Duurzaam leven met een klein budget [gastblog]

Het maken van duurzame keuzes begon voor mij toen ik op kamers ging. Ik deed zelf mijn boodschappen, de was, de schoonmaak, etc. Voor elke aankoop wilde ik uitzoeken wat de goedkoopste én meest duurzame optie was. En ik ontdekte: dat gaat vaak hand in hand! Daarom heb ik een lijstje gemaakt met duurzame stappen die ook nog eens fijn zijn voor je portemonnee. Zo kun je duurzaam leven met een klein budget! 

Maak je eigen wasmiddel

Via verschillende blogs kwam ik erachter dat je makkelijk je eigen wasmiddel kunt maken. Simpelweg wat kokosrasp smelten in gekookt water, en je hebt weer wat euro’s bespaard! Een duurzamer alternatief voor de reguliere wasmiddel, waar veel schadelijke stoffen en microplastics in zitten.

 

duurzaam leven klein budget - wasmiddel

 

Voorkom voedselverspilling met simpele trucjes

Zet een stronk broccoli als een bloem in een glas water in de koelkast. Bewaar pesto in een ijsblokjesvorm in de vriezer. Deze en andere tips tegen voedselverspilling vind je door gewoon even te googlen! (En op mijn Instagrampagina ;-).) Zo hoef je veel minder snel eten weg te gooien waarvoor je al betaald had.

 

Too Good To Go

Via de app Too Good To Go kun je boxen met eten en/of drinken ophalen bij een supermarkt, bakker, lunchroom en meer in de buurt, wat anders wordt weggegooid. Voor deze box betaal je dan meestal nog niet eens een de helft van de normale prijs van die producten. Ik haal ze graag bij de biowinkel bij mij in de buurt; zo kom ik toch aan mijn biologische etenswaren die normaal best prijzig zijn én red ik eten van de vuilnisbak.

 

Plantenasiel

Planten zien er groen, natuurlijk en daardoor duurzaam uit. Dat laatste zijn ze helaas niet per se: het kweken en transporteren heeft vaak een enorme milieu-impact. Een duurzamere optie is stekken óf als je geen groene vingers hebt: het plantenasiel. Dit is eigenlijk een soort tweedehands winkel waar je allerlei planten kunt vinden. Je bepaalt meestal zelf hoeveel je voor een plant wilt betalen. Naast het plantenasiel kun voor tweedehands planten natuurlijk ook op Marktplaats kijken.

 

Duurzaam leven klein budget

 

Voordelig vega(n) eten

Ik merk om me heen dat een vegetarisch of veganistisch eetpatroon vaak als duur wordt gezien. Als je veel vega(n)burgers, kaas en andere plantaardige zuivel koopt, kan dat inderdaad oplopen tot een flink bedrag. Inmiddels weet ik dat er genoeg goedkopere alternatieven zijn, die niet minder lekker of makkelijk zijn: peulvruchten, groente en fruit van de markt, etc. Op mijn Instagramaccount deel ik de lekkerste curry’s, pastagerechten en meer die nog geen 2 euro per persoon kosten.

 

duurzaam leven klein budget

 

Stap over naar een duurzamere bank

De grote, bekende Nederlandse banken investeren helaas nog in de wapenindustrie, vervuilende energie en dierenleed. Door over te stappen naar een duurzamere bank, zoals Triodos en ASN bank, kun je als individu hierin een verschil maken. Voor jongeren en studenten is een ASN rekening zelfs gratis, yes! Door kleine moeite maak je, misschien niet direct zichtbaar maar niet minder waardevol, een grote impact.

 

Op zoek naar meer van dit soort tips? Julia laat op haar Instagramaccount @duurzaamopkamers zien dat je ook met een klein (studenten)budget duurzamere keuzes kunt maken. Heb jij nog budgettips voor een duurzamer leven? Let me know!

Het hele jaar door spinazie eten uit jouw moestuin
Duurzaam op natuurexcursies met Local Nature Guide
1 COMMENT
  • Betsy september 13, 2020

    Leuke post 🙂
    Ik ga meteen even op je insta kijken!

    Triodos heeft helaas de bankkosten over de afgelopen jaren meer dan verdubbeld…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.