Verduurzamen in de keuken

Aluminiumfolie, diepvrieszakjes, verhoudfolie, chemische schoonmaakmiddelen… ik gebruikte het allemaal dagelijks. Hoewel we er nooit bij stil staan, hebben deze ‘kleine’ dingen veel impact op het milieu. Hoogtijd om op zoek te gaan naar duurzamere oplossingen voor in de keuken!

Broodzakjes/diepvrieszakjes

Het vervangen van diepvrieszakjes is simpel. Denk goed na over waar je de zakjes het meeste voor gebruikt en vervang ze door bakjes in een geschikte maat. Ik gebruikte bijvoorbeeld vaak diepvrieszakjes om eenpersoons porties soep efficiënt in mijn diepvries la te proppen. Nu gebruik ik kleine bakjes die mooi op elkaar in mijn vriezer passen. Broodzakjes zijn makkelijk te vervangen door de ouderwetse broodtrommel of nieuwerwetse lunchbox. Voor yoghurt of soep kan je bijvoorbeeld ook glazen groente potjes gebruiken. Wees creatief met wat je in huis hebt!

Vershoudfolie

Ook voor vershoudfolie zijn ondertussen veel duurzamere alternatieven te vinden.Ik gebruik vaak vershoudfolie om afgesneden groenten of fruit vers te houden.Hiervoor kan je bijvoorbeeld ‘Food Huggers’ gebruiken. Dit zijn een soort siliconen dekseltjes die je direct om het fruit kan ‘vouwen’ waardoor het langer vers blijft. Je kan ze ook gebruiken als deksel op potjes of bekers. Voor kaas, of om schalen mee af te dekken kan je ook Bee’s Wrap gebruiken; gemaakt van o.a. katoen en bijenwas.


Afwasmiddel/schoonmaakmiddelen

Ook op het gebied van duurzame schoonmaakmiddelen is er steeds meer keuze. Ik testte afgelopen maand de allesreiniger van het merk ‘Ecover’, de wc reiniger van ‘Marcel’s Green Soap’en afwasmiddel van ‘Sodasan’. Van al deze merken zijn de verpakkingen van 100% gerecycled plastic en de inhoud 100% biologisch afbreekbaar.


Allesreiniger van Ecover:
Ik merk weinig verschil met chemische variant. Doet prima zijn werk en ruikt lekker naar citroen. Niets op aan te merken!

WC reiniger van Marcel’s Green Soap:
Tot nu toe mijn favoriete merk. Ruikt overweldigend, maar dat vind ik juist in de wc wel fijn. Ook hier merk ik in gebruik geen verschil met de chemische variant.

Afwasmiddel van Sodasan:
Iets minder agressief waardoor het iets langer duurt om een pan te ontvetten, maar aan de andere kant een stuk vriendelijker voor de handen. Voor de gewone afwas werkt het helemaal prima. De sinaasappelgeur vind ik minder lekker; de volgende keer maar eens de citroeneditie uitproberen.  


Hebben jullie nog tips voor in een duurzame keuken? Ik ben altijd blij met jullie TIPS! 

Geld besparen door minimalisme, 10 dingen die ik niet meer koop
Vegan en op reis: even kennismaken!
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.