Jouw eigen kruidentuintje aan huis

Een moestuin is natuurlijk geweldig, maar als die net zoals bij mij op een ander plek ligt, is dat soms onhandig. Bijvoorbeeld als je wat verse Italiaanse kruiden nodig hebt voor door de pasta of wat munt voor heerlijk fris muntwater. Ik heb dus mijn eigen kruidentuintje aan huis. En dat hoeft helemaal niet veel ruimte in beslag te nemen. Ik geef je wat leuke tips.

 

Zelf kweek ik al mijn kruiden thuis. Ik vind het heerlijk dat ik alleen maar mijn stadstuintje hoef in te stappen en daarna met een hand vol kruiden in de keuken aan de slag kan. En ik vind het zonde om elke keer plantjes in de supermarkt te kopen, die meestal na 1 of 2 weken het loodje leggen. Dat zijn namelijk gewoon ‘plof’-plantjes zijn die veel te snel en op een onnatuurlijke manier zijn opgekweekt. Niet echt duurzaam.

 

Wat heb ik thuis allemaal staan?

Ik ben dol op kruiden, dus ik heb thuis behoorlijk veel staan. Heel soms koop ik een biologisch plantje in het tuincentrum, maar meestal zaai ik zelf. Vind ik net wat leuker.

 

Ik heb thuis:

 

  • Munt
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Peterselie
  • Wilde marjolein (heel goed voor de bijen!)  
  • Tijm
  • Basilicum

 

Dit jaar ga ik voor het eerst ook lavas (oftewel de maggiplant) proberen. Ik ben benieuwd! Bovenstaande kruiden kun je, behalve de munt, allemaal nog zaaien in mei. Voor munt kun je het beste een stekje van iemand vragen of een plantje in het tuincentrum kopen.

 

Van mijn munt maak ik thee of fris muntwater met citroen. Ik doe het ook soms door mijn zomerse couscous salade. Let op: munt kan enorm woekeren en groeit snel. In de volle grond heb je binnen no time je halve tuin gevuld met munt;-)

 

Je kunt echt alle kanten op met kruiden en ze overal inzetten. Ik geef wat leuke inspiratie:

 

Pot

In een pot kun je prima kruiden kweken. Voor buiten vind ik zelf terracotta potten heel mooi. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere varianten gaan. Heb je een flink grote pot met een diameter van zo’n 30 centimeter of meer, dan kun je verschillende kruiden met elkaar combineren.

 

Zet wat kruiden op een lichte plek in je keuken. Bijvoorbeeld in een mooie glazen weckpot zonder deksel.

Fotocredit: Walter Gaspar Unsplash.

 

Houten kistje of bak

Ben je net zoals ik dol op natuurlijke materialen? Dan is een houten kistje een leuk idee. Zorg dan wel dat je er beschermend materiaal indoet om rotten te voorkomen. Bijvoorbeeld worteldoek.

 

Hier zaten vorig jaar mijn aardbeien in, dit jaar ga ik er een kruidentuintje van maken. Vers gezaaid!

 

Bloembak

Heb je een balkon of een schutting in de tuin? Dan is een bloembak ook een prima idee voor een kruidentuin. Hangt je bak in de volle zon? Denk er dan wel aan om genoeg water te geven, want de grond droogt snel uit.

 

Ik heb thuis ook een bloembak die ik van de verhuizende buurman kreeg gevuld met kruiden. Er zit munt en oregano in. Maar de munt neemt het over;-)

 

Hangzak

Superleuk voor aan de muur of schutting of aan je balkonrailing: een hangzak. Dit ga ik dit jaar ook proberen. Ik heb namelijk een heel zonnige muur in de tuin, dus daar wil ik optimaal gebruik van maken. Je hebt allerlei varianten zonder en met druppelsysteem, waaronder de eetbare wand.

 

Fotocredit: Wiccahwang

 

Pallet

Hier heb ik zelf geen plek meer voor in mijn tuin, maar oh wat vind ik dit leuk: een kruidenpallet. Je kunt de pallet zelf vullen met aarde en kruiden, maar je kunt hem ook alleen gebruiken om er potjes aan te hangen. Allebei mooi.

 

Een pallet kost bijna niets, vaak kun je ze ook wel ergens gratis krijgen als er bouwwerkzaamheden zijn. Op een weggeef-Facebookgroep maak je ook een goede kans.

Fotocredit: Tamarackgold

 

Geniet van jouw kruiden deze zomer!

 

Wasbare luiers in de opvang
De confessies van een duurzame blogger
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.