Wasbare luiers worden steeds bekender

Ik hád me toch niet goed begrepen wat mijn gemeente met ‘groen’ bedoelde toen ze vroegen naar mijn ideeën over een groen dorp. Natuurlijk begon ik gelijk te tetteren over wasbare luiers en dat deze beter zijn voor het milieu; minder water en chemische stoffen nodig over de hele luierperiode. En minder afval. In productie en afvoer win-win. Is een helder verhaal en een lekker groen idee waar nog veel winst in te behalen valt lijkt mij zo. Bewustwording in de regio in de eventuele vorm van subsidie of een luierpakket wilde ik nu niet op inzetten, maar hey, wel even genoemd hebben. Her en der worden er pilots gedaan in Nederland en er zijn subsidies gegeven in België. Ik zag mijn kans dit ook even te promoten. Ik was zogezegd tevreden over mijn bijdrage aan de ideeënbus voor een mooi, groen dorp.

Een nieuw idee voor hen, gaven ze toe. Ging in het vakje ‘overige’. Of ik dan ook nog een idee had over een ‘groen’ dorp.  Oei; het ging ze vooral over het omgevingsgroen. Tja.. onderwerp gedropt denk ik maar.

 

Hydrofiele lappen

Want wasbare luiers zijn onbekend. Al worden ze steeds bekender. Ik krijg nog weleens de reactie van mensen die spontaan 25 a 35 jaar terug gaan in hun herinnering; naar de tijd dat een jongere telg uit het gezin een hydrofiele luier omgevouwen kreeg, speldje er door en een plastic broekje er over.

Maar tegenwoordig zijn hydrofiele lappen niet meer de enige optie. Er zijn zo veel systemen dat de keuze voor een luier een studie op zich lijkt. En welke luier nu precies ‘goed’ is en welke niet, zal liggen aan je eigen wensen en mogelijkheden. En ook aan de pasvorm; al moet ik toegeven dat mijn twee jongsten allebei een hele andere lichaamsbouw hebben allebei perfect in dezelfde overbroekjes passen.

 

Luierkeuzes

Waar je rekening mee kunt houden bij je luierkeuze zijn: je budget, de droogtijd, de droog ruimte, plaats van productie en de dikte van de luier. Maar ook: sluiting met knoopjes of klittenband, lekgootjes, afwerking van de randjes, flapjes aan de binnenkant. En als we dan toch met termen smijten: wil je dan een all in one, pocket, tweedelig of hybride?

 

Oh my.. wat te kiezen? En hoe dan?

Huren.

Dat deed ik dus zelf. Mijn ervaring is dat het erg fijn is om al die verschillende luiertjes uit te stallen en door je handen te laten gaan. Want ik had geen idee. Ik was zelfs een beetje nerveus over het gebruik van wasbare luiers. Er zat een document bij met informatie over ieder systeem. Maar het fijnste was dat ik ze ook allemaal kon gebruiken. Zo was er een heel fijn luiertje bij dat er bijzonder lang over deed om te drogen en lekte mijn zoontje consequent door de pocketluier heen die ik eigenlijk op het oog had.

 


 

Consult.

Er zijn door heel Nederland dames die met een hele berg luiers bij je langs komen en zo persoonlijk hun kennis met je delen. Zo kun je de luiers even voelen en al je vragen gelijk droppen. Veel webshops hebben deze optie.

 

Verschillende kopen

Dat kan ook. Je koopt nieuw of tweedehands een heel gevarieerd pakket bij elkaar, of je gaat gewoon voor een compleet pakket van een merk. Dat laatste is veel risico, maar het kan ook goed uitpakken.

 

Maar vooral: lees je in en stel je vragen. Ingaan op toffe printjes, gezellige bolle billetjes en termen doe ik  een andere keer. Een mooie start om je in te lezen maak je op de site www.wasbareluierwereld.nl en een gezellige plek om je vragen te stellen is de facebookpagina wasbare luiers.

Herbruikbare luiers voor pasgeboren baby’s
Ik zocht, zocht nog meer en … raakte overweldigd
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.