6x wasbaar voor mama’s

Sinds ik moeder ben, poets ik wat af. Wat heb je toch ineens veel schoon te maken als je een kleintje hebt! Of hij nu pasgeboren is, of rondrent door de kamer, alles wordt spontaan vies. Geeft niets hoor, het is ook een hele kunst om de boel een beetje netjes te houden. Maar om nu voor elk vlekje iets nieuws te moeten pakken en naderhand meteen weer weg te gooien, is niet echt duurzaam. Er zijn genoeg producten die je zou kunnen hergebruiken zolang je kindje ze nodig heeft. En eventueel daarna nog voor een volgend kindje. Deze zes producten hergebruik ik keer op keer, simpelweg door ze niet in de prullenbak te gooien maar in de wasmachine!

 

Wasbare snoetenpoetsers

Laten we met de makkelijkste beginnen: snoetenpoetsers! Waarom ouders massaal wegwerpdoekjes inslaan om kindergezichtjes en handjes schoon te maken, is mij echt een raadsel. Goed, voor onderweg kan het praktisch zijn. Maar zelfs dan werkt een washandje eigenlijk net zo goed. Geen chemicaliën in het mondje van je kind, maar gewoon een doekje met water. Ik gebruik zelf hydrofielwashandjes om mijn kinderen schoon te maken na het eten. Gewoon even uitspoelen en aan het einde van de dag in de wasmand.

Wasbare luiers

Er wordt hier op GRN United al veel over geschreven: wasbare luiers. Helemaal niet ouderwets, maar vooral heel bewust en vrolijk! Ik gebruik zelf ook wasbare luiers. 2,5 jaar geleden heb ik ze aangeschaft voor mijn eerste kindje, en nu gebruik ik ze voor mijn tweede kindje nog steeds. Andere inspirators hebben hier al uitgebreid beschreven hoe ze werken, en over mijn methode kun je lezen op mijn eigen website, maar dat ze duurzaam zijn in gebruik, staat als een paal boven water.

Wasbare billendoekjes

Zelfs als je wasbare luiers te ver vindt gaan, kun je je luierroutine verduurzamen met wasbare billendoekjes. Ze worden kant-en-klaar verkocht, maar je kunt ook (zoals ik) een stapel hydrofielwashandjes of doekjes aanschaffen en die gewoon natmaken in een bakje water. Eventueel een paar druppeltjes olie toevoegen om het vegen wat gemakkelijker te maken of een lekker geurtje toe te voegen, en klaar is kees. Schone babybillen, zonder afval!

 

 

Wasbare zoogcompressen

Of je nu borstvoeding gaat geven of niet, zoogcompressen ga je nodig hebben. Je borsten gaan namelijk sowieso melk aanmaken, en die melk wil eruit. Soms op behoorlijk onhandige momenten, en daarom stoppen nieuwe mama’s zoogcompressen in hun bh. Om de moedermelk op te vangen dus. Nu worden er zoogcompressen verkocht die werken zoals maandverband, verbandjes die je met een plakstrip vast kunt kleven om na gebruik weg te gooien. Maar ze bestaan ook als wasbare producten!

Zelf heb ik twee keer lang borstvoeding gegeven (mijn oudste 16 maanden en mijn jongste van 14 maanden nu nog), en heb ik ook lang zoogcompressen nodig gehad. Ik lekte heel lang melk, ik denk wel 10 maanden bij beide kinderen. Wat heb ik een afval bespaard door vanaf het begin wasbare compressen te gebruiken!

Wasbare zakdoeken

Om af te sluiten nog twee producten die niet direct kind-gerelateerd zijn, maar die je wel extra vaak gebruikt als je kinderen hebt. Ten eerste: zakdoeken! Bij ons waren tot een paar maanden geleden de tissues niet aan te slepen. Iedere snottebel werd weggeveegd met een tissue, en ook iedere druppel kwijl en iedere traan. Totdat ik ineens bedacht dat dit een stuk duurzamer kon door gewoon een zakdoek in mijn broekzak te stoppen. Sindsdien heb ik amper tissues hoeven kopen. Als je iedere dag een schone zakdoek bij je steekt en een reservezakdoek achter de hand houdt, zit je over het algemeen echt wel goed. Dat scheelt een hoop afval!

Wasbare schoonmaakdoekjes

Kleine kinderen hebben er niet alleen moeite mee zichzelf schoon te houden, maar ook alle plekken waar ze komen. Kinderstoelen vol met jam, tafelbladen bedekt met geheime kleverige substanties, bekers drinken op de grond. En mama maar poetsen. Met veel liefde hoor (niet altijd even veel, maar toch…), maar als het zo vaak moet, dan graag wel op een duurzame manier. Dus zonder kant-en-klare vochtige schoonmaakdoekjes in plastic verpakkingen, maar gewoon met een ouderwetse vaatdoek of schoonmaakdoek. Die maak je nat onder de kraan en verrijk je eventueel met schoonmaakmiddel. En dat laatste is vaak niet eens nodig.

Echt, ik vraag me wel eens af wat er mis is met een doekje met (warm) water. Waarom allerlei producten blijven kopen waarop chemische rotzooi zit, die na een paar minuten alweer in de prullenbak belanden? Terwijl water op een doekje toch ook gewoon prima werkt? En die extra was, ach, die heb je toch wel. Want eten, spugen en poepen gaat nooit vlekkeloos. Dan kunnen die paar extra doekjes er ook wel bij. Met veel liefde.

Groener eten: tips voor duurzamere keuzes
Sky above me, earth below me, a green heart within me
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.