Vooroordelen wasbaar luieren
Al vanaf in het begin van ons wasbaar luieravontuur kom ik in contact met mensen die ons avontuur kritisch bekijken. ‘Stinkt dat niet? Is dat niet keiveel werk? Help je daar zoveel het milieu mee?’ zijn maar enkele van de vele uitspraken die ik soms hoor. Hieronder een aantal weerlegde vooroordelen.
“Vuile luiers bijhouden in je huis, dat moet ontzettend hard stinken”
Goh, dat valt eigenlijk best mee. Onze luieremmer bevindt zich momenteel naast onze eettafel en wij hebben veel meer last van de geuren uit het klein vuilnisbakje waarin de wegwerpluiers belanden. We hebben een gesloten luieremmer die heel goed de geurtjes camoufleert.
“Daar heb ik geen tijd voor hoor”
“Ik wel, ik heb een kind en zeeën van tijd!” Niet dus. Ik denk niet dat veel mensen extra tijd krijgen in combinatie met een baby. Kost dit zoveel tijd? Nee, echt niet. Tweemaal per week doe ik volgende acties: luieremmer naar het waskot brengen en waszak in de wasmachine (1′), wasmachine doseren en aanzetten (1′), wasmachine uitladen (1′), luiers ophangen (5′), luiers na het drogen weer in de mand proppen (5′). Valt dus bijzonder goed mee! En daar komt nog bij dat ik tijd uitspaar door niet met grote pakken pampers in de winkel te moeten sleuren.
“Is dat wel goed voor de billetjes, zo’n bijna voortdurende natte luier?”
“Al die extra wasmachines zijn toch ook niet goed voor het milieu!”
Ik las enkele weken geleden een artikel in Het Laatste Nieuws over de voor- en nadelen van wasbare luiers. Moest ik mijn luiers telkens op 90 graden wassen en steeds in de droogkast steken, dan is het ecologisch zelfs slechter dan wegwerpluiers. Bij 60 graden wassen en aan de wasdraad drogen is het verbruik de helft van wegwerpluiers. Het is dus zeker beter voor het milieu. Een wegwerpluier doet er blijkbaar ook 200 tot 500 jaar over om af te breken, een hele aanslag op het milieu dus.
“In dezelfde wasmachine luiers en je kleding wassen? Echt niet hygiënisch”
Even voor de duidelijkheid: de harde ontlasting gaat niet mee in de wasmachine! (denken mensen nu echt dat er tussen onze t-shirten dan brokjes ronddwarrelen?) Het inlegvel vangt bijna alle vuiligheid op en dit inlegvel gaat in de vuilnisbak (zolang je borstvoeding geeft, kan dit wel mee gewassen worden). Ik ken mensen die na het spoelen van hun luiers ook handdoeken, tetradoeken… toevoegen aan hun machine. Zo vuil is dit dus zeker niet. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de luierwas wel scheid van andere vuile was. Na elke wasbeurt wordt heel de wasmachine leeggepompt, dus mijn kleding wordt zeker niet ‘bevuild’ door de luiers.
“Die wasbare luiers zorgen voor lekken!”
Deze uitspraak klopt soms… wij hadden in het begin zowel overdag als ‘s nachts regelmatig last van natte rompers. Intussen ontdekten we hoe dit kwam: overbroekje niet goed aangedaan, bepaalde combinaties van overbroekjes en luiers die niet zo goed matchen (wij luieren tweedelig), te lang gewacht om te verluieren… Wasbaar luieren is voor elk kind en voor elke ouder een andere ervaring. Het is dus even uitzoeken wat bij jou als ouder past en wat bij je kindje werkt. Eénmaal dit werkt, is het heel handig. Ons zoontje is een veelplasser ‘s nachts. Wij hebben een hele periode gezocht naar een goed alternatief. Ook wegwerp hield het bij ons niet in de nacht, zelfs niet met overbroekje. Intussen zijn we heel tevreden van Anavy XL, een luier die in de praktijk dus duidelijk meer kan absorberen dan een wegwerpluier. Alle vooroordelen weerlegd!
Of denk jij zelf nog aan andere zaken waardoor je twijfelt om hieraan te beginnen? Aarzel niet om te reageren! Wij zijn alvast ontzettend blij dat we niet naar de uitspraken van onze omgeving hebben geluisterd en het toch hebben geprobeerd. Wij zijn fan!
Sanne is mama van Nolan* (2015) en Thorin (februari 2018). Met de komst van haar kinderen kwam de groene microbe ook stilaan in haar leven. Ze gaat in kleine zaken op zoek naar een duurzamer leven. In deze filosofie paste ook het minstens uitproberen van wasbaar luieren. Ze is intussen actieve fan van die stoffen dingen, al weet ze er nog lang niet alles over en leert ze er dagelijks over bij. Sanne schrijft over haar zoektocht in de wereld van wasbaar luieren.
Cor maart 29, 2020
Een sterk argument pro lijkt me dat vele generaties baby’s verschoond hebben met stoffen luiers. Efficiënt en hygiënisch. Als zorgende vader deed ik dit van 1979 tot 1983. Cor PS Op dit artikel met de kop ‘Wasbaar luieren’ klikte ik omdat ik noch luieren noch wasbaar (als bijwoord) kon begrijpen. Met 2x slecht Nederlands in 2 woorden maakt u uw artikel over “verschonen met wasbare luiers” machtig interessant!