Waarom ik wél eten in plastic koop

Ik probeer zero waste te leven, dus het klinkt dan misschien raar dat ik eten koop in plastic verpakkingen. Maar toch doe ik dat. Ik heb daar zo mijn redenen voor en die deel ik graag met jullie.

 

Over datum

Nu wil ik wel graag eerst zeggen dat ik niet zomaar eten in plastic verpakkingen koop. Ik koop namelijk eten wat op het punt staat over datum te gaan. In veel supermarkten is het namelijk zo dat als eten aan de t.h.t. datum is het aan het eind van die dag wordt weggegooid. Ik vind dat erg zonde omdat veel van dit eten gewoon nog kan worden opgegeten na deze datum. T.h.t. staat voor ten minste houdbaar tot, en is dus vaak tot na deze datum nog te gebruiken. Er is ook eten met een t.g.t. datum wat staat voor te gebruiken tot wat betekent dat het na deze datum niet meer gegeten kan worden door gevaar voor bacteriën. De t.g.t. datum staat vaak op voorgesneden groenten, zakken gemengde sla, en voorverpakte maaltijden. De t.h.t. datum staat vaak op zuivelproducten, groenten in een plastic zak zoals appels, en groentepakketten van de groente afdeling.

 

Er zijn ook zero wasters die er juist voor kiezen om hun eten juist niet te kopen met deze stickers vanwege het feit dat de winkel het dan dus nog verkoopt en er dus vraag blijft naar deze producten. Ik vind dit een heel sterk punt, en snap deze insteek ook goed, maar voor mezelf denk ik dat het ook erg zonde is dat er nog prima te eten voedsel word weggegooid.

 

 

T.g.t datum

Ik koop regelmatig dit soort verpakkingen omdat ik het zonde vind dat het eten samen met de verpakking aan het eind van de dag wordt weggegooid in de supermarkt omdat het over de datum is terwijl het nog gebruikt kan worden. Soms koop ik ook eten wat aan de t.g.t datum is als ik zeker weet dat ik het diezelfde dag nog ga opgebruiken, maar vaak let ik vooral op de verpakkingen met een t.h.t. datum.

 

Ik heb  hierdoor uiteraard wel een plastic verpakking die ik moet weggooien, wat niet zero waste is, maar het eten heb ik nog kunnen gebruiken, wat ik zelf erg belangrijk vind. Ik houd bijvoorbeeld erg veel van kaas, maar koop dit uitsluitend nog met kortingsstickers. Naast dat ik er hierdoor voor zorg dat het product niet weggegooid hoeft te worden ontvang ik ook nog korting over deze boodschappen, wat als student altijd fijn is meegenomen.

 

Vegan bananenijs recept
Zelf knoflook telen in je (moes)tuin of op je balkon: een simpel stappenplan
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.