Hoe ontdekte ik de wereld van wasbaar

Hey lezers op GRN United,

Welkom op een van mijn eerste blogs, dit is allemaal nogal nieuw voor mij, dus hopelijk bevalt het jullie.

 

First things first, waarover zullen mijn blogs gaan

Al jaren lang ben ik bezorgd om onze planeet en probeer ik die zo min mogelijk te belasten. Zo draag ik liefst zo weinig mogelijk bij aan de enorme afvalberg waarvoor vooral de grote industrie, maar gedeeltelijk ook wij als consumenten voor verantwoordelijk zijn. Ik heb altijd van anderen gehoord dat het hebben van kinderen een enorme (negatieve) impact op het milieu heeft. Daarom is, sinds ik zelf een kindje heb, het gebruik van wasbare luiers één van de belangrijkste zaken voor mij in mijn poging tot een ‘zero waste lifestyle’. Herbruikbare luiers is dus ook waar ik voor jullie over zal schrijven.

 

Hoe ontdekte ik ‘de wereld van wasbaar’

Meer dan 10 jaar geleden gebruikte ik voor het eerst, zoals de meeste meisjes eens ze hun maandstonden krijgen, regulier maandverband. Al snel wou ik overstappen op tampons, omdat dit maandverband zo’n enorm vervelend gedoe gaf: het voelde niet aangenaam (vooral op warme zomerdagen), stonk, kleefde soms plots aan je dijen, durfde al eens kapotscheuren met als gevolg katoenen vulling en wie weet welke chemische rommel los in je ondergoed, was luid om te verschonen, je kon het nergens kwijt als ze de vuilbakjes in de wc’s niet geleegd hadden of als er op kamp geen vuilbakjes waren, … en als je net je laatste verbandje uit het pak had opgebruikt, wist je helemaal niet meer wat te doen.

Maar ook die tampons hadden zo hun nadelen: duurder, ook veel afval, rechtstreeks contact met nóg gevoeligere huid, groot risico op TSS (‘toxic shock syndrome’)!

 

Een paar jaar later, ik zal zo’n 14 geweest zijn, zat ik in de klas met een jongen wiens moeder een ecologisch winkeltje had. Ze verkocht er vooral ecologische kledij, maar ook een cup. Hier had ik nog nooit van gehoord, maar een manier voor mij om het milieu en mijn lichaam minder te schaden wou ik niet zomaar negeren. Samen met mijn moeder ging ik wat uitleg vragen en kocht ik me er een (ze verkochten maar 1 merk in twee maten, dus veel twijfelen kon ik niet). Helaas beviel de cup me niet, ik was natuurlijk ook nog erg jong, dus hield het toen bij wegwerp maandverband en tampons en bewaarde de cup ergens bij mijn spullen.

Toen ik na mijn middelbaar verhuisde om elders verder te studeren, vond ik toevallig mijn cup terug. Ik besloot me opnieuw te verdiepen in het gebruik hiervan. Na al die jaren was er véél meer informatie online te vinden en ontdekte ik dat er veel meer soorten cups bestonden.

 

Ik vroeg me af op er ook een beter alternatief bestond voor maandverband, aangezien ik dat toch meestal als back-up droeg. En ja hoor, ik kwam uit op wasbaar maandverband. Ik kwam er zelfs achter dat in de stad waar ik studeerde ook een winkeltje was dat dit verkocht en zelfs een groter aanbod had dan het winkeltje waar ik vroeger ging. Ik kocht me meteen wat verbandjes van verschillende merken en heb sindsdien geen wegwerp maandverband noch tampons gebruikt!

 

Ik was zo enthousiast over de voordelen van herbruikbaar maandverband, dat ik mijn zus vroeg het ook eens te testen. Ook zij vond het veel fijner … iets later bleek de dochter van een goede vriendin van mijn moeder ook overtuigd te zijn, nadat mijn moeder hen vertelde over hoe blij ik er mee was.

 

Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden in verwachting bleek te zijn, was er voor mij geen twijfel mogelijk: ik wasbaar, mijn kindje wasbaar!

Zo begon ons herbruikbare luier-avontuur, waarover ik graag vaker zal bloggen.

Hoe de babybillen in katoen terecht kwamen
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.