Ik zocht, zocht nog meer en … raakte overweldigd

Hey allemaal,

Vandaag krijgen jullie mijn tweede blog over wasbaar luieren te lezen en deze keer zal ik het hebben over mijn zoektocht naar herbruikbare luiers tijdens mijn zwangerschap.

 

Foto GRN blog 2.JPG

Iets meer dan anderhalf jaar geleden kwam ik er achter dat ik zwanger was. Zoals in mijn vorige blog te lezen is, wist ik toen al dat ik wasbare luiers wou gebruiken.

 

Ik begon mijn zoektocht op de website van ‘Klein Spook’,  een webshop uit het Gentse waar ik al eerder wasbaar maandverband bij kocht. Ik las zowat heel hun site af om zo veel mogelijk info over herbruikbare luiers te vergaren: types luiersystemen, soorten materialen, wasvoorschriften, voor- en nadelen, … Hoe meer ik me inlas, hoe zekerder ik werd van mijn beslissing (want in het begin had ik toch nog wat twijfels over de hygiëne van herbruikbare luiers en of het niet te veel was-werk zou zijn). Maar ook … hoe meer ik overweldigd raakte door de grote hoeveelheid informatie en het uitgebreide aanbod.

 

Na een beter beeld te hebben van de mogelijkheden qua wasbare luiers, ging ik ook eens langs in Leuven bij ‘Doekjes en Broekjes’ (het winkeltje waar ik jaren geleden mijn cup gekocht had), om eens wat luiertjes in het echt te zien.

 

Omdat het aanbod in Leuven nogal beperkt was en ik in Gent enkel een webshop kende, besloot ik ook online te zoeken of er in Gent misschien wel een fysieke winkel was. Zo ontdekte ik toen nog enkele andere shops in Gent die herbruikbare luiers verkochten.

 

‘Kiddybips’ had een fysieke winkel, dus ging ik daar eerst langs om wat meer luiers te bekijken en wat vragen te stellen waarop ik het antwoord toen nog niet online gevonden had. Hier hadden ze echter een nog beperkter aanbod dan in Leuven, maar ik wou per se wat meer luiertjes echt gezien en gevoeld hebben. Ik had namelijk al een idee over welke soort luiers ik zou willen kopen, maar had ze graag toch eerst eens vastgehad. Sommigen onder jullie zullen dit misschien raar vinden, maar ik raak graag eerst textiel aan voor ik het koop om een idee te hebben hoe het zal vallen en of het wel aangenaam zal zijn om te dragen :D.

 

Tot mijn grote vreugde bleek ‘De Luierhoek’ infosessies over wasbare luiers aan te bieden, waarvan de eerstvolgende die week nog in onze straat gegeven werd.

Later kwam ik er trouwens achter dat verschillende andere (web)shops ook infosessies organiseren, maar ondertussen wist ik wat ik toen wou weten al via de infosessie die ik eerder gevolgd had.

 

Een infosessie volgen vond ik persoonlijk heel handig. Zo kon ik bijvoorbeeld enkele luiertjes van mijn “wish-list” schrappen, omdat ik de randjes rond de benen nogal ruw vond aanvoelen en vreesde dat ze te fel zouden schuren tegen ons kindje haar beentjes.

Uiteindelijk heb ik nog tijdens mijn zwangerschap (na een 4-tal maand “luierstudie”) van elke luier waarvan ik dacht dat die het best zou bevallen 4 stuks aangeschaft, van elk overbroekje dat me goed leek kocht ik er 1 en daarnaast kocht ik een tiental strikluiers, een hele lading hydrofieltjes en enkele accessoires.

Hoewel ik blij ben met die beslissing zou ik toch aanraden om, in tegenstelling tot ons, eerst te huren als je twijfelt over welke herbruikbare luiers je wilt kopen.

 

Enerzijds omdat niet alle luiers goed passen bij smallere pasgeboren baby’s. Zo hoef je geen newborn-luiers, die je enkel de eerste weken (soms maanden) kan gebruiken, aan te schaffen. Tenzij je echt zeker bent dat je meerdere kindjes wil, dan vind ik de aanschaf van newborn-luiers het overwegen wel waard.

En anderzijds omdat we uiteindelijk toch niet van alle luiertjes even tevreden zijn, waardoor een aantal luiertjes maar zelden gebruikt worden.

Gelukkig zitten we tenminste niet met een hele stash van een bepaald type dat uiteindelijk toch niet geschikt blijkt voor ons 😉.

Huren van herbruikbare luiers is bij veel webshops mogelijk en vaak kan je jouw pakket aanpassen naargelang de leeftijd van je kindje en andere wensen.

 

Zelfs na maanden opzoekwerk en vergelijken, ben ik veel nieuwe dingen te weten gekomen en heb ik veel andere luiermerken leren kennen tijdens de afgelopen 11 maanden dat onze luiertjes al in gebruik zijn.

 

Om jullie het vele opzoekwerk te besparen en gelijk alle kennis mee te geven die ik zowel voor als na de geboorte van ons dochtertje heb opgedaan, zal ik in de volgende blogs dieper ingaan op de soorten luiers die wij kennen en onze ervaringen ermee.

 

Tip: Wil je weten welke (web)shops met herbruikbare luiers nog bestaan in Nederland en België? Op de website http://www.wasbareluierwereld.nl kan je de meeste fysieke en online winkels met herbruikbare luiers in hun aanbod terugvinden.

 

Supertip: Wil je net zoals mij eerst wat luiers in het echt bekijken of raak je aan alle online info niet meer uit en heb je liever persoonlijke uitleg over herbruikbare luiers? Vele (web)shops bieden ook infosessies/consulten aan, die bovendien meestal gratis zijn! Een overzicht van een groot aantal consulenten per regio vind je eveneens op de website van ‘Wasbare Luierwereld’ en wie in Gent een persoonlijk consult wil, kan dat ook bij mij volgen (mijn e-mailadres zal binnenkort in mijn bio verschijnen).

 

Wasbare luiers worden steeds bekender
Al 500 uitgespaarde wegwerpluiers, wow.
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.