Wasbare luiers in de opvang

Hey allemaal, door onvoorziene omstandigheden heb ik vorige maand geen tijd gehad om een blog te schrijven, deze maand staat er wel weer eentje gepland en deze zal gaan over … wasbare luiers in de opvang (en bij oma & opa 🙂).

 

wasbare luiers in de opvang

 

Mag wasbaar in de opvang?

Dat hangt erg van je opvang of onthaalouder af. De ene staat het totaal niet toe, de ander wel zolang je luiers aan specifieke voorwaarden voldoen en sommigen gebruiken zelfs enkel wasbaar!

 

Wij kozen voor onze kinderopvang, omdat deze verbonden was aan de universiteit waar ik destijds studeerde en ik als student hier voorrang had om ons kindje heen te sturen. Onze keuze voor opvang i.p.v. onthaalouder was dus puur gebaseerd op gemak, waar wij wonen is het namelijk zeer moeilijk opvangplaats te vinden.

 

We hadden het geluk dat onze opvang zonder problemen herbruikbare luiers aanvaardde, deden ze dit niet standaard dan zou ik eerst aangedrongen hebben het toch te proberen en anders een andere opvang gezocht hebben. Onze tweede keuze van opvang was namelijk één die enkel met wasbaar werkte, maar wel een zeer lange wachtlijst had.

 

Voorwaarden

In onze huidige kinderopvang moeten de herbruikbare luiers wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, het mogen namelijk geen strikluiers of hydrofielen zijn, ze moeten echt sluiten met klittenband of drukknoopjes én er moet een wegwerp inlegvel in (bij stoelgang wordt dit in de vuilbak gesmeten, bij enkel pipi was en hergebruik ik het). Ook moeten we steeds een goed afsluitbare waterdichte zak voorzien voor de vuile luiers, waar geurtjes liefst niet uit ontsnappen. Hiervoor gebruiken we een wetbag.

 

 

Koop ik best een bepaald type herbruikbare luiers voor de opvang?

Gebruik je thuis strikluiers, maar eist de opvang luiers die sluiten met klittenband of drukknoopjes? Ja, dan zal je weer een investering moeten doen. Stelt je opvang echter geen specifieke eisen betreffende je luiers, dan is de keus aan jou.

 

Zoals ik in meerdere vorige blogs al vermeld heb, gebruikten wij de eerste maanden strikluiers en hydrofielen. Zodra ons kindje wat spekkiger werd, stapten we hoofdzakelijk over op onze meegroeiluiers (tweedelig systeem). Kort voordat ons kindje naar de opvang zou gaan, werd ik consulente bij Nappy’s.nl en haalde dus een groot aantal luiers uit hun aanbod in huis, waaronder verschillende AIO’s en pocketluiers. Onze tweedelige luiers bleven dus dienen voor thuisgebruik en de pocketluiers en AIO’s gaf ik mee naar de opvang. Tweedelig kende de vaste begeleidster wel, maar het leek me makkelijker voor nieuwe begeleidsters en stagairs om de “meest gebruiksvriendelijke” luiers mee te geven.

 

Andere oppassers

Bij andere oppassers (in ons geval de oma’s en opa’s) hangt het type luier dat gebruikt wordt erg af van wie babysit. Hydrofielen en strikluiers sloegen niet erg aan, omdat deze luiers in het begin toch wat oefening vergen en ons ukkie de eerste maanden eigenlijk zelden bij iemand anders dan ons bleef (tenzij een paar uurtjes bij oma wanneer ik een examen had). Voorgevormde luiers zijn voor mijn moeder geen enkel probleem meer, mijn schoonmoeder verkiest echter ons kindje in wegwerp te steken als ze bij haar blijft logeren. Hoe goed het lukt wasbaar te gebruiken, hangt dus af van de motivatie van de oppasser.   

 

 

Hoe moet dat precies met wasbare luiers in de opvang?

Opnieuw verschilt dit naargelang je opvang of onthaalouder. De opvang die wij als tweede keus hadden, vroeg om 6 tot 8 luiers en een wetbag bij hun te laten en waste deze zelf om zeker te zijn dat ze voldoende aan de hygiënevoorwaarden die zij stelden. De opvang waar ons kindje heen gaat, vraagt om steeds voldoende luiers te voorzien (zeker 3 voor een halve dag en 6 voor een volle dag), maar wast deze niet zelf. Wij moeten de vuile luiers dus steeds zelf mee naar huis nemen om te wassen en zorgen dat er voldoende propere luiers in de opvang aanwezig blijven. Ik vind dit persoonlijk fijner, omdat ik graag heb dat de luiers gewassen worden volgens mijn wasroutine. Ons kindje haar oma’s wassen soms de luiers zelf, hoewel ze het goed bedoelen heb ik dat niet graag aangezien ik niet zomaar elk wasmiddel en zomaar elk wasprogramma gebruik voor de luiers.

 

Wetbag

Wij voorzien telkens zo’n 10 luiers en een medium wetbag. Die steken we bij in haar bakje met reservekleertjes e.d. De wetbag nemen wij aan het eind van de dag telkens mee naar huis, steken de vuile luiers dan bij in onze grote wetbag en geven de medium wetbag de volgende dag weer mee naar de opvang. Om de paar weken was ik de medium wetbag eens samen met de luiers, tenzij deze echt vuil is vanbinnen en sneller aan een wasbeurt toe is.

 

Ons kindje gaat volle dagen naar de opvang, behalve op woensdag. Als ik maandagochtend 10 propere luiers meegeef, komt ze hier dus tot woensdag zeker mee toe, halfweg de week voorzie ik dan weer een propere lading. Twee keer per week moet ik dus propere luiers meenemen naar de opvang. Wanneer onze grote wetbag thuis vol is, gaan deze luiers in de was. Omdat wij een grote wasmachine hebben (capaciteit 9 kg) en (te) veel luiers, hoef ik slechts 1 à 2 keer per week een luierwas te draaien. De propere luiers gaan dan op het droogrek en zijn droog tegen dat de volgende lading er op moet (in de winter is het soms nodig de luiers, of toch minstens de inleggers, in de droogkast te steken).

 

Lukt dat wel; wasbare luiers in de opvang?

Ja en neen 😉

 

Hoewel onze opvang herbruikbare luiers aanvaardt, zitten er niet zo veel kindjes in de wasbare luiers. Voordat wij daar kwamen, hadden ze in het groepje waar ons meisje startte vroeger al 1 kindje in wasbare luiers gehad. De vaste begeleidster van dit groepje had hier dus al ervaring mee, de nieuwe begeleidsters echter niet. Ook in het peutergroepje waar ze nu zit hadden enkele begeleidsters reeds ervaring hiermee, terwijl het voor anderen compleet nieuw was.

 

In beide groepjes kwamen de eerste weken af en toe lekjes voor en moest ik regelmatig, ondanks duidelijke uitleg op voorhand, toch nog wat bijsturen. Dit gebeurde meestal als er een wissel was van begeleidster, in onze opvang zitten namelijk zeer vaak stagairs, die herbruikbaar vaak (nog) niet kennen.

 

Het probleem was meestal dat ze niet op tijd verschoonden. Sommige begeleidsters voelden eens vluchtig in de luier of deze nog proper was, maar hadden niet door dat een luier met stay-dry binnenkant droog kan aanvoelen terwijl de inlegger wel goed nat is. Een ander veelvoorkomend probleem was dat ze de luier niet goed aandeden, zo zag ik vaak dat de luier te strak werd gedaan of niet goed in de liezen zat (velen hebben de neiging een wasbare luier net zoals een wegwerp aan te doen).  Zoals ik ook al in een eerder blogs vermelde, gebruik ik liefst luiers en overbroekjes met drukknoopjes, voor de opvang ben ik echter meer fan van klittenband (dit lijken de begeleidsters minder strak aan te spannen).

 

Zindelijkheid

Al bij al ben ik nog steeds tevreden van mijn keuze om wasbaar ook in de opvang te laten gebruiken, ondanks soms de ergernis wanneer er klachten van lekjes e.d. komen terwijl dit puur komt door mijn instructies niet op te volgen. Waar ik me meer aan stoor is het feit dat ons meisje zeer goed op weg was om zindelijk te worden, thuis gaat ze heel vaak op het potje, maar deze vooruitgang tegengehouden wordt doordat ze haar in de opvang niet standaard op het potje willen zetten omdat ze nog geen 2 jaar is. Dit staat echter los van het feit of ze al dan niet wasbaar draagt in de opvang.

 

(Veel) voorkomende fouten bij gebruik van wasbaar door oppassers

Zoals ik eerder vertelde is een te strakke luier of een luier die niet goed in de liezen zit het meest voorkomende probleem dat ik zie, waarschijnlijk omdat ze een wasbare luier proberen aandoen zoals een wegwerpluier.

 

Daarnaast zie ik bij het gebruik van tweedelig ook regelmatig de fout dat een overbroekje vergeten wordt of de absorberende stof onder het overbroekje uit komt.

 

Nog een paar dingen die ik zelf al zag of die ik hoorde van anderen die wasbare luiers gebruiken en hun kindje eens in de handen van oma, opa of de echtgenoot die weinig luiers verschoonde (meestal bleek het toch papa die het verschonen aan mama overliet, sorry aan enthousiaste papa’s die wel veel luiers verschonen):

 

  • Een voorgevormde luier over een hydrofiel (mijn eigen man had dit gedaan toen ik hem zei dat ons meisje eindelijk in de meegroeiluiers paste, goed bedoeld maar niet ideaal om de kleertjes droog te houden 😉)
  • Een voorgevormde luier over een voorgevormde luier (ja dit zal wat langer houden, maar toch nog niet hoe het hoort)
  • Een overbroekje over een AIO/pocketluier (zal zeker niet lekken, maar beetje onnodig)
  • Een overbroekje dat binnenstebuiten zit (zal wel werken, maar toch zonde van het mooie printje dat je nu niet meer ziet 🙂)
  • Een pocketluier of AIO die binnenstebuiten zit (dit werkt dus niet, pipi wordt amper tot niet geabsorbeerd en zal naast de luier lekken terwijl de absorberende stof (grotendeels) droog blijft)
  • Een voorgevormde luier over een … overbroekje ?! (dat werkt dus ook niet, om dezelfde reden als bij voorgaande fout)
  • Een achterstevoren luier (dit is op zich niet echt een probleem en zelfs een goede tip als je kindje niet op de rug wil blijven liggen tijdens het verschonen. Ik heb dit een tijdje uit noodzaak ook zelf gedaan en oma doet het ook regelmatig als ons dametje haar kuren heeft)

 

Welke grappige of juist vervelende missers heb jij gezien?

Hopelijk is deze blog op z’n minst voor een aantal van jullie weer verhelderend geweest en heeft het jullie misschien zelfs overtuigd om ook in de opvang op wasbaar over te stappen.

 

Heb je zelf nog andere leuke, grappige, vervelende, … fouten en missers gezien bij het gebruik van wasbare luiers in de opvang, of handige aanpassingen?  Voel je vrij om ze hieronder in de comments te posten, zo kunnen we er allemaal nog wat van leren (en misschien een beetje lachen).

 

Stop eating animals
Jouw eigen kruidentuintje aan huis
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.