Duurzaam leven: Koop refurbished in plaats van nieuw

Een goede telefoon, laptop en/of tablet hebben is tegenwoordig een belangrijke levensbehoefte. We staan door deze apparaten met elkaar in contact. Daarbij hangt bij de meeste ons werk ook af van computers en telefoons. Het is daarom belangrijk dat het naar behoren werkt. Daarnaast is het ook fijn als je het makkelijk mee kan nemen en het apparaat de laatste updates kan installeren Een heleboel vereisten dus. Maar, wist je dat nieuwe computers en telefoons super vervuilend zijn?

 

 

De productie van onze computers en telefoons

Onze computers en mobiele telefoons bevatten allerlei materialen zoals koper, kobalt/nikkel, goud, tin, aluminium, kunststof en glas. Het winnen en bewerken van deze materialen kost veel energie. Vooral de mijnbouw voor koper en goud is vervuilend. Voor het delven van goud zijn namelijk giftige stoffen zoals kwik nodig. Hierdoor raakt het water dat gebruikt wordt bij de mijnbouw vervuild. Dit vervuilde water raakt vermengd met het grondwater. Dit heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Volgens Babette Porcelijn van De Verborgen Impact zijn er zelfs 2.000 zwembaden nodig om het gif wat tijdens de productie van 1 laptop vrijkomt, te verdunnen tot een veilig niveau. Best. wel. veel.

De mijnbouw die nodig is voor de productie van onze computer en mobiele telefoons is dus de grootste boosdoener. Daarbij moeten alle materialen die nodig zijn voor de productie natuurlijk getransporteerd en bewerkt worden. Dat kost eveneens veel energie en CO2-uitstoot. Als laatste moet alles na de productie ook nog eens getransporteerd worden naar de plek waar het verkocht zal worden. Je begrijpt dat dat wederom veel CO2-uitstoot veroorzaakt.

 

Koop refurbished in plaats van nieuw


Refurbished betekent dat oude (kapotte) apparaten een tweede leven hebben gekregen. Dit wordt meestal gedaan door een volledige technische check, eventueel het vervangen of upgraden van onderdelen en het installeren van de meest recente software. Op deze manier is bijvoorbeeld een oude computer weer als nieuw. Ten minste, de buitenkant is oud en soms wel eens beschadigd, maar de binnenkant is helemaal vernieuwd met hergebruikte materialen.

 

 

Voor refurbished apparaten hoeft dus geen nieuw apparaat geproduceerd te worden. Het is daarom veel beter voor het milieu om een refurbished computer of telefoon te kopen, terwijl je gewoon een goede kwaliteit computer of telefoon krijgt. Daarnaast kan een refurbished computer of telefoon zeker 60% goedkoper zijn dan een nieuwe versie. Daar wordt een mens toch blij van?


Waar kun je refurbished apparaten kopen?

  • Leapp: verkoopt alleen maar refurbished Apple apparaten. Een hele fijne winkel, weet ik uit ervaring. Er zijn door heel Nederland Leapp winkels. Ook hebben ze een webshop.
  • Swoop: is goed te vergelijken met Leapp. Swoop verkoopt Apple, Samsung en verschillende andere merken. Er zijn een aantal winkels en verkooppunten in Nederland. Daarnaast hebben ze een webshop.
  • Green Mobile: Een webshop met voornamelijk refurbished mobile telefoons van veel verschillende merken.
  • Rephone: Eveneens een webshop met voornamelijk mobiele telefoons. Fijn aan deze winkel is dat ze twee jaar garantie geven.
  • Remarkt: Ik heb geen persoonlijke ervaring met deze webshop. Ze verkopen in ieder geval voornamelijk refurbished laptops.

Wordt jouw volgende computer of telefoon ook een refurbished versie?  

Zero waste cadeaus
5 adressen voor een vegan high tea
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.