Een alternatief voor de gele schoonmaakdoekjes?

Thuis probeer ik steeds stapjes te zetten om ons huishouden weer wat duurzamer te maken. Zo ook ons plastic gebruik, en daarbij het verborgen plastic wat bijvoorbeeld in stof of verzorgingsproducten zit. Laatst realiseerde ik me dat de gele schoonmaakdoekjes die ik veel hergebruik ook gemaakt zijn van een synthetische stof en dus microplastics afgeven. Hieronder vertel ik meer over de alternatieve opties die ik heb gevonden. 

 

 

Terwijl we met z’n allen ons steeds bewuster worden van ons plastic gebruik en de impact hiervan op onze aarde, zit er vaak nog veel plastic verstopt in producten die we dagelijks gebruiken. Zo komen er via bijvoorbeeld shampoo ook kleine plastic deeltjes in ons water, daar kun je hier meer over lezen. Maar ook als je synthetische kleding en andere stoffen wast komen er plastic deeltjes vrij. 

 

En terwijl ik me daar bewust van was, realiseerde ik me laatst opeens dat de gele schoonmaakdoekjes die ik gebruik ook van een synthetische stof zijn gemaakt en dus ook plastics afgeven. Terwijl ik deze dus veel en vaak was!

 

Er zijn hier een aantal oplossingen voor te bedenken:

 

  • De impact van de gele schoonmaakdoekjes verminderen;
  • Alternatieve doekjes kopen;
  • Alternatieve doekjes zelf maken van oude stoffen!

 

De impact verminderen

Je kunt de synthetische schoonmaakdoekjes in een zak wassen van bijvoorbeeld GuppyFriend, waardoor (een gedeelte van) de losgelaten deeltjes/vezels worden afgevangen. Hierdoor verminder je de microplastics die vrijkomen. 

 

Alternatieve doekjes zoeken

Meeste winkels verkopen toch voornamelijk gele schoonmaakdoekjes. Na wat zoeken kwam ik ook 100% katoenen doekjes tegen. Katoen is wel redelijk impactvol in de productie (er is o.a. heel veel water nodig voor de productie van katoen), maar bevatten dan weer geen microplastics. Als je zelf op zoek wilt gaan naar schoonmaakdoekjes van stoffen die minder impact hebben op het milieu, zou je naar deze tabel kunnen kijken. Op webshops zou je ook voor alternatieven kunnen zoeken, zoals bijvoorbeeld hier

 

Alternatieve doekjes zelf maken 

Als je zelf nog oude stoffen hebt liggen, zoals bijvoorbeeld oud katoen, is het nog wel het beste om zelf schoonmaakdoekjes te maken! Als je een naaimachine hebt kun je redelijk makkelijk een aantal van die stofjes netjes maken en zo gebruiken. 

 

Ik ben wel benieuwd: wat gebruik jij als schoonmaakdoekjes? Of heb jij nog andere tips?

 

 

DIY: Tomatenzaden oogsten
5 Tips voor het verzamelen van bloemenzaden
2 COMMENTS
  • anneke broos september 2, 2019

    oude handdoeken zijn goede vervangers of zelf van katoen breien…..trouwens ik vermaak de handdoeken ook tot washandjes.Succes…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.