Luiers wassen

Het blijft een uitdaging: hoe was je nu het best je luiers? Ik ging de voorbije maanden op onderzoek uit…

 

Toen we 7 maanden geleden startten met wasbaar luieren, kocht ik redelijk naïef specifiek wasmiddel voor herbruikbare luiers (Totsbots) en volgde ik de instructies. Op 30 graden wassen zou volgens de verpakking voldoende zijn, maar ik ging toch voor 40 graden. 60 graden zou vast en zeker mijn luiers te snel doen verslijten.

 

 

Een maand later… Ik hoor bij ‘Doekjes en Broekjes’, een ecologische winkel die als één van de enige in Leuven aanbod heeft in herbruikbare luiers, dat luiers toch best op 60 graden worden gewassen. Oké, dan veranderen we dat toch gewoon even.

 

Nog een maand later… Ik lees op de Facebookgroep ‘Wasbare luiers’ hoe belangrijk het is om een aparte voorwas te doen. Op die manier wordt het vuile water weggepompt en start het lange programma met proper water. Ik start dus ook met aparte voorwas en was vanaf nu mijn luiers eerst op een handwasprogramma.
Nu ja, handwasprogramma, misschien toch niet zo slim lees ik een maand later? Best op spoelen en centrifugeren, dan is er meer vuil water uit de luiers zelf.

 

 

En dat Waspoeder van Totsbots… Nog een maand later kom ik een document tegen waarin blijkt dat dit niet goed is? (heel handig document: http://www.theclothdiaperfiles.nl/wasmiddelen/) Hoe absurd is dat, luierwasmiddel dat niet geschikt is voor luiers? Ik besluit gewoon waspoeder uit de Colruyt te kopen en schaf me een grote doos blauwe Biotex aan (het wondermiddel volgens de hierboven genoemde facebookgroep) Enkele schepjes daarvan en mijn was ruikt ineens al een stuk beter!

 

Doseren die poeders… Een maand later verdiep ik mij hierin. Een uitdaging: alles staat genoteerd in ml, maar het is wel poeder, in gram dus? Nu weet ik weer waarom die regel van 3 bij wiskunde dus toch wel zinvol blijkt te zijn. Ik vlij me neer naast mijn wasmachine met mijn weegschaal en begin te rekenen met schepjes en poedertjes. Ik beslis waarvoor ik zal gaan (voorwas: 100 ml biotex, 30 ml waspoeder. Hoofdwas 60 graden: 100 ml wasmoeder en 30 ml biotex).
Wat een rust keert er terug in mijn hoofd. En wat wordt het wassen weer efficiënter. Luiers insteken, scheppen van poeder en wasmachine activeren. Luieren is weer iets gemakkelijker geworden…

 

(… totdat ik op Facebook op een post stoot die aangeeft dat doseren naar zwaar bevuilde was niet moet. Huh?)

 

5 groenten die je heel simpel thuis kunt laten hergroeien
Lange nachten, droge nachten?