Compost maken
Sinds ik een moestuin heb composteer ik mijn keuken- en tuinafval. Het verrijkt het bodemleven en heeft zo een positieve invloed op de tuin. Het geeft me bovendien een goed gevoel dat ik bijdraag aan een beter milieu door zelf compost te maken in plaats van het in de kliko te gooien. Win win win! Heb jij nog geen composthoop in de tuin? Ik ga je uitleggen hoe je “het zwarte goud” zelf kan maken.
Voordelen van zelf compost maken.
Door zelf compost te maken weet je ook wat er in zit. Handig als je duurzaam en biologisch wilt tuinieren. Je afval hoeft niet vervoerd en verwerkt te worden en daarmee lever je een bijdrage aan een schoner milieu. Goede compost is duur dus het is ook beter voor je portemonnee.
Open of gesloten compostbak.
Compostbakken kan je zelf maken met houten planken of oude pallets. Dit zijn de zogenaamde open compostbakken. Plaats ze op een beschutte plaats waar wind en regen minder invloed hebben. Veel wind droogt de hoop snel uit en veel regen maakt de hoop te nat wat het composteringsproces nadelig beïnvloedt.
Je kan ook een kant en klaar compostvat kopen, eventueel tweedehands. Sommige gemeenten bieden ze gratis aan of voor een klein bedrag. Deze vaten zet je bij voorkeur op een zonnige plek maar half schaduw kan ook.
Hoe start je een composthoop?
Zet de hoop op een geschikte plaats waar je ruimte hebt om te werken en die goed bereikbaar is met een kruiwagen. Plaats de klep zo dat je later je eigengemaakte compost er makkelijk uit kan halen. Je kan in elk jaargetijde een composthoop beginnen.
Leg onderin een laag van twintig centimeter dun snoeiafval. Voeg een emmer halfverteerde compost toe. Heb je die niet, vraag dan een tuinbuurman of hij wat voor je heeft. Daarna bouw je de hoop op in laagjes van 10 centimeter:
- droge bestanddelen (snoeimateriaal, zaagsel of bladeren)
- natte bestanddelen (gras, groente en fruit)
- mest
Zie het als één grote lasagna. Hou de volgorde droog – nat- mest aan voor het beste resultaat.
Om de 6 weken keer je de compost om zuurstof toe te voegen en de hoop te verluchten. Dit versnelt het proces.
Beestjes.
In de composthoop zit een enorme diversiteit aan beestjes. Pissebedden, mestwormen, slakken, bacteriën en schimmels zijn allemaal voor jou aan het werk om mooie compost te maken die straks weer op je moestuinbedden ligt.
Wat kan er op de composthoop?
- Bladeren
- Onkruid zonder zaden
- Oogstresten
- Stro/hooi
- Grasmaaisel. Wel de hoeveelheid doseren.
- Snoeiafval
- Groente en fruitresten
- Mest van konijnen of kippen
- Zaagsel
- Resten tuinaarde (beperkt).
Wat kan je beter niet gebruiken voor compost?
- Citrusvruchten
- Gekookte etensresten
- Grote hoeveelheden gras
- Ontlasting van honden en katten
- Haren of stof
- Onkruidzaden
- Zieke planten
Wanneer is de compost klaar voor gebruik?
De compost is klaar als hij ruikt naar bosgrond. Er zitten geen natte bestanddelen of beestjes meer in. Meestal is dit na ongeveer acht maanden tot een jaar.
Jacqueline heeft een moestuin van 200 m2 in het mooie Zeeland. Na een werkdag achter de computer vindt ze het heerlijk om in beweging te komen en haar handen vuil te maken in de Zeeuwse grond. De moestuin houdt haar met beide benen op de grond, leert haar meebewegen met de seizoenen en levert gezonde voeding. Ze geniet van de buitenlucht en is helemaal “zen” als ze na een tuindag met de oogst naar huis fietst. Op haar blog http://www.moestuinhippie.com komt alles samen; haar liefde voor het buitenleven, de moestuin en fotografie.
Pingback:Droogte in de moes(tuin): zo verspil je zo min mogelijk water - GRN United.nl juli 25, 2019