De menstruatiecup – origami voor beginners

In mijn blog “Project badkamer – Ontspullen en verduurzamen” had ik het er kort over; ik zou de menstruatiecup gaan uitproberen. Ondertussen ben ik een paar maanden verder en klaar om een oordeel te vellen.

 

Ik zal eerlijk zeggen dat ik huiverig was bij het idee van een menstruatiecup. Ik ben een oerkluns en heb alle gênante situaties waar een mens in kan belanden vast al een keer meegemaakt. Ik zag het al voor me; de bloederige taferelen in de wc. Maargoed, je moet er wat voor over hebben..

Het Merk

Ik heb weinig research gedaan naar verschillende merken en ben alleen afgegaan op de ervaringen van mensen uit mijn omgeving. Zo kwam ik terecht bij de ‘Lunette’; gemaakt van siliconen, met een levensduur van 5 tot 10 jaar. Er zijn ondertussen tientallen merken, soorten en maten op de markt. Je kunt zelfs online meerdere websites vinden waarop enquêtes jou naar de juiste cup verwijzen. Aangezien elk lichaam anders is blijft het uiteindelijk toch een kwestie van geluk.

Lunette Cup (www.lunette.com)

Origami

Het inbrengen is in het begin wel even oefenen. Je vouwt de cup zoals wordt beschreven in de handleiding. Hoewel het op het plaatje lijkt op origami, is het gewoon een kwestie van dubbelvouwen. Na een paar keer doen wordt het steeds makkelijker. Er uithalen vergt iets meer skills. Raak vooral niet in paniek als het niet in één keer lukt; na een paar dagen leer je wat voor jou het beste werkt.

 

 

Hygiëne

Je giet het ding na een dag dragen leeg in de wc en spoelt het schoon met water (of ook met een speciale neutrale zeep). Na elke periode moet je de cup reinigen met kokend water.

 

Mijn oordeel

Tegen mijn verwachtingen in bleek de Lunette een uitkomst. Je voelt het niet, je ziet het niet en je hoeft er de hele dag niet naar om te kijken. Had ik dit maar 10 jaar geleden geweten.. Dan was mijn leven een stuk makkelijker geweest en dan had ik ondertussen 2000+ tampons bespaard (en was ik nu minimaal 350 euro rijker)!

 

–          Voordelen:        Duurzaam, op termijn goedkoper, 12 uur te dragen, niet zichtbaar/voelbaar

–          Nadelen:            Even wennen..


Wat mij betreft een succes!

Ga eens voor refurbished!
Het effect van vliegen op het milieu
1 COMMENT
  • Margreet april 17, 2019

    Ook ik ben om! 51 jaar, en op voorstel van mijn dochter, voor deze laatste periodes hoop ik. Het voelt zo schoon, betrouwbaar en veilig. Inbrengen was geen probleem, maar ‘t verwijderen zeker een vaardigheid voor mij. Ik zou er zelfs mee naar de sauna gaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.