Deze vier groenten kun je nog zaaien in september

Veel mensen stoppen met zaaien in augustus. Ik zie het in onze eigen moestuin ook. Zonde! Want als je nu nog wat bladgroenten zaait, heb je in de herfst en winter ook nog wat te eten uit jouw moestuin. 

 

De meeste wintergroenten zoals boerenkool, spruiten en bloemkool zaai je al rond mei. Daarvoor ben je nu dus helaas al te laat. Maar gelukkig zijn er nog een paar makkelijke groenten die je nog kunt zaaien deze maand. 

Spinazie 

 

Deze bladgroente ontbreekt nooit in mijn moestuin. Ik zaai deze altijd vanaf maart tot mei en daarna weer van augustus tot en met oktober. In de zomermaanden schiet spinazie te snel door en zorgt vaak voor teleurstellingen. In het najaar kies ik altijd voor rondzadige winterspinazie. Deze groeit wat langzamer dan de scherpzadige vroege spinazie. Hij overwintert en groeit in het vroege voorjaar weer verder. Je kunt dan in maart en april van het jaar erop oogsten. Zorg voor lekker veel compost, maar niet te veel mest in verband met nitraatvorming. 

 

 

Rucola

Ik ben echt dol op deze pittige sla (of eigenlijk koolsoort). Ik zaai hem net zoals spinazie altijd in het voor- en najaar. Hij houdt namelijk niet zo van de hitte. Als je nu zaait, kun je tot ongeveer half november oogsten. Ik oogst zelf het liefst zo jong mogelijk. Dan is de smaak zacht en de blaadjes minder stug. Geef alleen een beetje compost. Mest is niet nodig. 

 

 

Wil je per maand weten wat je kunt zaaien, uitplanten en oogsten? Op mijn website staat een handige kalender per maand. 

 

Winterpostelein 

 

 

Als je opschiet, kun je deze lekkere bladgroente nog nét zaaien. Gewoon over je grond strooien, een klein beetje aandrukken en vochtig houden. Dat is het. Dit kleine plantje is beresterk en kan de winter prima overleven. Je kunt oogsten tot eind maart in het jaar erop. Als het echt hard vriest, is het slim hem af te dekken. Houdt van lekker veel compost. Verder heb je er weinig omkijken naar. Een heerlijke groente, bijvoorbeeld om soep van te maken of deze pasta met winterpostelein en zalm. 

 

 

Veldsla

 

Deze staat ook elke winter op mijn kleine lapje grond. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en kan goed tegen de kou (tenminste als je degene met wat kleinere bladeren kiest). Als het echt streng vriest, dek ik ook deze groente altijd af met bijvoorbeeld vliesdoek. Met een beetje geluk kun je tot en met de winter oogsten.

 

 

Tip: al deze groenten kun je ook prima in een pot of bak telen.   

 

Veel moestuinplezier! 

Een duurzame kinderkamer inrichten. Hoe doe je dat? [gastblog]
Duurzamer winkelen
2 COMMENTS
  • Petra september 29, 2019

    Wat een handige tips. Vooral omdat je er zo aan het eind van de zomer vanuit gaat dat je niet meer kunt zaaien.

  • rob knaven september 30, 2019

    SUPER Dank jullie wel voor de info !!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.