Haai Pippie Langkous

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, zeg ik hardop tegen mezelf terwijl ik de ingrediënten bekijk die ik nodig heb om mijn eigen niet vervuilende biologische deodorant te maken. Pippie twijfelde nooit. Ik ook niet als het gaat om het redden van de planeet. We dreigen de wereld uit te putten met het uitbundig kopen van spullen. Ook de spullen die in de badkamer staan en we dagelijks gebruiken. Ik besluit daar iets aan te gaan doen. Vlechten heb ik alleen nog maar verstopt onder een pet als ik een rondje ga hardlopen. In mijn vintagejurken zitten geen gaten, helaas wel vaak vlekken. Met mijn vegan Dr Martens aan huppel ik net als Pippie vrolijk door duurzaamheidsland. Een ontdekkingstocht die niet altijd even vlekkeloos verloopt. Letterlijk ook vaak. Vandaar dat ik mezelf nogmaals moed in spreek terwijl ik naar de ingrediënten kijk op mijn keukenblad. Maar ik denk dat ik het wel kan.

 

 

Een eco badkamer is easy

 

Een prullenbak met plastic maakt me woest. Tijdens mijn dagelijkse rondje strand verzamel ik zwerfafval. Boodschappen doe ik keurig met katoenen groentetasjes. En mijn badkamer is vegan, plasticvrij en voorzien van low impact producten. Dat lijkt een uitdaging, maar was zo gebeurd. Het gebruik van deze producten is wel een ontdekkingsreis.

 

Als je die reis vrolijk huppelend als Pippie wilt beleven, is mijn advies dit step by step te doen. Gewoon om te voorkomen dat je net als ik huilend op de badrand belandt omdat je in een eco crisis zit. De overgang van een superfrisse klodder menthol tandpasta in je mond naar een dental tablet die smaakt alsof je al twee uur kauwgom in je mond hebt is groot. Ook al voel je je supergoed omdat je een tube plastic tandpasta skipt en kilo’s microplastics in de zee voorkomt. De juiste shampoobar vinden die net zo snel schuimt en net zo lekker ruikt als de vervuilende variant uit een plastic fles kost tijd.

 

Bamboe wattenstaafjes die gewoon verdwijnen in de brandende afvalberg en niet in de maag van een schildpad terecht komen, breken wel sneller als je in de haast even die klodder mascara onder je ogen weg wilt halen. Met een grote veeg en een gemiste trein als gevolg. En 20 witte katoenen wasbare watjes kopen, terwijl je na het gebruik van één al ziet dat jouw mascaravlekken daar met bio wasnootjes nooit uit gaan, is ook jammer. Maar ik had het nog nooit gedaan, dus dacht dat ik het allemaal wel in één keer kon.

 

 

Zelf duurzame deo maken

 

Do It Yourself (DIY) is de next step had ik bedacht. Ook al zijn er voldoende fantastische vegan, plasticvrije low impact deo’s te koop. Ik heb er wel 10 getest en er zijn hele goede bij. Maar zelf maken geeft je nog meer het vrije Pippie gevoel. Dus vol goede moed scrol ik door Pinterest en besluit mijn zondagmiddag te wijden aan het maken van mijn eigen deo. Een vegan deo zonder aluminium, plastic en parabenen voor heel weinig geld. Ik vond het volgende recept:

 

– 2 tl baking soda

– 4 tl arrow root powder

– 4 tl ongeraffineerde kokosolie

– 2 tl shea butter

– 10 druppels essentiële olie in een geur naar keuze

 

 

Terwijl ik de boter in het pannetje laat smelten en de soda door de arrow poeder roer, laat ik ook de kokosolie smelten. So far so good. Ik roer de gesmolten goedjes door elkaar en voeg de poeder toe. De substantie is best okay, maar de geur niet. Gelukkig verandert dat met het dubbele aantal voorgeschreven druppels van mijn favoriete lavendelolie. Ik vraag mij wel af hoe ik dit onder mijn oksels ga krijgen zonder dat het mijn navel in loopt.

 

Ik lees dat ik het goedje een tijdje in de koelkast moet zetten voor gebruik. Het resultaat is best aardig, maar vooral dichtbij geproduceerd en goedkoop. Maar mijn voldoening is des te groter. Je moet wel fan willen worden van deo met je vingers onder je oksel smeren. En voor lief nemen dat op een spontane warme voorjaarsdag je deo ineens vloeibaar blijkt te zijn. Niet heel handig als je het dekseltje in de haast niet goed dicht hebt gedaan en je vintage Pippie jurkje geen gaten heeft, maar wel weer vlekken. Toch ben ik trots dat ik het kon.

 

Zie voor de uitgebreide eco deo test www.manonloveslife.nl

De voordelen van meal preppen
Beestjes redden
1 COMMENT
  • Martine juni 22, 2021

    ik gebruik een breed ijsstokje om het te smeren, begon met een houten, maar een plastic stokje werkt helaas beter. Ik gooi dus nooit plastic weg maar hergebruik het waar ik kan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.