Research: Mijn ‘milieuzonden’ op een rijtje

De afgelopen maand stond in het teken van research en bewustwording. Na mijn goede voornemen te hebben uitgesproken om mijn leven te ‘vergroenen’, moest ik eerst in kaart brengen wat nou daadwerkelijk het meeste impact heeft op het milieu. Van veel dingen wist ik al dat ze niet goed zijn voor het milieu; alleen al het bezitten van een auto is een zonde.. Maar wat heeft nou daadwerkelijk het meeste impact?

 

Volgens een publicatie van CE Delft (Lonneke de Graaff & Geert Bergsma. 2016. Top 10 milieubelasting van de gemiddelde consument ) is de impact van de gemiddelde consument in te delen in o.a. (op volgorde van impact) Spullen, Vlees, Wonen, Auto, Eten en Drinken, Vliegen, Kleding & Textiel, Zuivel & Eieren en Water. ‘Spullen’ is een vaag begrip, maar daarbij hebben we het over de chemische industrie, hout, kunststof, papier etc..

Ok, even terug naar mijn eigen leven. Als ik bovenstaande punten toepas op mijn dagelijks leven ontstaat er een flinke ‘to change’ lijst.

Milieuzonde 1 – Spullen

We hebben tegenwoordig meer spullen dan dat we op een dag kunnen gebruiken. Ik heb zelf bijvoorbeeld ontelbare onbruikbare spullen die compleet nutteloos, maar decoratief in de huiskamer pronken. Lichtjes, vaasjes, beeldjes, tafeltjes, boeken. Maargoed. Nu ik die troep toch al gekocht heb heeft het geen nut me hier nog druk om te maken. Maar voor de toekomst moet ik vóór aankoop de vraag aan mezelf stellen: Heb ik dit écht nodig? Ik kan jullie nu al vertellen dat het antwoord op die vraag bij alle eerdere aankopen ‘nee’ was geweest.

 

Dan zijn er nog de dagelijkse gebruiksartikelen waarbij in de productie (soms onnodig) gebruik is gemaakt van plastic en, minstens zo belangrijk, de wegwerpartikelen.

Milieuzonde 2 – Vlees

Ik draai er niet om heen; ik hou van een goed stuk vlees. Het liefst wild met een rode wijnsaus of rund in een stoofpotje. Ik ben twee jaar geleden begonnen minder vlees te eten. Niet perse omdat ik toen al wist dat het zo enorm slecht is voor het milieu, maar omdat ik het onzin vond om elke dag vlees te eten. Momenteel eet ik alsnog gemiddeld 4 van de 7 dagen vlees.

Milieuzonde 3 – Wonen

In mijn geval gas – en elektriciteitsverbruik. Ik doe minstens 3 wassen per week, 3 keer de droger, kijk zeker 3 avonden per week tv, kook dagelijks en de verwarming staat in de winter aan (maar nooit vóór de maand november). De lampen hebben we al vervangen met LED, dat scheelt al iets.

Milieuzonde 4 – Auto

Wat hou ik van mijn auto. Na jaren als student overal met de fiets of trein heen te zijn gereisd was dit mijn grootste ticket naar ‘vrijheid’. Ik kan zelf bepalen wanneer ik naar huis ga, kan mijn halve inboedel meenemen op reis en bereik ook nog eens twee keer zo snel mijn bestemming. Het resultaat hiervan is dat ik de auto relatief veel gebruik. Ik rijd in ieder geval 5 dagen per week gemiddeld 50 km per dag. Daarnaast rijd ik minstens één dag in het weekend nog eens ergens heen (tussen de 20 km en 100 km).

Milieuzonde 5 – Eten en Drinken

Ik gooi bijna nooit voedsel weg, maar maak ook niet optimaal gebruik van de producten die ik in huis heb. Ik zou meer kunnen doen om vers voedsel beter te bewaren door ze te bewerken of in te vriezen (bijvoorbeeld de peren van mijn moeders perenboom).

Milieuzonde 6 – Vliegen

Naast het feit dat ik voor mijn werk enkele keren per jaar vlieg, ben ik geen grote vakantieganger. Ik vlieg denk ik privé gemiddeld 1 keer per jaar.

Milieuzonde 7 – Kleding & Textiel

Ik kocht tot op vorig jaar maandelijks in een opwelling een leuk truitje dat achteraf nergens bij bleek te passen. Deze aankopen eindigden altijd achterin de kast en uiteindelijk in de kledinginzameling voor Roemenië. Ondertussen denk ik beter na over wat ik echt nodig heb. Ik heb de laatste 3 maanden geen kledingstuk meer gekocht. Maar hier valt nog veel winst te behalen.

Milieuzonde 8 – Zuivel & Eieren

Ik kan niet goed tegen koemelkproducten, daarom koop ik voor mezelf eigenlijk nooit yoghurt, kwart etc. Geitenkaas vind ik heerlijk en eet ik dan ook minstens 3 dagen per week. Eieren zeker één keer per week.

Milieuzonde 9 – Water

Ik sta elke dag té lang onder de douche. Vooral in de winter. Ik schat zeker 10 minuten. Daarnaast verbruik ik natuurlijk water door de wasmachine en de vaatwasser te laten draaien en het doorspoelen van de wc. Ik heb gelukkig geen tuin die ik moet besproeien.

 

Dit is het dan. Zo op papier lijkt het toch dramatischer dan dat ik dacht dat het was.. Tijd om daar verandering in te brengen!

 

De volgende keer ga ik in op het thema ‘Spullen’: Hoe verander ik mijn koopgedrag en wat zijn duurzamere alternatieven? 

 

 

Met deze tips wordt vegan zijn makkelijker
Leestip | Review Dennis Storm – Weg Ermee
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.