Broekjes over wasbare luiers
‘Welke broekjes zijn geschikt voor over de wasbare luiers?’ Is geen gekke vraag. Want heb je eenmaal je oogappel in een supercute luiertje gehesen; blijkt zo’n bol bibsje niet zomaar in elk broekje te passen. Het ene luiersysteem is het andere niet natuurlijk; maar als je tweedelige luiers gebruikt nemen die luiers best wat ruimte in óm de billetjes heen. Bij de Milovia’s die ik gebruik valt het eigenlijk wel mee. Ze staan er bekend om dat ze slank vallen. Maar had ik al verteld dat de peuter een breed ventje is? Al snel een maat breder dan hij lang is en met luier aan dus totaal uit broeken-verhouding te noemen.
Ieder kindje heeft natuurlijk zijn of haar eigen figuurtje. Tel erbij op de dikte van de luier en ziedaar; een slank kind dat past in zn eigen maat, of een kind dat qua broekjes een maatje groter prima past met de pijpjes omgeslagen. Of je krijgt de broek niet over de luiers heen, zoals bij Joah het geval is. Maeve past overigens meestal prima in haar eigen lengtemaat, maar draagt toch vaak een legging; die rekken al snel mee.
Goed; je moet je kind dus iets meer aan doen dan enkel een luier en ook voor onze bolgebilde ukkies zijn er duurzame merken op de markt. Maar daar wilde ik eigenlijk niet beginnen. Want voor mij is dat zelf ook pas één van de laatste opties. Huh? Juist…
Tweedehands kleding
De kleding die er al is, waar ook echt veel van is en stuk voor stuk grondstoffen, verfstoffen en CO2 heeft gekost om er te komen. Hergebruik van bestaande kleding scheelt. In het eerste jaar alleen al wisselen baby’s een paar keer van garderobe. Kleine maatjes slijten weinig en is er een ruim aanbod; koop of verkoop via marktplaats en (plaatselijke) verkoopsites of bezoek een kinderkledingbeurs of kringloop.
Ik heb zelf heel veel kleding tweedehands gekregen en ook weer doorgegeven. We hebben het getroffen met oudere (achter)nichtjes en neefjes. Sommige kledingstukken die de jongste nu draagt zijn al 12 jaar oud en ik verbaas me soms hoe mooi ze er nog uit zien. Grote delen van de kledingkasten van mijn kinderen hebben mij geen geld gekost. Maar betalen voor een kledingstuk geeft het wel waarde, waardoor je er automatisch zuiniger mee omgaat.
Harembroekjes passen vaak goed over de luierbillen. Met leggings heb je ook niet snel problemen. Joggingbroekjes en stretchjeans lukken ook vaak. Maar let op dat de kleding niet te strak om de luier komt te zitten. Want strakke kleding kan druklekkage veroorzaken.
Zelf maken
Voor mij een ‘no-brainer’. Ik heb mogelijk een kronkel wat dat betreft. Ik verklap maar dat ik opgeleid ben aan de kunstacademie. Dus denk ik eerst ‘kan ik het zelf maken’ voordat überhaupt de optie ‘kan ik het ergens kopen’ in mijn hoofd opkomt. Niet handig; I know, het kost veel tijd.
Vooral de broekjes van Joah maak ik zelf omdat hij niet past in de broekjes die hij kreeg. Hij groeit nu zo’n beetje uit de laatste maat van het fijne Oliver pants patroon (http://emmaenmona.blogspot.com/p/gratis-patroon-oliver-babybroek.html) dus nu ben ik aan het experimenteren met het Dex pants harembroekje (https://missessippie.wordpress.com/gratis-naaipatroon-dex-pants). Want dat is het mooie aan zelf maken; je kan ze een maatje breder maken en de lengte aanhouden van een kortere maat of juist een centimetertje bij de hoogte van de kont aan tekenen. Onder andere Brindille and Twig heeft betaalpatronen voor leuke broekjes.
Dat kost ook grondstoffen ja. Daarom kies ik stoffen met het oeko-tex of GOTS label. Of ik recycle oude kleding. Een oude trui met versleten naden van mijn man werd zo nog een seizoen gedragen als broekje en een te klein geworden truitje werd een onderdeel van een broekje. Toegegeven; dat was vooral omdat ik het printje zo leuk vond.
Van een echt wollen trui van de kringloop zou je overigens ook een wolbroekje kunnen naaien voor over een voorgevormde luier. Om maar even een zijsprongetje te maken. En restjes? Dat wordt de voering voor een zak, een onderbroek, wasbare billendoekjes, wasbaar maandverband, bijenwasdoek en ga zo maar door. De kleine snippers wordt soms mee geknutseld, maar gaan verder in de textielbak om isolatie te worden.
Kopen
Dus je wilt mooi om de billen en goed voor de wereld.. Dan kom je al snel uit bij merken zoals Maxomorra, Duns en NOeser. Er zijn ook veel mama’s die broekjes naaien en deze via facebook of etsy verkopen. En gelukkig voeren ook steeds meer winkelketens een duurzame lijn en kun je daar ook met een steeds geruster hart rondsnuffelen. Als je twijfelt, dan kun je ook kijken of www.rankabrand.nl het merk heeft beoordeeld.
En als je nog leuke duurzame merken kent waar die luierkontjes in passen, dan kun je hier onder reageren!
Groetjes, Lydia
Lydia (34) woont samen met haar man en heeft de zorg en verantwoordelijkheid voor hun kinderen: de beginnend puberende tiener Deborah, de intense kleuter Eden, peuter Joah die alles op een drafje doet , vooral weg lopen, en baby Maeve. Met dit toch wel drukke gezin wonen zij in een rijtjeshuis midden op de Veluwe. Joah en Maeve dragen wasbare luiers. Ze proberen steeds minder verpakkingsafval en wegwerpproducten te kopen en de komende maanden zullen ze beslissen welke investeringen ze moeten nemen om hun rijtjeshuis uit 1971 zuiniger te maken.
Bianca maart 28, 2019
Wat een fijne blog! Op dit moment gebruiken wij nog pampers, echter willen we half om half overgaan op wasbare luiers. Zijn er andere ouders die dit ook doen?