeien. Waarschuwing: niet geschikt voor heel ongeduldige mensen. Maar wel een heel leuk experiment! Soms zie je al een soort uitloper als je de gember wat langer laat liggen, maar meestal is de gember voor die tijd al op (bij mij dan). Wat je dan kunt doen is de gember (eventueel in kleinere stukken gesneden) in een schaaltje met een laagje water leggen. Zodra er uitlopers ontstaan, kun je de gember verhuizen naar een potje met wat potgrond. Floor legt in haar blog ‘Gember kweken’ uitgebreid uit hoe je dit precies aanpakt. Het duurt wel flink wat tijd voordat je echt je eigen gember kunt eten, maar het is meer dan de moeite waard.
Zo ziet een uitloper van Gember eruit.
5. Knoflook
Als je opschiet, kan het nog nét: knoflook poten. Knoflook zaai je niet, maar je pakt teentjes van een bol die je in de grond stopt.
Zorg dat je de grootste tenen selecteert en stop die met het puntje naar boven ongeveer 5-10 cm onder de grond. Je hebt een wat grotere pot of emmer nodig, zodat de teentjes genoeg ruimte hebben om uit te groeien tot een flinke bol. En dan is het wachten tot juni/juli. Zet de pot wel buiten, want knoflook heeft juist wat koude maanden nodig om mooie bollen te maken. In mijn vorige blog vertelde ik je alles over het zelf telen van knoflook. Zo weet je precies hoe je te werk moet gaan.
Let er bij supermarktknoflook op dat je biologische koopt. Gewone knoflook kan behandeld zijn met een anti-uitloopmiddel. En dat uitlopen is nou juist heel belangrijk.
Heb jij nog tips?
Heb jij ook wel eens groenten laten hergroeien? Welke deden het bij jou goed? Laat het weten. Zo help je andere lezers om nog meer groenten te proberen.
Kim Nelissen is freelance tekstschrijver én enthousiaste moestuinierder uit Utrecht. Daar huurt ze een minimoestuintje in een lokale buurttuin. Thuis heeft ze nog wat kleine bakken en potten met groenten. Met haar site Moesmeisje.nl wil ze anderen laten zien dat je geen grote moestuin nodig hebt om uit eigen tuin te eten. Op haar site inspireert ze mensen met moestuintips en lekkere recepten. Niet alleen in de moestuin is ze groen bezig, ook thuis probeert ze zo duurzaam mogelijk te leven.
Pingback:5 groenterestjes die je kan hergebruiken! | Share a box mei 27, 2019
Annemarie mei 23, 2020
Met prei lukt het ook goed.de bladeren kun je dan als een soort bieslook of lente ui gebruiken
Lydia Pauw september 28, 2020
Ik heb het voor het eerst met lente ui gedaan, afgelopen week heb ik ze geoogst. Er zitten flinke wortels aan. Heb ze voor mijn raam staan in een glas water. Nu ik dit zo lees kan ik ze dus beter in een pot met aarde zetten.