Schoonmaken van tuingereedschap

De meeste tuinders herkennen het vast wel. Als je lekker in de tuin hebt gewerkt heb je niet altijd zin of tijd om je tuingereedschap schoon te maken. Onderhoud is echter wel belangrijk, daardoor gaat het gereedschap langer mee en hoeft het minder snel vervangen te worden, wat kostenbesparend is en beter voor het milieu. In deze blog geef ik tips voor het schoonmaken van tuingereedschap.

Direct schoonmaken na gebruik

Het is een open deur, maar gereedschap direct schoonmaken na gebruik is het halve werk. Verwijder de grond en zet het altijd schoon weg. Als de grond vast zit kan je het even weken in een emmer water en dan afkrabben. Spoel het gereedschap daarna schoon met water en een borstel of doekje. Schoon gereedschap voorkomt verspreiding van plantenziekten, slakkeneitjes en schimmels.

 

Maak gereedschap altijd droog voordat je het opruimt, anders bestaat er kans op roest. Roest kan je voorzichtig verwijderen met een staalborstel of schuurpapier. 

Vergeet niet ook de stelen droog te maken anders trekt het vocht in het hout waardoor de stelen krimpen en het gereedschap los gaat zitten

 

De juiste plaats

Scherp gereedschap, bijvoorbeeld een spade of schoffel, kan het beste opgehangen worden. Als ze op de grond blijven staan worden ze sneller bot. Doordat gereedschap netjes is opgeborgen kan je het ook sneller terug vinden, wat erg prettig is als je in de tuin aan het werk bent. Zorg voor een droge bergplaats, bijvoorbeeld een schuur of garage. Als er geen schuur op je volkstuin staat kan een gereedschapskist een optie zijn.

 

 

Onderhoudsbeurten

Geef gereedschap twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt met water en zeep. Als je gereedschap goed droog is kan je de stelen in de olie zetten met zonnebloemolie of gekookte lijnolie. Dit voorkomt uitdroging en roest. Gebruik geen rauwe lijnolie want dan worden de stelen plakkerig. Droog de stelen goed na met een droge doek. Zet eventuele losse stelen weer vast met een schroef.

 

Heggenscharen en trimmers hebben af en toe een druppeltje olie nodig. Zet op de losse delen hier en daar een druppeltje olie en zet de trimmer even aan of maak knippende bewegingen met de schaar zodat je olie zich goed verdeeld. Daarna overtollige olie verwijderen met een droge doek. Siliconenspray werkt ook prima, als het maar vet is. Heggenscharen slijp je indien nodig met een slijpsteen.

 

Scherp gereedschap

Eén keer per jaar slijp ik de snoeischaren, spade en schoffels. De snoeischaren kunnen aangescherpt worden met een messenslijper. Als ze regelmatig worden geslepen voorkom je schade aan bomen en struiken tijdens het snoeien.

 

Een spade en schoffel slijp je met een haakse slijper. Schoffelen met scherp gereedschap werkt een stuk prettiger en bespaart energie.

Gereedschap schoonmaken is voor mij een echte winterklus. De tuin is in rust en er is verder niet veel te doen. Nog even genieten van de winterrust, binnenkort gaan we weer zaaien!

Een takkenril maken
Wachten op het nieuwe moestuinseizoen: wat kun je nu al doen?
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.