Baby’s en bonen, peuters en peulvruchten

Vegan eten is hip en hot, en erg populair bij vrouwen in de 20. Nu ben ik zelf ook een vrouw in de 20, maar wel met twee kleine kindjes. En dat maakt mijn situatie toch een beetje uitzonderlijk. Want hoe krijg ik mijn kinderen aan het plantaardige eten, en hoe lukt het mij om de kipnuggets en smeerkaas buiten de deur te houden? Voor iedere ouder die graag zijn of haar kindjes (vaker) plantaardig zou willen laten eten, zijn hier mijn tips hoe je je baby aan de bonen krijgt, en je peuter aan de peulvruchten!

 

 

Nu ben ik echt niet ontzettend succesvol (maar wees eerlijk, welke ouder is dat wel..?), maar het is me toch vaak genoeg gelukt om mijn kindjes lekker plantaardig eten voor te schotelen. Er komt hier geen vlees in huis, en andere dierlijke producten maar zelden (en die zijn dan voor manlief), maar lekker eten willen we natuurlijk wel. En onze kinderen een gezonde relatie met eten bijbrengen proberen we uiteraard ook. Dit lukt niet altijd zo goed als ik zou willen, the struggle is real, maar af en toe boek ik toch een succesje en zit ik zielsgelukkig aan tafel. En over die momentjes, waarop het mij lukt om mijn baby en peuter gezond plantaardig te laten eten, deel ik graag mijn ervaringen en tips. Want plantaardig eten is niet onsmakelijk of moeilijk, en ook met kinderen juist heel goed mogelijk!

 

Verschillende strategieën

Wat bij mijn baby (of eigenlijk net dreumes, maar dat bekt niet zo lekker met bonen…) wel goed werkt, werkt helemáál niet bij mijn peuter. En andersom. Ik heb dus verschillende strategieën om mijn kinderen aan het eten te krijgen. Toegegeven, bij mijn baby ben ik een stuk succesvoller. Maar toch, zelfs bij mijn peuter lukt het af en toe. En dat is een hele prestatie, want mijn oudste dochtertje is een moeilijke eter. En aangezien het zelfs bij haar lukt, zou iedereen denk ik iets aan deze tips kunnen hebben.

 

 

Keep them real

Bij mijn jongste babydochter werkt het het beste om de bonen, kikkererwten of linzen gewoon aan te bieden zoals ze zijn. Als losse balletjes dus. Ze vindt het op dit moment heerlijk om zelf te eten, en ze pakt alles enthousiast in haar knuistjes om te voelen, te knijpen en te vermorzelen. En vervolgens te proeven natuurlijk. Ik houd de bonen zo neutraal mogelijk van smaak, want dat vinden jonge kinderen meestal het lekkerst. Dan gaat de ene kikkererwt na de andere vaak zo naar binnen.

 

Of juist niet

Bij mijn oudste peuterdochter moet ik het echter niet proberen om de peulvruchten te laten zoals ze zijn. Zodra iets een enigszins gezond uiterlijk heeft, wil ze er namelijk niets meer van weten. Ik moet de boel dus camoufleren, en dan maak ik een schijntje kans dat het naar binnen gaat. De absolute favoriet, die meestal werkt? Verander de peulvruchten (en andere groenten, hoppakee!) in burgers! Leg op een broodje, versier met wat augurk, tomaat en avocado, en ze schuift de boel zo naar binnen. Het kost nog wat hulp, wat getoeter (“Daar komt de auto!”) en een heel toneelspel, maar het lukt wel!

Ook een succesvolle aanpak, bij beide meiden, is om de bonen te veranderen in een spread. Zelfgemaakte hummus, gemaakt van kikkererwten, tuinerwten of witte bonen, en dan met een aantrekkelijk smaakje. Gemakkelijk om op de boterham te smeren, maar ook leuk om soepstengels of toastjes in te dippen, of af en toe een stukje komkommer. Dippen en smeren is altijd een feestje bij kleine kinderen, dus daar profiteer ik graag van!

 

De stiekeme favoriet

Oh, wat trouwens bij allebei werkt, maar misschien niet zo verantwoord is? Serveren met wat appelmoes… Werkt als een tierelier, maar dat heb je natuurlijk niet van mij.

 

De pompoen: een groente waar je van alles mee kunt doen!
De eerste fysieke luierwinkel van Nederland: BambooBaby!
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.