Een zero waste beauty routine

Iedereen heeft zijn eigen beauty routine, zo simpel of uitgebreid als maar kan, misschien ben je jezelf niet eens bewust van een specifieke routine. Zelf heb ik geen hele uitgebreide beauty routine, in de ochtend heb ik vaak geen tijd om uitgebreid make-up te doen, en ik vind dit vaak ook niet nodig dus vaak blijft het bij mijn tanden poetsen met een bamboe tandenborstel en tandpoeder, mijn zelfgemaakte deodorant op te doen, eens in de paar dagen mijn haar kammen, en soms een nat washandje over mijn gezicht halen. In het weekend doe ik nog wel eens dagcrème op en gebruik ik een stenen gezichtsroller om de bloedcirculatie in mijn gezicht te stimuleren.

 

Verder douche ik of ga ik in bad en gebruik dan een shampoo bar (eens in de 2-3 dagen) met een spoeling van appelazijn en water als conditioner, en een stuk zeep om mijn lichaam mee te wassen. Heel soms doe ik een keer make-up op als ik een avondje uit ga, of iets leuks ga doen, en haal dit er nadien dan af met wat make-up remover die nog stamt uit de tijd van voor mijn zero waste levensstijl die ik gebruik in combinatie met een zelfgemaakt herbruikbaar wattenschijfje.

 

zero waste beauty producten

 

Deze zero waste beauty routine is voor mij tegenwoordig ontzettend gewoon, en eerlijk gezegd ook niet heel anders dan voordat ik zero waste ging leven. Ik heb alleen de producten die ik gebruikte vervangen voor duurzamere opties, en gekeken naar wat ik echt nodig had.

 

Hoe kun je zelf een zero waste beauty routine creëren die duurzaam is, en zo min mogelijk afval met zich meebrengt? Graag deel ik mijn tips met je om er mooi, verzorgt, en schoon bij te lopen zonder dat dit een al te negatief effect heeft op onze mooie planeet.

 

Bamboe tandenborstel

Waarschijnlijk heb je het wel vaker voorbij zien komen, maar een bamboe tandenborstel is een duurzamere optie dan een plastic tandenborstel. De haren zijn vaak van bpa-vrij plastic, maar ze zijn ook te vinden met varkensharen, in dat geval zijn ze volledig composteerbaar. Niet alleen is bamboe een snel groeiend materiaal, het is ook nog eens antibacterieel waardoor het ook beter is voor je gezondheid. In plastic zitten vaak schadelijke stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam, dit is voor mij al reden genoeg geen plastic tandenborstel in mijn mond te steken.

 

 

Safety razor

Dit is een metalen scheermes wat jaren geleden al werd gebruikt, en waar ik zelf inmiddels enorm fan van ben. Op mijn persoonlijke blog kun je een uitgebreide review vinden over mijn safety razor en hoe ik deze gebruik. Maar naast dat dit mes er mooi uitziet, fijn scheert, en duurzaam is, is het ook een stuk goedkoper om hiermee te scheren omdat de scheermesjes ontzettend goedkoop zijn.

 

Vaste zeep

Een stuk zeep voor je lijf, een shampoobar, een scrub zeep, een scheerzeep, een stuk zeep voor je gezicht, je kunt losse stukken zeep tegenwoordig voor allerlei doeleinden vinden, zowel online als in de winkel. Je vind ze onder andere in de dille en kamille, natuurwinkels, maar ook gewoon in bijvoorbeeld de Kruidvat. Zelf gebruik ik momenteel een stuk zeep van Weleda wat enkel in een kartonnetje verpakt komt.

 

Maak zelf verzorgingsproducten

Je kunt tandpasta, deodorant, maar ook gezichtstoner, gezichtsmaskers, make-up en nog veel meer makkelijk zelf maken. Dit scheelt vaak in de kosten en een hoop dingen zijn met spullen te maken die je misschien al wel in huis hebt. Online zijn op Pinterest en Youtube ontzettend veel recepten en tutorials te vinden. Op mijn persoonlijke blog heb ik ook een recept voor baking soda vrije spray deodorant staan. Mocht dit nou toch niet helemaal je ding zijn, dan kun je online of in een winkel met natuurlijke verzorgingsproducten vaak ook verzorgingsproducten vinden die in metaal, papier, of glas verpakt zijn.

 

Gebruik alleen wat je nodig hebt

Heel leuk die voorraad van 20 deodoranten en 15 shampoo flessen, maar ga je deze ook echt op maken? Grote kans dat je na drie flessen merkt dat je haar de shampoo niet zo fijn meer vind, of je na twee bussen deo je de geur niet meer fijn vind. Koop dan ook alleen wat je nodig hebt, sla geen grote voorraden in. Zelf heb ik hier soms ook nog moeite mee, ik heb dan ook altijd een aantal stukken zeep op voorraad, maar bij lange na niet meer zoveel als ik vroeger had. En als je een product ziet wat je interessant lijkt vraag jezelf dan af of je het ook echt nodig hebt. Ik heb zelf bijvoorbeeld momenteel een stuk scheerzeep in gebruik, maar als deze op is ga ik waarschijnlijk een gewoon stuk zeep voor dit doeleinde gebruiken, omdat dat ook prima werkt.

 

Maak op wat je hebt

Voordat je nu al je verzorgingsproducten de deur uit gooit omdat je graag wil overstappen op zero waste beauty producten denk sta stil bij wat voor impact dit heeft. Dit is namelijk een stuk vervuilender dan wanneer je de producten die je nu toch in huis hebt eerst op maakt. Of weg geeft aan iemand waarvan je weet dat die ze anders toch zou aanschaffen. Als je nog producten hebt liggen waar microplastics in zitten verwerkt (vaak in scrubs, en tandpasta) dan raad ik aan deze of weg te gooien, of terug te sturen naar de maker. Dit omdat deze plastics als je de producten blijft gebruiken in het water terecht komen, niet gefilterd kunnen worden en dan schade aanrichten in onze natuur.

Je haar wassen met ei?!
Digitaal minimalisme: minder online en een lagere footprint
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.