DIY: Je eigen pannenkoekenplant stekken voor meer plantjes

Wie kent dit leuke plantje niet? Al een lange tijd een hele populaire plant die je overal voorbij ziet komen: de pannenkoekenplant. Naar mijn mening onmisbaar in ieder interieur! Na 1 jaar heeft mijn moederplant voor het eerst kleine babyplantjes gemaakt. Een mooi moment dus om een blog te schrijven over hoe je een pannenkoekenplant kunt stekken.

 

Eerst even wat basisinformatie over de pannenkoekenplant, ook wel bekend als Pilea Peperomioides of Chinese moneyplant. Deze laatste naam heeft het plantje gekregen, omdat deze van orgine afkomstig is uit China. De plant heeft ronde, groene bladeren in de vorm van een pannenkoek. De plant is erg gemakkelijk in onderhoud, zie daarvoor de handige infographic uit de Kamerplantenmaand!

 

De pannenkoekenplant is erg gul en maakt veel nakomelingen die je vervolgens weer kunt stekken. Ideaal dus voor echte plantenliefhebbers of om uit te delen aan vrienden en familie. Maar hoe stek je een pannenkoekenplant en wat heb je nodig?

Benodigdheden:

  • Kleine glaasjes
  • Schaar
  • Water

 

 

De kleine baby’s zijn heel gemakkelijk te herkennen. Ze groeien naast de moederplant en komen op verschillende plaatsen uit de grond. Als je gaat stekken, kies dan voor de grootste babyplantjes. Deze zijn het gemakkelijkste te stekken. Laat de allerkleinste nog een aantal weken zitten, totdat deze ook groot genoeg zijn om te stekken. Zelf houd ik hierbij de grens van 5 blaadjes aan.

 

 

Stappenplan:

Stap 1: Graaf de babyplantjes een beetje uit

Stap 2: Knip het plantje zo dicht mogelijk bij de moederplant af

Stap 3: Vul een klein glaasje met water

Stap 4: Plaats het plantje in het water en zorg hierbij dat de bladeren niet in het water liggen

Tip: Mochten de bladeren toch het water raken, dan kun je een sateprikker over het glaasje leggen zodat het plantje daarop kan rusten.

 

 

Zet de stekjes op een lichte plek, maar niet direct in het zonlicht. Laat het plantje vervolgens gerust twee weken in het water staan, zodat het plantje wortels kan maken. Ververs het water wel regelmatig! Na twee weken zul je zien dat het plantje nieuwe wortels aangemaakt heeft. Dit is het moment om het stekje te verplaatsen naar een pot en daar is je nieuwe pannenkoekenplant!

 

Leestip: De Verborgen Impact – Babette Porcelijn
Brandnetelgier maken
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.