Kruiden drogen

Eén van de voordelen van een moestuin is dat je veel minder kruiden hoeft te kopen. Ze staan immers vers in de moestuin en lekkerder en beter kan je ze niet eten. Natuurlijk eet je ze het liefst vers maar om in de winter ook kruiden tot je beschikking te hebben kan je ze ook drogen en bewaren. Dit kan in een voedseldroger maar ik doe dit altijd in de oven. Met restwarmte!

 

 

Na gebruik van de oven blijft er altijd restwarmte over. In de winter zet ik na gebruik de ovendeur open zodat de warmte de keuken in komt. Maar je kan deze restwarmte ook gebruiken om je kruiden te drogen.

Planning

Kruiden drogen op deze wijze vergt planning. Oogst de kruiden op de dag dat je een ovengerecht hebt gepland, bij voorkeur  zo kort mogelijk van te voren.

Zet alles van te voren klaar zodat de kruiden de oven in kunnen als je gerecht eruit komt.

Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de restwarmte door zoveel mogelijk tegelijk te drogen, dat wil zeggen op meerdere bakblikken en roosters.

Welke kruiden kan je het beste drogen?

  • Basilicum
  • Dille
  • Dragon
  • Lavas
  • Oregano
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Tijm

Werkwijze

Was de kruiden of schud ze schoon zodat er geen zand of beestjes meer in zitten.

Leg een vel bakpapier op een bakblik of rooster met daarop de kruiden. Gebruik één bakblik per kruid. Bakpapier kan je overigens vele malen gebruiken en hoef je niet na één keer weg te gooien.

Verdeel de kruiden zodat ze niet op elkaar liggen, dit versnelt het droogproces.

Zet de oven uit als je gerecht klaar is. Houd een ovenwarmte aan van 200 graden. Laat de oven eerst  afkoelen als de temperatuur voor je gerecht hoger was.

 

Laat de kruiden in de oven staan tot deze is afgekoeld. Ik laat ze altijd staan tot de volgende dag.

 

 

Rits de kruiden van de takjes af en maak ze fijn. Dit kan met de hand bij tere kruiden, voor grovere kruiden lukt dit beter met een schaar of de keukenmachine. Door  een scherpe vouw in het bakpapier te maken giet je ze zo in een potje of zakje. Gooi de  takjes op de composthoop.

 

Wat als de kruiden nog droog genoeg zijn?

Meestal zijn  grove kruiden zoals rozemarijn of die met wat vettige blaadjes, zoals basilicum, nog niet droog genoeg. Daarom plan ik bij voorkeur twee dagen achter elkaar een ovengerecht  zodat de kruiden meerdere dagen achter elkaar kunnen drogen. Je kan natuurlijk ook de oven even aan zetten om op te warmen en dan gelijk weer uit. Zeker als je zelf energie opwekt door middel van zonnepanelen.

Bewaren

Bewaar de kruiden  in een glazen potje  op een donkere plaats.

 

Duurzaam theedrinken - mijn verzameling
TePe Good: Een klassieke tandenborstel in een duurzaam jasje
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.