Over overbroekjes

Hey lieve blog-lezers,

Zoals beloofd in mijn vorige blog, zal ik het deze keer hebben over overbroekjes … en dus ook over wolbroekjes.

 

 

Overwatte?

Overbroekjes! Dit zijn in principe waterafstotende broekjes die je over een absorberende stof aandoet om te voorkomen dat de kleertjes van je kindje nat worden. De absorberende stof kan een voorgevormde luier zijn, maar bijvoorbeeld ook een strikluier, prefold of tetradoek.

 

De meest gebruikte overbroekjes bestaan uit polyester of nylon waar, aan de zijde die tegen de luier komt, een waterafstotende polyurethaan laag tegen verwerkt is. Deze dunne, soepele plastic laag is bovendien ook ademend. Men spreekt over PUL (‘polyurethane laminated’) of TPU (‘thermoplastic polyurethane’) afhankelijk van de methode waarop dit laagje tegen de stof verwerkt is. In het geval van PUL wordt de polyurethaan laag d.m.v. een chemisch proces aan de buitenstof gebonden, terwijl dit bij TPU via een hitteproces gebeurt. Dit maakt TPU net iets milieuvriendelijker dan PUL.

 

De meerderheid van deze overbroekjes bestaat uit polyester. Polyester en nylon zijn beide synthetische stoffen die grotendeels gelijkaardige eigenschappen bezitten, doch  ook op een aantal vlakken verschillen, maar daarover ga ik niet te diep in detail treden. Het voornaamste verschil is dat nylon wat sterker is en dus nét iets minder snel verslijt. Nylon wordt echter gemaakt uit grondstoffen gewonnen van eindige bron, aardolie, terwijl polyester recycleerbaar en dus op dat vlak iets duurzamer is.

 

De buitenste laag van all-in-one en pocketluiers bestaat tevens ook steeds uit een PUL- of TPU-stof.

 

Daarnaast heb je nog de niet-synthetische overbroekjes, namelijk wolbroekjes.

 

Types/modellen overbroekjes

Zowel de PUL-/TPU- als wolbroekjes bestaan in verschillende vormen en zowel in meegroei versie (in maat verstelbaar d.m.v. drukknoopjes vooraan of aanpasbare beenelastieken) als in verschillende maten.

 

Meest gekend zijn de overbroekjes die sluiten d.m.v. drukknoopjes of klittenband. Deze sluiting bevindt zich meestal vooraan, maar sommige merken maken ook overbroekjes met zijsluiting. Zo’n zijsluiting bestaat bij mijn weet steeds uit drukknoopjes en is handig om druklekkage bij buikslapertjes te voorkomen.

 

Het voordeel van een sluiting met klittenband is dat deze heel goed op maat van je kindje aan te passen is, maar veel kindjes krijgen op gegeven moment de klittenband (al dan niet bewust) zelf los en goedkopere klittenband slijt vrij snel.

 

 

Drukknoopjes daarentegen vergen minder onderhoud, ze kunnen niet aan andere luiers blijven kleven in de was zoals klittenband en er blijven geen pluisjes of resten stoelgang in vastplakken. Het nadeel is dat zo nu en dan je kindje net in een “tussenmaat” zit, waarmee ik bedoel dat het ene drukknoopje te strak zit en het andere te los. Je zou in dat geval zelf een extra drukknoopje tussen twee andere in kunnen zetten, maar zolang je geen grote opening tussen beentjes en luier hebt zouden lekkageproblemen zich normaal niet moeten voordoen.

 

Persoonlijk ben ik meer fan van overbroekjes met een dubbele rij drukknoopjes. Dankzij de dubbele rij kan je het overbroekje zowel rond de buik als rond de beentjes heel mooi doen aansluiten, heel handig bij kindjes met dikke billen en een slank buikje of omgekeerd 😉.

 

Daarnaast bestaan ook optrekbroekjes. Dit soort broekjes kan niet geopend worden, maar moet je (zoals de naam al meegeeft) optrekken. Deze overbroekjes zijn heel handig voor kindjes die (beginnen) stappen en niet meer willen blijven liggen om verschoond te worden. Ook zijn ze handig voor buikslapertjes (minder lekgevoelig). Dit type overbroekje wordt zeer veel gebruikt voor de nachten, omdat het niet zo spant aan de beentjes (dus minder/geen striemen veroorzaakt) en de meeste kindjes deze overbroekjes niet zelf kunnen uitdoen.

 

Dit soort overbroekjes bestaat (nog) niet in meegroeiversie, maar enkel per maat.

 

Bepaalde wollen optrekbroekjes bestaan, in tegenstelling tot PUL-/TPU-optrekbroekjes, zowel met korte als met lange pijpen (super fijn in de winter!).

 

Enkele merken hebben ook een “hybride”: overbroekjes met (zij)sluiting die eveneens als optrekbroekje te gebruiken zijn dankzij hun rekbare zijkanten.

 

Waarom wolbroekjes?

Sommige ouders gebruiken enkel wolbroekjes, andere gebruiken ze helemaal niet. Zoals velen gebruiken wij overdag meestal overbroekjes met PUL/TPU en ‘s nachts voornamelijk wolbroekjes.

 

Wolbroekjes zijn 100% natuurlijk. De wol wordt waterafstotend gemaakt door ze met lanoline (wolvet) te behandelen (hierdoor is een wollen buitenkant niet geschikt voor AIO-en pocketluiers). Dit is niet even waterafstotend als PUL, maar omdat wol nog tot 40% van zijn eigen gewicht kan opnemen, voorkomt een goed onderhouden wolbroekje toch dat de kleertjes nat worden. Bovendien vervilt de wol door frequent gebruik, waardoor deze nog beter lekdicht wordt. Sommige wolbroekjes zijn reeds gemaakt uit vervilte wol. Opgelet: wolbroekjes die nog niet vervilt zijn, zullen door het vervilten iets minder rekbaar worden en vallen nadien vaak wat kleiner uit.

 

Hoewel het lanoliseren wat tijd kost, vergen wolbroekjes verder niet veel onderhoud. Omdat wol en wolvet zelfreinigende eigenschappen bezitten, is het meestal voldoende om de broekjes na gebruik te laten luchten en hoef je ze pas om de 10 à 14 dagen te wassen (met wolwasmiddel!). Omdat wol temperatuur regulerend is, kun je deze broekjes zowel in de winter als zomer prima gebruiken.

 

Wat ik ook erg fijn vind, is dat ze geen striemen geven in de beentjes zoals de klassieke overbroekjes met PUL vaak wel doen wanneer ze een hele nacht gedragen worden. PUL-optrekbroekjes geven eveneens geen striemen, maar als zo’n optrekbroekje nog wat te groot is en de PUL-laag de huid van je kindje raakt, kan dit irritatie geven (vooral bij zweten).

 

Met een wolbroekje heb je wel net iets gemakkelijker druklekkage dan met de PUL-overbroekjes, maar zolang je geen te strak rompertje of pyjamaatje aandoet heb je daar geen last van.

 

Wij wisselen voor de nachten af tussen 2 à 3 wolbroekjes en een PUL-optrekbroekje dat we gebruiken tot onze wolbroekjes weer droog zijn na het wassen en lanoliseren.

 

Tip: Is je kindje zindelijk, maar heb je wolbroekjes die nog passen? Gebruik ze als gewoon broekje, lekker zacht en je hoeft ze dan niet meer te lanoliniseren na het wassen.

 

Supertip: Is de waterafstotende laag van je overbroekje gesneuveld? Jammer, maar niet getreurd. Je kan een lek overbroekje nog prima gebruiken als zwemluier!

 

Als je overbroekje niet beschadigd is door een “gebruikersfout” (zoals een kiezelsteentje in de wasmachine) maar door een fabrieksfout, neem dan eerst contact op met de verkoper. Vaak zullen zij dit melden aan de fabrikant en je een nieuw broekje in de plaats geven.

 

Bonustip: Intacte overbroekjes kan je ook gebruiken om mee te zwemmen, maar deze kunnen afzakken als het water zich er in opstapelt en bovendien kan de polyester laag stukgaan door chloorwater.

Heb je overbroekjes te veel en wil je eentje “opofferen” als zwemluier, prik er dan een paar gaatjes in met een naald (of haal ze even door de naaimachine zonder draad in je naald) zodat het zwemwater er uit kan lopen en stoelgang er in blijft.

Zelf kiemgroenten kweken? Zo doe je dat
Clean2Antarctica: een expeditie voor verandering gebouwd met afvalplastic

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.