Wachten op het nieuwe moestuinseizoen: wat kun je nu al doen?

Officieel loopt het moestuinseizoen van maart tot en met oktober. Maar dat betekent niet dat er nu helemaal niets te doen is. Ik laat zien waar ik allemaal mee bezig ben. Laat je inspireren en ga goed voorbereid het nieuwe seizoen in. 

 

Geduld is nooit mijn sterkste kant geweest en met moestuinieren is dat niet anders. Januari is niet mijn meest favoriete maand. De meeste wintergroenten zijn geoogst, de dagen zijn kort en het moestuinseizoen start pas tegen maart. Pffff, wat duurt dat nog lang. Was het maar alvast lente. Mehhh. 

 

Gelukkig kan ik mezelf toch al met wat moestuinactiviteiten vermaken. Want juist deze rustige maand is ideaal om je op je gemak voor te bereiden op het seizoen dat komen gaat. Wat ben ik allemaal aan het doen? Ik laat het je zien. 

 

Mulchen en bemesten 

Ik probeer zo natuurlijk mogelijk te moestuinieren. Bladeren die op mijn lapje vallen? Ik laat ze lekker liggen. Ze beschermen de bodem tegen de vrieskou en worden door de bodemdieren omgezet tot compost. 

 

Mulchen

Als het echt koud wordt, leg ik altijd wat extra mulch in de vorm van stro tussen bijvoorbeeld de knoflook.

 

Januari is ook de ideale maand om je lapje alvast te bemesten. Wij krijgen in maart altijd paardenmest van een manege. Officieel te laat, maar het werkt tot nu toe prima. Maar als het nu al kan, zeker doen. Dan kan het lekker intrekken. 

 

Zaden uitzoeken 

Hier word ik altijd zo blij als een kind van: alle zaden verzamelen! Ik doe dat op 3 manieren. 

 

  1. Ik oogst soms mijn eigen zaden. Zo laat ik af en toe een radijs in bloei gaan en oogst standaard de zaden van de goudsbloem. Scheelt weer zaden kopen. 
  2. Zaden ruilen met andere moestuinierders is ook superleuk. Omdat ik zo’n klein lapje heb, gebruik ik lang niet alle zaden uit zo’n zakje. Via Instagram en Facebookgroepen ruil ik van alles. 
  3. En dan heb je nog die fijne winkels als De Bolster, Vreeken’s en Zaadhandel van der Wal. In deze drie winkels koop ik altijd mijn (biologische) zaden. Om verzendkosten te besparen, bestel ik altijd alles in 1x. 

 

Dit jaar ga ik experimenteren met allerlei grappige variëteiten: de gele biet, rode spruitkool, allerlei prachtige tomatensoorten zoals de middentomaat Tiger van Vreeken’s en een gestreepte courgette ‘Cocozelle van Tripoli’ van Zaadhandel van der Wal. 

 

Courgette

Behalve deze gestreepte courgette heb ik ook al eens gele en ronde courgettes geteeld. Leuk om elk keer een beetje te variëren.

 

Weten wat ik nog meer voor plannen heb? Lees dan mijn blog: Mijn moestuinplannen voor 2020.  

 

Voorzaaien 

Voorheen wachtte ik altijd braaf tot eind februari/begin maart met voorzaaien. De dagen zijn nog erg kort in januari waardoor je zaailingen vaak lang en iel worden en dus niet sterk zijn. Maaaaar twee weken terug heb ik mezelf 2 kweeklampen cadeau gedaan. In combinatie met mijn verwarmde kweekbak kan ik daardoor deze maand al de eerste groenten voorzaaien. Groot feest!

Dus aan de slag met het kweken van peper, paprika en dit jaar voor het eerst ook aubergine. Deze drie groenten teel ik trouwens allemaal in pot binnen in mijn onverwarmde slaapkamer met veel zon. 

 

peper

Peperzaden kun je ook gewoon uit een peper halen. Deze komt van de Iraanse groenteboer en doet het altijd megagoed. Beter dan die ik kocht bij een peperzaadhandel.

 

Hopelijk heb ik zo een beetje op weg geholpen en kun jij ook alvast aan de slag met moestuinieren. Veel plezier! 

 

 

Gratis moestuintips en receptenboek

Wil je elke maand gratis moestuintips en een lekker recept met groenten uit eigen tuin in je mail? Meld je dan aan voor mijn Moesbrief op Moesmeisje.nl. Bij aanmelding ontvang je gratis mijn e-receptenboek ‘Een jaar eten uit jouw moestuin’. 

 

Schoonmaken van tuingereedschap
Lokaal groente en fruit kopen
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.