Project badkamer – Ontspullen en verduurzamen

Mijn eerste stap om te ontspullen begint in de badkamer. Na vijftig miskopen vind je vaak pas de producten die goed passen bij jouw haar, huid of stijl. Dat is dan ook de reden voor mijn 5 overvolle toilettassen..

 

Stap één – Selectie van Essentials

Eerst leg ik de focus op het verminderen van spullen die ik nooit gebruik. Heb ik het al meer dan drie  maanden niet gebruikt? Blijkbaar is het niet zo belangrijk! Lippenstiften die mij niet staan geef ik aan bekenden, ongebruikte haarproducten ook, oude gezichtscrèmes gebruik ik voor mijn voeten (TIP voor ruwe voeten: dikke laag crème, sokken aan en een nachtje slapen. Voila! Satijnzachte voetjes!).

 

Ik vond in een toilettas een stuk of 20 kleine proefbuisjes parfum. Tijd om deze te gebruiken. Het voordeel daarvan is dat ik elke dag anders ruik. Door het ontbreken van een etiket ruik ik echter de ene dag lekkerder dan de andere…

 

Ik probeer zo veel mogelijk van de ‘weg-doen-stapel’ nuttig te gebruiken, of weg te geven zodat het niet in de prullenbak beland. Zonde als ze voor niets geproduceerd zijn!

 

 

Stap twee – Verduurzamen

Stap twee bestaat uit het zoeken van duurzamere alternatieven voor mijn dagelijkse producten. Waar ik het hardst doorheen ga is shampoo en douchegel. Qua verpakkingen een drama voor het milieu. Vorig jaar probeerde ik al een vaste shampoo-bar van ‘Lush’ (www.lush.nl), maar dit leverde vaak een half gewassen haardos op omdat de zeep niet makkelijk gelijk door het haar te verdelen is. Misschien een kwestie van vaak doen, maar voor mij op dat moment nog geen succes. De voordelen: weinig verpakkingsmateriaal, ruikt heerlijk en je doet er heel erg lang mee. Nadelen: even wennen in gebruik.

 

Momenteel probeer ik de shampoo van het Deense Biologische merk ‘Urtekram’ (www.urtekram.nl). Ook heel erg fijn, maar wel weer verpakt in plastic (al is er bewust gekozen voor recyclebaar plastic). De voordelen: makkelijk in gebruik en de verpakking is recyclebaar. Ook parfum vrij te verkrijgen. Nadelen: verpakking… De shampoo bars van Flow Cosmetics zoals deze zien er ook heel fijn uit en zijn helemaal plasticvrij en zero waste, vegan en niet op dieren getest. Dat klinkt goed!

 

Tijdens mijn opruimwoede vond ik ook een aantal oude olijfzeepjes. Voor eeuwig houdbaar, dus zonde om niet te gebruiken ter vervanging van douchegel. Dit heeft mij ondertussen al minimaal drie flessen douchegel bespaart in enkele maanden tijd!

 

Wattenschijfjes heb ik vervangen door de microvezeldoekjes voor het gezicht van het merk “New Eco” (heb er twee en gooi ze bij de 60° was die ik toch één keer per week draai). Ik heb nog drie halve pakken wattenschijfjes (want logica?); die bewaar ik voor als ik een keer logés heb.

 

 

Als alternatief op tampons en maandverband probeer ik aankomende maanden de Lunette menstruatiecup uit (www.lunette.com). Het is zeker even wennen, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken (so far so good). Daarnaast heb ik een ‘ouderwets’ scheermes (Safety Razor) gekocht ter vervanging van mijn oude plastic wegwerpmesjes. Ik heb gekozen voor het merk ‘Merkur Solingen’, met als enige reden dat dit lekker degelijk klonk. Je vervangt hierbij enkel een heel dun ijzeren plaatje waar je zeker een paar maanden mee doet. Het scheermesje zelf is gemaakt van chroom, dus zou een leven lang mee moeten gaan. Het grote verschil met moderne mesjes is dat je alles ‘met beleid’ moet doen. Dus niet even snel onder de douche, maar gewoon met een bakje water zoals ze dat vroeger deden. Scheren met haast is geen goed idee. Ondanks dit alles ben ik blij met mijn scheermesje. Al is het alleen maar omdat het mesje mij uiteindelijk veel geld en plastic bespaart.

 

 

Hebben jullie nog tips voor een duurzame(re) oplossing voor deodorant, tandpasta, dagcrèmes (voor hyper gevoelige huid), gezichtsreiniging of ander product? Alle tips zijn welkom!

 

Sky above me, earth below me, a green heart within me
Ik klap tijdens de landing en niet omdat ik zo trots ben op de piloot
7 COMMENTS
 • Marny november 5, 2018

  Leuk om te lezen! Ik ben ook langzaam aan het minimaliseren en probeer te zorgen voor minder afval. Reizen is mijn passie, dus dat vind ik nog lastig, maar mijn reizen hielpen me wel mijn badkamer te ontspullen.
  Ooit las ik de tip om jojoba-olie mee op reis te nemen. Dit is een prima leave-in conditioner (extra fijn omdat ik huid en haar was met Aleppo-zeep), je kunt er make-up mee verwijderen en het is heerlijk als ‘bodylotion’ (ook met huidproblemen). Inmiddels gebruik ik het thuis ook. Ook smeer ik me weleens in met kokosolie (ik schep een beetje uit de keuken over in een kleiner potje).
  Deodorant heb ik van Loveli. Er zijn ook samples van (voor op reis!) en refills.
  Op reis gebruiken we toothy tabs van Lush, thuis nog tandpasta uit een tube (van Dr. Organic).
  Dank voor je inspirerende feed en succes!
  (PS In het nieuwste boek van Rens Kroes staan recepten voor home made beautyproducten.)

 • Do november 6, 2018

  Deo heb je ook als zeepblokje, gewoon even nat maken en dan op doen zoals bij een roller. Bij die shampoo bar moet je het gewoon eerst even in je handen laten schuimen zoals wanneer je handen wast en dan in je haar doen. Heb zelf de honingvariant van Lush en bevalt goed (bij mij wil die conditioner dan weer niet). Verder hier net aan de bamboe tandenborstels van Bag again .scheelt weer plastic. Leuk om jouw zoektocht te lezen!

 • Floor februari 12, 2019

  Als deo kan ik Nuud aanbevelen! Werkt echt super goed voor mij en hoef maar twee/drie keer in de week te gebruiken en ruik helemaal niks

 • jacqueline maart 3, 2019

  hoi ik lees je blog met plezier, tandpasta eruit, tabletjes erin, Aleppo zeep is voor alles, shampoo of huid en je huid hersteld na een periode dus geduld!, deo heb ik van loveli met navulling, geen dagcreme meer met plastic maar gewoon arganolie heel dun opsmeren!! scheelt een hoop plastic, geld en beter voor je huid!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.