DIY: ZONNEBLOEMZADEN OOGSTEN

Het moestuinseizoen komt ten einde, maar er zijn nog genoeg klusjes die je tussen de flinke regenbuien kunt doen. De maand oktober staat bij mij altijd in het teken van ZADEN! Dit is het moment om zaden te oogsten, zodat je deze in het nieuwe moestuinseizoen weer kunt gebruiken. In deze blog een stappenplan voor het oogsten van zonnebloemzaden.

 

Zonnebloemen zijn een van mijn favoriete bloemen in de moestuin. Ze zijn groot, kleuren ontzettend mooi en bijen zijn er dol op. Ieder jaar zaai ik een aantal zonnebloemen waar ik zelf de zaden van oogst. Deze zaden gebruik ik voor twee doeleinden: het opnieuw zaaien van zonnebloemen en als snack voor mijn kippen.

 

Benodigdheden:

 

  • Zonnebloemen
  • Schaar
  • Opvangbak

 

Stappenplan:

 

Stap 1: Laat de zonnebloemen in je tuin altijd eerst goed uitbloeien totdat de zonnebloem begint te verwelken. Pas als de bloem bruin begint te worden en omlaag hangt, kun je de bloem oogsten door deze simpelweg van de steel af te knippen.

 

 

Stap 2: De zonnebloem moet goed drogen voordat je de zaden kunt oogsten. Zelf doe ik dit bij voorkeur in een droge ruimte, zoals bijvoorbeeld de garage. Leg de afgeknipte zonnebloemen op een krant en laat deze zeker 4 dagen drogen.

 

Wist je dat zonnebloemzaadjes verschillende kleuren kunnen hebben, zoals zwart-wit of zwart? De kleur is namelijk afhankelijk van de soort zonnebloem.

 

Stap 3: Wanneer de zonnebloemen volledig gedroogd zijn, kun je aan de slag met het oogsten van de zaden. Dit doe je door simpelweg over de zonnebloem heen te wrijven met je duim en de zaden vallen er zo uit. Zelf doe ik die met een handschoen aan, aangezien de zonnebloem af en toe goed kan prikken. Leg wel een stuk krant of een opvangbak onder de zonnebloem, zodat je de zaden gemakkelijk op kunt vangen en ze niet door heel je huis liggen.

 

 

 

Stap 4: Bewaar de zonnebloemzaden in een bakje voor volgend jaar of meng deze met andere granen en creëer zo een overheerlijke kippensnack!

 

De moestuin winterklaar maken
Duurzaam leven: hoe blijf je gemotiveerd als mensen om je heen andere keuzes maken?
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.