Kruiden drogen
Eén van de voordelen van een moestuin is dat je veel minder kruiden hoeft te kopen. Ze staan immers vers in de moestuin en lekkerder en beter kan je ze niet eten. Natuurlijk eet je ze het liefst vers maar om in de winter ook kruiden tot je beschikking te hebben kan je ze ook drogen en bewaren. Dit kan in een voedseldroger maar ik doe dit altijd in de oven. Met restwarmte!
Na gebruik van de oven blijft er altijd restwarmte over. In de winter zet ik na gebruik de ovendeur open zodat de warmte de keuken in komt. Maar je kan deze restwarmte ook gebruiken om je kruiden te drogen.
Planning
Kruiden drogen op deze wijze vergt planning. Oogst de kruiden op de dag dat je een ovengerecht hebt gepland, bij voorkeur zo kort mogelijk van te voren.
Zet alles van te voren klaar zodat de kruiden de oven in kunnen als je gerecht eruit komt.
Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de restwarmte door zoveel mogelijk tegelijk te drogen, dat wil zeggen op meerdere bakblikken en roosters.
Welke kruiden kan je het beste drogen?
- Basilicum
- Dille
- Dragon
- Lavas
- Oregano
- Peterselie
- Rozemarijn
- Tijm
Werkwijze
Was de kruiden of schud ze schoon zodat er geen zand of beestjes meer in zitten.
Leg een vel bakpapier op een bakblik of rooster met daarop de kruiden. Gebruik één bakblik per kruid. Bakpapier kan je overigens vele malen gebruiken en hoef je niet na één keer weg te gooien.
Verdeel de kruiden zodat ze niet op elkaar liggen, dit versnelt het droogproces.
Zet de oven uit als je gerecht klaar is. Houd een ovenwarmte aan van 200 graden. Laat de oven eerst afkoelen als de temperatuur voor je gerecht hoger was.
Laat de kruiden in de oven staan tot deze is afgekoeld. Ik laat ze altijd staan tot de volgende dag.
Rits de kruiden van de takjes af en maak ze fijn. Dit kan met de hand bij tere kruiden, voor grovere kruiden lukt dit beter met een schaar of de keukenmachine. Door een scherpe vouw in het bakpapier te maken giet je ze zo in een potje of zakje. Gooi de takjes op de composthoop.
Wat als de kruiden nog droog genoeg zijn?
Meestal zijn grove kruiden zoals rozemarijn of die met wat vettige blaadjes, zoals basilicum, nog niet droog genoeg. Daarom plan ik bij voorkeur twee dagen achter elkaar een ovengerecht zodat de kruiden meerdere dagen achter elkaar kunnen drogen. Je kan natuurlijk ook de oven even aan zetten om op te warmen en dan gelijk weer uit. Zeker als je zelf energie opwekt door middel van zonnepanelen.
Bewaren
Bewaar de kruiden in een glazen potje op een donkere plaats.
Jacqueline heeft een moestuin van 200 m2 in het mooie Zeeland. Na een werkdag achter de computer vindt ze het heerlijk om in beweging te komen en haar handen vuil te maken in de Zeeuwse grond. De moestuin houdt haar met beide benen op de grond, leert haar meebewegen met de seizoenen en levert gezonde voeding. Ze geniet van de buitenlucht en is helemaal “zen” als ze na een tuindag met de oogst naar huis fietst. Op haar blog http://www.moestuinhippie.com komt alles samen; haar liefde voor het buitenleven, de moestuin en fotografie.
NO COMMENTS