Herbruikbare luiers voor pasgeboren baby’s
Hey allemaal en welkom op mijn derde blog voor GRN United,
In deze blog zal ik jullie wat meer vertellen over de eerste maanden wasbaar luieren bij ons kindje.
Newborn billen in newborn luiers?
Net geen jaar geleden werd ons eerste kindje geboren. Een groot aantal herbruikbare luiers lag thuis al klaar en ik had me de voorgaande maanden volop ingelezen over de verschillende soorten en het gebruik ervan.
Omdat alles volledig nieuw en vooral vermoeiend was, besloten we in het ziekenhuis gewoon de aangeboden wegwerpluiers te gebruiken om niet met al te veel was uit het ziekenhuis thuis te komen. Een dag na thuiskomst, toen ons kindje 5 dagen oud was, waren die wegwerpluiers op en haalden we de eerste wasbare luier boven.
In het begin gebruikten we hydrofielen (tetradoeken en oogjes-/piqueluiers), kleine prefolds en strikluiers.
Ik had een 30-tal hydrofielen en een 10-tal prefolds en strikluiers aangeschaft, omdat ik wel vermoedde dat ons meisje niet al te groot zou zijn en dus nog niet vanaf het begin in haar voorgevormde meegroeiluiers zou passen. Voorgevormde newborn luiers had ik niet gekocht, omdat ik veel las dat baby’s daar erg snel uitgroeien en de aankoopprijs best hoog is voor de korte periode dat je ze gebruikt. We hadden wel enkele newborn overbroekjes, helaas vielen zelfs die nog te groot en hadden we de eerste weken enorm vaak lekken.
Hydrofielen, prefolds en strikluiers in het kort
Alle drie deze luiertypes zijn zeer goedkope wasbare luiers waarmee je in principe de hele luierperiode door kan komen, meestal is bijboosten wel nodig wanneer je kindje meer gaat plassen. Bovendien bestaan al deze luiers uit 100% natuurlijke materialen, zijn ze zeer snel droog aan het rek en kunnen indien nodig zelfs probleemloos op hoge temperatuur gewassen en gedroogd worden.
Hydrofielen
Een voordeel van hydrofielen is dat je ze op veel manieren kan vouwen. Zo kan je de vouw gebruiken die jij het makkelijkst vindt en het beste bij de bouw van jouw kindje past, terwijl je partner misschien een andere vouw kan gebruiken als hij/zij die gemakkelijker vindt. Een nadeel is dat het nogal overweldigend kan zijn om al die vouwen te leren, dus het helpt om je research te doen voordat je kleintje al je jouw aandacht opeist 😉. Ook kan je ze gebruiken als aanvulling in andere luiers wanneer je extra absorptie nodig hebt of gewoon als spuugdoek, handdoek, kuisdoek etc.
Prefolds
Prefolds zijn dikker en kleiner dan hydrofielen en dus op iets minder manieren te vouwen, ze bestaan in verschillende maten naargelang het gewicht van je kindje en zijn apart of als extra inlegger onder een andere luier te gebruiken. Als je ze met een klemmetje (Snappi of Boingo) of een ouderwetse veiligheidspin vastzet, zijn ze ideaal bij newborns. Wanneer je ze gewoon in drie vouwt (= ‘padfold’) en los in een overbroekje legt, lekt vloeibare (newborn)stoelgang er gemakkelijk langs. Deze laatste methode is dus aangenamer bij kindjes met vastere stoelgang.
Strikluiers
Strikluiers worden doorgaans op twee manieren gevouwen afhankelijk van de grootte van je baby. Persoonlijk vindt ik ze heel schattig en een fijn ogen, maar denk er aan om de lintjes bijeen te knopen zodat ze niet verstrengeld raken in de was. Iets om eventueel ook rekening mee te houden is dat de meeste ukkies een periode hebben waarin ze niet stil willen liggen om een nieuwe luier om te krijgen, strikluiers kunnen dan weleens vervelender lijken om aan te doen dan andere luiersystemen.
Foto: Strikluier
Grote lekjes, kleine lekjes
Dus zoals ik eerder zei, hadden wij in het begin enorm vaak lekken. Dit kwam simpelweg doordat de absorberende stof niet strak rond ons meisje haar benen en buikje zat en de overbroekjes eveneens nog te los zaten. Hierdoor kreeg die enorm vloeibare babypoep vrij spel om in haar kleertjes te lekken.
De eenvoudigste oplossing was passende overbroekjes kopen. Gelukkig hadden we enkele overbroekjes gekregen van mijn lieve schoonmoeder, die volop tweedehands sites afzocht zodra ze hoorde dat wij herbruikbare luiers wouden gebruiken, die iets kleiner waren dan de newborn overbroekjes die wij al hadden. Een duurdere optie zou het aanschaffen van passende voorgevormde luiers zijn.
Zodra we passende overbroekjes hadden, bleef alles hier mooi in, maar moesten we bij bijna iedere luierwissel ook het overbroekje vervangen. Ja, de eerste maanden maken die kleintjes gemakkelijk meer dan 5 keer per dag (verrassen veel en heel vloeibare) stoelgang. Zo kwamen we snel overbroekjes te kort, om nog maar te zwijgen over de knoeiboel dat dit gaf in wolbroekjes.
Uiteindelijk lukte het ons om, door een combinatie van verschillende vouwen, de luiers voldoende te laten aansluiten zodat de overbroekjes meestal proper bleven. Bij hydrofielen gebruikte ik een combinatie van de ‘origami-fold’ (een vouwtechniek waarbij de meeste absorberende lagen zich tussen de beentjes bevinden) en de ‘jelly roll-fold’/‘newspaper roll’ (een vouwtechniek waarbij je de zijranden naar binnen rolt om als barrière tegen vloeibare stoelgang te dienen), bij prefolds ook de ‘jelly roll-fold’ en bij strikluiers de vouw voor kleine baby’s in combinatie met het extra naar binnen plooien of rollen van de zijranden tussen de beentjes.
Op deze manier konden we de eerste maanden, waarin ons meisje de meest vloeibare stoelgang had, best goed door komen. Toch hebben we recent enkele voorgevormde newborn luiers (en overbroekjes met mooi printjes, hihi) bij aangeschaft voor wanneer we een volgend kindje zouden krijgen. Die investering wou ik vorig jaar niet doen, omdat we nog niet helemaal zeker waren of we wel aan meer dan één kindje zouden beginnen en omdat ons kindje mogelijks vanaf het begin in meegroeiluiertjes zou passen. Achteraf gezien zou ik, puur voor het gemak, zeker wat kleine voorgevormde luiertjes aanschaffen nu we toch weten dat meegroeiluiers echt nog wat te groot waren en we in de toekomst zeker een tweede kindje willen.
Jouw kind, jouw keuze
Als laatste, voordat ik deze blog afrond, wil ik nog even dit meegeven:
Of je vanaf dag 1 volledig wasbaar wilt gebruiken of niet, is volledig aan jou en geen enkele mama (of papa) moet zich over deze beslissing een slecht gevoel laten aanpraten door anderen.
Bij een eventueel volgend kindje hoop ik onmiddellijk met herbruikbare luiers te beginnen, zolang de bevalling niet te moeizaam verloopt en we niet te lang in het ziekenhuis moeten blijven. Maar veel ouders kiezen er, om allerhande redenen, voor om later pas met wasbaar te starten.
Of je nu vanaf dag 1, na 6 maand of pas bij je derde kind met herbruikbare luiers begint … elke wegwerpluier uitgespaard, heeft het milieu minder belast!
Tip: Als je budget niet al te groot is, kan je in plaats van newborn overbroekjes te kopen je meegroei overbroekjes aanpassen. Dit doe je door ter hoogte van de beenopening onderaan één of enkele steekjes te zetten, zodat je de beenopening ietwat dichtnaait en dus kleiner maakt. Let wel op dat je dit zo ver mogelijk aan de buitenrand doet, zodat je overbroekje niet lek wordt.
Supertip: Wanneer je kindje(s) uit de luiers is (zijn), en je zeker bent dat je de komende jaren geen babybillen meer in huis zal hebben om de luiers rond te doen, kan je ze doorverkopen. Dit kan je onder andere op tweedehands.be, marktplaats.nl, de Facebookgroep ‘Luiermarkt’ en op de sites van verschillende wasbare luier-(web)shops. Newborn luiers zijn meestal zodanig kort gebruikt, dat je ze echt nog voor een goede prijs kan doorverkopen. Zo heb jij een stukje van je investering terugverdiend én extra bijgedragen aan de duurzaamheid van je luiers. Wees wel eerlijk en vermeld eventuele mankementjes aan je luiers. Oh ja, en kapotte luiers doorverkopen alsof ze prima in orde zijn écht een no-go!
Bonustip: Veel ouders verkopen hun newborn luiers, zelfs als ze in perfecte staat zijn, aan lichte prijsjes. Zo kan je ondanks een klein budget bijna nieuwe newborn luiers kopen. Controleer indien mogelijk wel even of de verkoper betrouwbaar is, veel ouders hebben al mooie tweedehands koopjes gedaan, maar toch gebeurt het helaas zo nu en dan nog dat iemand wordt opgelicht.
Mijn naam is Eva, dit najaar word ik 25 jaar, sinds vorig jaar ben ik getrouwd met de man van mijn leven en vader van ons bijna 10 maand oude dochtertje. Naast deze blogs geef ik recent ook (gratis) consulten over herbruikbare luiers. Wie dus graag persoonlijk uitleg over herbruikbare luiers van mij wil krijgen, kan mij contacteren op het e-mailadres evastrzeminski@nappys.be
Pingback:Lange nachten, droge nachten? - GRN United december 14, 2018