Een duurzame kinderkamer inrichten. Hoe doe je dat? [gastblog]

Duurzaam wonen en leven, dat is ons streven. Niet altijd makkelijk met een gezin van 5, maar we doen ons best! Ik ben dol op interieurstyling en ik vind kinderkamers inrichten het leukste wat er is. Maar ook dit moet natuurlijk wel een beetje milieubewust gebeuren. De slaapkamers voor de kinderen zijn met zorg samengesteld. Ik deel graag onze duurzame keuzes met jullie.

 

 

Duurzaam maar niet duur

We hebben 3 kinderen. Een tiener van 13, onze 4 jarige kleuter en een dreumes van 2. Allemaal hebben ze hun eigen kamer. Een kamertje dat ik zoveel mogelijk heb proberen aan te passen aan hun karakters en behoeften. Maar ook een kinderkamer die zo duurzaam mogelijk is ingericht. 

 

Onze jongste dochter Filou heeft het kleinste kamertje in huis. In haar kamer vind je eigenlijk alleen de noodzakelijke meubels, zoals een bed, een commode en een kledingkast. De kledingkast is onze oude tv-kast die we hebben omgetoverd tot garderobekast door er alleen een douchestang in te bevestigen, waar kleren aan kunnen hangen. Kijk voor meer tips voor een low-budget kledingkast eens op mijn blog.

 

De commode is een marktplaatsvondst die ik met een likje verf opknapte. Een kruidenrekje van Ikea (ook via Marktplaats) hing ik ondersteboven aan de zijkant van de commode, waar een pyjama en overbroekjes van de wasbare luiers aan kunnen hangen.

 

 

Het bedje van Filou is een daybed. Het originele matras was te dun om op te slapen, dus lieten wij een stevig matras op maat maken. Mocht Filou dit bed ooit zat zijn, dan zet ik het graag ergens anders in huis neer. 

 

In de kamer van onze kleuter Eli hebben wij ook geprobeerd milieubewuste keuzes te maken. Het peuterbed wonnen wij bij een winactie van Little Dreamers. De bedden worden met de handgemaakt van FSC gecertificeerd hout en zijn ontzettend stevig. Wij kozen voor een peuterbedje in de grootste maat, zodat Eli er zo lang mogelijk plezier van heeft. 

 

Verder kiezen wij bewust voor stevige accessoires en meubels van hout. Dit materiaal gaat lang mee en kun je het gemakkelijk een andere kleur geven als je eens iets anders wil. 

In de tienerkamer vind je vooral tweedehands meubels. De tweepersoons hoogslaper is een marktplaatsvondst. De bureaustoelen hebben wij gekregen. Het bankje onder de spiegel stond eerst bij ons op de slaapkamer, maar staat hier eigenlijk veel leuker. 

Voor alle kamertjes geldt dat de meeste accessoires en het speelgoed tweedehands zijn. We zoeken vaak bij de kringloop en op rommelmarkten naar mooie vondsten.

Veel spullen op de kinderkamers zijn dus preloved. Heel duurzaam, want op die manier zorg je ervoor dat de vraag naar nieuwe spullen ietsje minder wordt. Maar het is ook nog eens lekker low budget. De kinderkamers kan ik zo heel goedkoop stylen en restylen. 

 

 

Bewuster kopen

 

Ook ben ik dol op producten met een goed verhaal. Als iets niet tweedehands is, dan heb ik het liefst iets dat op een andere manier bijdraagt aan minder milieuvervuiling. Het konijnenhoofdje op de meidenkamer is bijvoorbeeld gemaakt van oude gordijnen en het rek op de peuterkamer is gemaakt van restanten uit de hekkenindustrie. 

 

Op de tienerkamer hangt een peg-board die we op maat hebben laten maken. Onze oudste wilde graag een plek waar hij zijn pettenverzameling kon uitstallen. Door iets zelf te maken of te laten maken, ben je er automatisch zuiniger op en doe je het niet snel weg. 

 

Natuurlijk vind je heus wel spullen van grote ketens in ons huis. We zijn ook niet helemaal heilig. Maar ook daar maken we bewust beslissingen. Is het stevig? Kunnen we het eventueel makkelijk een andere look geven met een likje verf, nieuwe greepjes of een lapje stof? Materialen als (FSC goedgekeurd) hout, bamboe en kurk hebben hier de voorkeur boven kunststof. 

 

Tips voor een duurzame kinderkamer

Zo hebben wij dus duurzame keuzes gemaakt voor de kinderkamers! Wil je alle tips nog even op een rijtje?

 

  • Kijk eerst naar wat je nog hebt, voor je iets nieuws koopt. Een simpele kast tover je eenvoudig om tot commode bijvoorbeeld

 

  • Heb je zelf geen meubels over? Misschien kun je eens rondvragen bij vrienden en familie. Vaak heeft iemand nog wel iets ongebruikt op zolder of in de schuur staan

 

  • Koop het liefst tweedehands meubels en accessoires. Kijk eens bij kringloopwinkels, op rommelmarkten of websites als Marktplaats en Whoppah

 

  • Liever nieuw? Koop dan bewust. Kies voor natuurlijke materialen die fairtrade en/of milieubewust geproduceerd zijn

 

  • Maak eerst een goede basis en kijk dan wat je nog echt nodig hebt. Dit voorkomt miskopen

 

  • Maak het zelf! Als je er moeite voor gedaan heb, ben je er vaak zuiniger op

 

 

Heb jij nog tips voor een duurzame kinderkamer die je met ons wil delen?

 

Liefs, Mirjam

Mirjam is moeder van 3 kinderen en blogt op eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven, maar deelt ook kinderkamerinspiratie, fijne reistips dichtbij huis en makkelijke DIY’s.

De Ronde van Rataplan 2019
Deze vier groenten kun je nog zaaien in september
1 COMMENT
  • bart februari 27, 2020

    wat zijn julie goed bezig om zo duurzaam bezig te zijn1

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.