Minderen met plastic afval

De afgelopen maanden las ik steeds meer berichten over plastic afval en hoe slecht dit is voor het milieu. Ik had thuis al netjes drie verschillende afvalbakken staan om mijn afval te scheiden en vond dat ik al best goed bezig was. Toen ik op Instagram een challenge voor ‘Plastic free July’ voorbij zag komen, was ik toch wel geïnteresseerd en wilde ik kijken op welke manieren ik mijn plastic afval kon verminderen. Ik had een duidelijk doel voor ogen; mijn plastic afval halveren die maand. Dat leek mij realistisch en ik begon vol goede moed! Na wat onderzoek online kwam ik er al snel achter hóe slecht plastic nu eigenlijk is. Wist je dat er jaarlijks 300 miljoen ton plastic gemaakt wordt? En de helft daarvan is plastic voor eenmalig gebruik! Hiervan wordt maar ongeveer 12 procent gerecycled… (www.plasticfreechallange.org) Daar schrok ik enorm van. Alleen het scheiden van mijn afval, was dus misschien niet zo goed als ik dacht. In plaats van recyclen als doel, wilde ik waar mogelijk minderen in plastic afval.

 

Het meeste plastic afval wat ik had kwam door mijn wekelijkse boodschappen. Veel producten zoals fruit, groenten, bonen, granen en brood kocht ik in een plastic verpakking. Hier kon ik zeker wat in veranderen. Ik woon in een dorp en heb geen toegang tot (deels) verpakkingsvrije winkels, dus ik moest creatief zijn. En dat is gelukt! Aan het eind van de maand had ik mijn doel gehaald, mijn plastic afval had ik gehalveerd! Ik deel hieronder met jullie mijn tips. Het zijn kleine aanpassingen die je geen extra geld kosten, maar je wel veel plastic verpakkingen schelen. Met deze kleine veranderingen ben je ineens een stuk groener bezig!

 

Zorg dat je altijd een tasje bij je hebt

Als ik week boodschappen doe, neem ik altijd tassen mee naar de winkels. Maar wanneer ik spontaan iets nodig heb of wil kopen, ben ik daar niet altijd op voorbereid. Voor die momenten is het fijn als ik al een tasje bij mij heb. De canvastassen die ik heb, kunnen heel klein opgevouwen worden en nemen op die manier amper ruimte in, in mijn tas.

 

Shop met een lijstje (en een volle buik!)

Honger hebben als je boodschappen gaat doen is nooit aan te raden; je komt met veel meer eten terug dan je nodig had. En vaak zijn dat ongezonde producten, die vrijwel altijd verpakt zijn in plastic. Door met een lijstje te winkelen, bespaar je waarschijnlijk geld en plastic. En je lijf zal er vast ook blij mee zijn! 😊

 

Koop groenten en fruit uit het seizoen

Door seizoensgebonden producten te kopen, bespaar je meestal geld en plastic verpakkingen! De producten doen er minder lang over om van het land naar de winkel te komen en hebben daarom vaak geen verpakking nodig. Een leuke bijkomstigheid: Zo eet je meer verschillende soorten groenten en fruit. Deze losse producten kun je in verschillende tassen doen (zodat ze heel blijven), maar je kunt ook speciale groenten en fruit zakjes kopen. Als je creatief bent kun je die zakjes ook zelf maken van oude kussenslopen! Op internet heb je veel voorbeelden van hoe je dat kunt doen. Je kunt in de winkel kijken welke producten onverpakt zijn, maar je kunt ook kijken in de groente en fruit kalender van milieu centraal. Daar kun je per maand zien welke producten van het seizoen zijn en het minst belastend zijn voor het milieu. https://groentefruit.milieucentraal.nl/

 

Kijk naar alternatieven

Sommige producten heb je wel gewoon nodig (of wil je graag eten) die verpakt zijn in plastic. Probeer dan eens op zoek te gaan naar een alternatief. Zo ben ik overgestapt van tomaten passata uit pak, naar passata uit een glazen fles. Producten als rijst en pasta zijn verkrijgbaar in plastic én kartonnen verpakkingen. Neem volgende keer de kartonnen mee! Dat kun je dan mooi in de papierbak gooien. Ook kun je kijken naar voordeelverpakkingen. Door groot in te kopen, heb je maar één verpakking nodig in plaats van meerdere kleine. Thuis kun je dit in leuke glazen potten of bakjes doen.

 

Wees lief voor jezelf

Door in ‘alles of niets’ te denken, maak je het jezelf vooral heel moeilijk. En heb je eerder kans om te denken; ‘Nou laat maar, dit is niets voor mij’. Door juist trots te zijn op de kleine veranderingen die je maakt, zullen ze ook eerder een gewoonte worden. Zelf die ene plastic verpakking die je laat liggen, is er weer een. En ja, zelfs dat helpt om de wereld een stukje meer plastic vrij te maken!

 

 

 

Hoe minimalisme op mijn pad kwam
Bekentenis
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.