Het hele jaar door spinazie eten uit jouw moestuin

Als kind had ik het niet zo op spinazie, maar nu ik weet dat je er veel meer mee kunt dan alleen maar koken ben ik fan. En het mooie is, als je slim zaait kun je bijna jaarrond spinazie uit eigen moestuin eten. 

 

Veel moestuiniers raken teleurgesteld als ze voor het eerst spinazie zaaien: “Het is wéér doorgeschoten voordat ik kon oogsten”. Dit is ook mijn ervaring het eerste jaar dat ik enthousiast spinazie zaaide in mei. Zodra het een beetje warm werd, kwamen de bloemknoppen tevoorschijn en ging de smaak in rap tempo achteruit en moest ik de spinazie eruit halen. Maar nu ik beter weet hoe en wanneer je welke spinazie zaait, gaat het prima.

Ja, je leest het goed. Er zijn dus meerdere soorten spinazie. De kunst is om de juiste spinaziesoort op het juiste moment in het seizoen te zaaien. Dan heb je veel minder kans op doorschieten. 

 

Soorten spinazie 

Toen ik net startte kende ik alleen de vroege spinazie en de winterspinazie. That’s it. Welke ik ook gebruikte rond april/mei, allebei schoten ze door zodra de temperaturen stegen. Superfrusterend. En toen ontdekte ik twee jaar terug de Nieuw-Zeelandse spinazie (officieel geen spinazie, maar je bereidt hem wel precies hetzelfde en de smaakt lijkt op elkaar). En dit jaar ontdekte ik nog een leuke soort: de doorlevende spinazie (officieel eigenlijk ook geen échte spinazie). Die laatste ga ik volgend seizoen testen. Met al deze soorten samen kan ik straks praktisch elke maand van het jaar van spinazie genieten. 

 

Ja leuk, zul je denken, maar welke zaai ik dan wanneer en hoe? Ik leg het je uit. 

 

Zaaischema Spinazie

Als je dit schema ongeveer aanhoudt, ligt er het hele jaar spinazie op je bord: 

 

Vroege spinazie: hier start je mee. Je zaait hem van februari tot en met maart. Stop de zaden ongeveer 1-2 cm diep in de grond, op 3 cm in de rij en 15 cm tussen de rijen. De oogst valt dan tussen maart en juni. 

 

Doorlevende spinazie: deze zaai je vanaf half maart tot en met eind juni. De zaai-diepte en afstand is hetzelfde als bij de vroege spinazie. Deze soort kun je lang oogsten: van mei tot en met laat in de herfst. Als je hem oogst, snijd de stelen dan niet té diep weg, dan lopen de planten weer opnieuw uit en kun je dus maandenlang oogsten. Soms zelfs in het volgende seizoen. 

 

Nieuw-Zeelandse spinazie: deze variant kun je het beste binnen voorzaaien in april. Vanaf half mei kun je hem buiten uitplanten op 40-60 cm afstand van elkaar. Let op, de plant komt traag gang, maar in de volle grond kan hij in de zomer aardig uitdijen (de stengels kruipen over de grond) Reserveer dus genoeg ruimte. Je snijdt de stengeltoppen eraf en de plant groeit vrolijk verder. Je kunt oogsten tot de plant in de herfst afsterft.

 

spinazie in pot

Omdat ik niet veel ruimte heb in mijn moestuintje teel ik de Nieuw-Zeelandse spinazie in pot.

 

Winterspinazie: terwijl je de doorlevende spinazie nog hebt staan, is het tijd voor de laatste zaai van het jaar. Winterspinazie zaai je van augustus tot half oktober op dezelfde manier als de vroeger spinazie. Afhankelijk van wanneer je zaait, kun je oogsten tot december of als je wat later zaait (dat doe ik dus) het vroege voorjaar. 

 

 

Wat heeft spinazie nodig? 

Bodem: al deze soorten spinazie houden van een vruchtbare bodem met genoeg compost. Voeg dat dus altijd toe aan je bodem (en ook in je pot een beetje). Mest hoeft niet echt. 

Water: Zorg vooral ook dat je genoeg water geeft in warme periodes. Vooral de vroege spinazie schiet eerder door bij te weinig water. Heb je jouw spinazie in potten of bakken staan, geef dan bij droog weer elke dag water. Die grond droogt eerder uit. 

Zonlicht: Echte spinazie is een groente die je ook goed kunt verbouwen als jouw tuin in de schaduw ligt. Ook de doorlevende spinazie kan in de halfschaduw. Nieuw-Zeelandse spinazie houdt juist van lekker veel zon. 

 

Kijk jij al uit naar jouw eerste zelfgeoogste spinazie? Je kunt nu starten met het zaaien van winterspinazie! Wil je weten wat je nog meer kunt zaaien in september en oktober? Lees dan mijn blogs zaaien in september en zaaien in oktober

 

Veel moestuinplezier. 

Maak kennis met de Klimaatnerds!
Duurzaam leven met een klein budget [gastblog]
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.