Breng het groen (duurzaam) in je huis!

Naast mijn passie voor groen in de tuin en duurzaam bezig te zijn met het milieu, houd ik er ook van om het groen in huis te halen. Dit doe ik met behulp van een aantal kamerplanten. Inmiddels is mijn collectie uitgegroeid tot meer dan 15 kamerplanten en er blijven maar planten bij komen! Maar hoe doe je dit nou op een duurzame manier? In deze blog schrijf ik over waarom iedereen het groen in huis zou moeten halen en noem ik twee gemakkelijk te stekken kamerplanten die voor iedereen geschikt zijn in huis.

 

Waarom kamerplanten?

De hoofdreden om meer groen in huis te halen, is dat kamerplanten heel goed zijn voor de luchtkwaliteit in huis. Planten zuiveren de lucht, zorgen voor meer zuurstof en nemen fijnstof op die ze vervolgens niet meer uitstoten.

 

Zelf word ik heel gelukkig wanneer ik omringd ben door groen. Planten werken stress verlagend en geven je productiviteit een goede boost! Oftewel (regen)water + zon + een beetje liefde = een gezuiverde lucht, meer zuurstof en minder fijnstoffen, minder stress en meer productiviteit. Redenen genoeg dus om aan de slag te gaan met kamerplanten.

 

De tuincentra staan vol met heel veel mooie kamerplanten, maar wil je liever op een duurzame manier een urban jungle creëren? Dat kan! Heb je wel eens nagedacht om stekjes met andere mensen te ruilen of eens gekeken in diverse Facebookgroepen waar men stekje aanbied of ruilt? Deze ‘markt’ is heel actief en gezellig.

 

 

Zelf kun je ook aan de slag gaan met het vermeerderen van je eigen kamerplanten. Veel kamerplanten zijn heel gemakkelijk te stekken en produceren ook veel nakomelingen. Met deze stekjes kun je je eigen urban jungle uitbreiden of ze ruilt ze tegen andere stekjes op Facebook.

 

Ik kan iedereen aanraden om eens te beginnen met 1 of 2 gemakkelijk te stekken kamerplanten en dan zul je van zelf zien dat het aanstekelijk werkt.

 

Twee gemakkelijk te stekken kamerplanten

1. Pannenkoekenplant of Pilea Peperomioides

Wie kent dit leuke plantje niet? Al een lange tijd een hele populaire plant die je overal voorbij ziet komen: de pannenkoekenplant. Naar mijn mening onmisbaar in ieder interieur! De pannenkoekenplant is erg gul en maakt veel nakomelingen.

 

Wil je nou weten hoe je een pannenkoekenplant moet stekken? Lees dan mijn DIY: Je eigen pannenkoekenplant stekken voor meer plantjes waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dit moet doen!

 

    

 

2. Chinees lantaarnplantje of Ceropegia Woodii

Een leuk en hip plantje die het op vrijwel iedere plek in huis goed doet. Deze plant is ook heel erg gemakkelijk om te stekken. Lees binnenkort op mijn eigen blog een uitgebreide DIY over hoe je deze plant kunt stekken.

 

    

 

Vind jij het ook leuk om met kamerplanten bezig te zijn en om op een duurzame manier jouw eigen urban jungle te maken? Of ben je actief bezig met ruilen? Laat het ons weten!

 

Mythes over duurzaamheid: deel I
Puur Geknipt – De Duurzame Kapper
2 COMMENTS
  • Sara december 8, 2018

    Ik ben ook dol op planten in huis. We hebben er zelf nu iets te veel O:)

    Als duurzaamheidstip wil ik nog gifvrije planten meegeven. Veel van de planten die je bij normale tuincentra koopt zijn namelijk met veel gif behandeld, niet heel duurzaam.
    Sprinklr is een online verkoper die gif vrijeplanten verkoopt of van kwekers die biologische bestrijdingsmiddelen aan het ontdekken zijn. Zelf heb ik al een hele tijd geen planten nieuw gekocht (allemaal stekjes of ik heb ze al een hele tijd) en dus ook nog geen ervaring met Sprinklr.

  • stek.app oktober 1, 2019

    Misschien is ons stekjesplatform wel wat voor jullie en jullie lezers 🙂 https://stek.app. Gratis ruilen en weggeven van stekjes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.